Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РОСІЯ ВЖЕ 6 РОКІВ ЗНАЄ ПРО ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ТУЗЛИ УКРАЇНІ

Субота, 25 жовтня 2003, 13:35
Росії шість років назад були передані документи, яка підтверджують приналежність острова Тузла Україні. Про це в інтерв'ю газеті "Факти" заявив провідний картограф "Укрморкартографії" Генріх Можаровський.

Видання зазначає, що він знайшов в архівах необхідні докази, яка і були представлені російській стороні на переговорах про встановлення морського кордону.

"З 1958 року адміністративний кордон УРСР і РСФСР проходив по південному краю острова Тузла. Це зафіксовано на картах, виданих до 1998 року. Однак за 44 роки, до 2002-го, близько 600 метрів південного краю острова "з'їло" море. Таким чином, кордон став проходити по воді", - відзначив Можаровський.

Він додав, що "розмив острова триває". "За даними геодезичної зйомки, проведеної в жовтні нинішнього року, кордон проходить уже приблизно в 200 метрах від нинішнього берега Тузли. Він позначений прикордонними буями".

Експерт сказав, що російська сторона неодноразово заявляла, що її не влаштовує кордон, встановлений у радянські часи, і вона хотіла б перенести його на середину Керчь-Єникальского каналу, який проходить між Кримом і островом Тузла.

"Зацікавленість росіян каналом пояснюєтья тим, що це єдиний доступний для судів прохід між Чорним і Азовським морями. Росія домагається того, щоб розділити канал навпіл і, як заявив один російський високопоставлений чиновник, "по-братськи ділити доходи від канального збору", - сказав Можаровський.

"Зараз Керчь-Єникальским каналом повністю володіє Україна. Щоб його поділити, МЗС Росії пропонує перенести кордон приблизно на 8,5 кілометра. Тузла при такому варіанті опиниться в її власності".

Експерт пояснив, що якщо росіяни доведуть дамбу до берега острова, то домагатися переносу кордону їм "буде легше", адже Тузла виявиться з'єднаною з Краснодарським краєм.

Картограф відзначив, що між двома країнами не знайдено спільну мову не тільки щодо Керченської протоки, але й Азовського моря.

"Якщо керуватися міжнародним правом, близько двох третин Азовського моря повинні складати економічну зону України. Москві це невигідно, тому вона пропонує або взагалі не ділити море, або, якщо поділяти, те навпіл. Росіяни погоджуються тільки на встановлення 12-мильної прикордонної зони".

За словами картографа "Укрморкартографії", український статус Тузли регламентується низкою документів:
- Указ Президії Верховної Ради РРФСР від 7 січня 1941 року "Про передачу острова Середня Коса (Тузла) з Темрюкського району Краснодарського краю до складу Кримської АРСР",
- Указ Президії Верховної Ради СРСР від 19 лютого 1954 року "Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР"
- наказ від 8 вересня 1958 року по Головному управлінню геодезії і картографії СРСР про нанесення на карти адміністративного кордону між РРСФСР і УРСР у Керченській протоці відділами Державного геодезичного нагляду Української РСР і Ставропольського краю РСФСР із наданням цих карт у Центральний картографо-геодезичний фонд у Москві.

Як відомо, цього тижня МЗС Росії звернувся до МЗС України з проханням надати документи, на основі яких Київ "будує свої припущення" про українську приналежність Тузли.

Можаровський також сказав, що побудована дамба спровокує "екологічну катастрофу в сформованій екосистемі Керченської протоки". "Природа жорстоко покарає жителів Тамані й острова Тузла узимку при північних штормових вітрах, які призведуть до підйому води до одного метра у висоту біля дамби і значного розмиву узбережжя Таманського півострова".



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування