Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО й США повинні не дозволити Росії задушити Україну - Шер

Понеділок, 27 жовтня 2003, 09:02
НАТО має втрутитись у конфлікт навколо будівництва Росією дамби до українського острова Тузла, заявив в інтерв'ю УНІАН експерт Британської військової академії з питань оборони Джеймс Шер.

На його думку, країни НАТО і Сполучені Штати Америки не повинні трактувати це питання (конфлікт навколо Тузли) як двосторонню проблему, оскільки вона зачіпає фундаментальні питання суверенності і територіальної цілісності України.

"Перша реакція Заходу на цей конфлікт розчаровує. Я сподіваюся, що вона зміниться", - відзначив експерт і додав, що, якщо західні країни не змінять своєї позиції, Україна може порушити резонне питання про доцільність членства в НАТО. "Навіщо Україна планує стати членом НАТО, якщо Захід не гарантує безпеки?", - запитав Шер.

Він назвав головною метою членства в Альянсі для кожної держави те, що подібні проблеми мають вирішувати усі члени НАТО, а не одна країна. Експерт додав, що навіть договір "Партнерство заради миру", який Україна підписала декілька років тому, гарантує державі підтримку НАТО.

За словами Шера, Росія завжди хотіла, аби західні країни і США визнали, що територія країн СНД є виключно зоною російських інтересів. "Захід і США ніколи не визнавали цього, але, якщо вони не почнуть діяти рішучіше, Росія посилить вплив у регіоні, у тому числі в Україні", - підсумував експерт.

Шер також наголосив, що керівництво України не повинне погодитися на пропозицію Росії вивести свої прикордонні війська з острова Тузла.

"У принципі, абсолютно неправильно йти на компроміс у фундаментальних питаннях. Якщо Тузла є частиною України, країна має повне право мати прикордонників на острові", - підкреслив він.

Експерт зауважив, що поступки України в цьому конфлікті можуть призвести до послаблення позиції держави в інших спірних українсько-російських питаннях. "Якщо Україна виведе прикордонників з Тузли, це стане сигналом для Росії, що і в інших питаннях Україна піде на поступки", - сказав Шер.

Він нагадав, Україна і Росія досі не вирішила багато питань щодо дислокації Чорноморського флоту РФ у Криму. "Якщо Україна не продемонструє прагнення захищати власний суверенітет, це призведе до посилення тиску на державу та послаблення її позиції в інших питаннях", - відзначив британський експерт, висловивши сподівання, що українські державні мужі розуміють, наскільки серйозним є це питання і які наслідки воно може мати для країни.

Експерт зазначив, що, згідно з міжнародним законодавством, Україна може захищати свою територіальну цілісність усіма способами, в тому числі зброєю.

Водночас він наголосив, що визначальну роль у вирішені цього конфлікту мають відіграти самі українці. "Є одна стара мудрість. Жодна країна не буде захищати суверенітет іншої держави, якщо та не спробує захистися сама", - резюмував експерт з питань оборони.

Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр Росії Михайло Касьянов 24 жовтня цього року після переговорів у Москві з українським прем'єром Віктором Януковичем заявив, що сторони домовились про виведення прикордонних військ України з острову Тузла. У свою ж чергу Росія призупиняє будівництво дамби до острова, поки екологи не нададуть своїх висновків про доцільність приєднання дамби до Тузли.

Разом з тим український прем'єр не підтвердив домовленість про виведення прикордонників, зауваживши, що це питання "буде вирішено на рівні експертів".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування