Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перемога в 2004 Медведчука і Тимошенко приведе до авторитаризму, а Януковича - до консервації становища

Понеділок, 27 жовтня 2003, 14:41
Жодна з політичних команд потенційних кандидатів у президенти на даний час не дотягує до оцінки "чотири" (за п'ятибальною шкалою).

Таку думку висловлюють близько 150 опитаних Центром ім. Разумкова експертів.

Вони з жодним з лідерів не пов'язують якісний прорив України на основі європейських цінностей, хоча більше надій покладають на лідера "Нашої України" Віктора Ющенка.

В опитуванні, проведеному з 10 вересня по 9 жовтня 2003 року, брали участь 147 експертів, що є представниками політичної еліти або входять у групи впливу, що формують її рішення.

Серед них представники органів влади, а також політичних партій, неурядових організацій, наукових академічних установ і вищих навчальних закладів, що співпрацюють з органами держвлади або політичними партіями, політичні оглядачі провідних ЗМІ.

Рейтинги команд ймовірних претендентів на президентську посаду коливаються в межах 2,02-3,78 балів.

За даними опитування, команда лідера комуністів Петра Симоненка (загальний рейтинг 2,52 бали), у порівнянні з іншими, оцінюється експертами досить посередньо. Трохи вищі оцінки вона має за критеріями моральності, авторитетності, пріоритету національних інтересів над особистими. Відзначили експерти і певний кадровий потенціал цієї команди. В решті випадків вона зайняла останнє місце.

З перемогою на виборах Симоненка третина експертів пов'язують "еволюцію в напрямку авторитаризму". Значна частина експертів вважає, що його перемога буде означати "інтеграцію з Росією", поступову втрату реального суверенітету", "молдавську модель плюс максимальну нестабільність", "інтеграцію в ЄЕП", "відхід назад до комуністичного режиму".

Команда лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука (2,93 бали), на думку експертів, має в порівнянні з іншими високі професійні якості, фахівців, що можуть сформувати уряд, і здатна приймати непопулярні рішення. У той же час, експерти досить низько оцінюють моральні риси цієї команди, рівень її відповідальності, патріотизму, здатності забезпечити національні інтереси.

Перемога Медведчука на виборах, на думку майже 2/3 експертів, приведе до "еволюції в напрямку авторитаризму".

Команда лідера партії "Трудова Україна" Сергія Тігіпко (2,95 бали), на думку експертів, відрізняється професіоналізмом і компетентністю. Досить високо експерти оцінюють її кадровий потенціал. Головний мінус цієї команди, вважають опитані - низький рівень авторитету.

З перемогою Тігіпко майже 40% експертів пов'язують "консервацію існуючого стану".

Команда лідера БЮТ Юлії Тимошенко (2,95 бали) одержала досить високу оцінку експертів за критерієм здатності відстоювати національні інтереси. У той же час, порівняно низькими є оцінки за критеріями моральності і здатності віддавати пріоритет суспільним інтересам.

З її перемогою майже однакове число експертів пов'язують як "еволюцію в напрямку авторитаризму", так і "якісний прорив на основі європейських цінностей".

Команда нинішнього спікера Володимира Литвина (2,98 бали) відрізняється, на думку експертів, досить високими моральними і професійними якостями, патріотизмом і здатністю відстоювати національні інтереси. Разом з тим експерти звертають увагу на невеликі "ряди" фахівців і потенційних членів уряду.

Перемога Литвина буде означати, на думку майже половини експертів, "консервацію існуючого становища".

Команда лідера соціалістів Олександра Мороза (3,12 бали), на думку експертів, є лідером серед інших команд за моральними якостями, патріотизмом і відповідальністю. У той же час, вона має досить низькі можливості самостійно сформувати уряд, мало фахівців.

Експертам виявилося важко прогнозувати майбутнє України у випадку, якщо Мороз виграє вибори: переважали відповіді "важко відповісти", "консервація існуючого стану".

Команда нинішнього прем'єра, лідера партії "Регіони України" Віктора Януковича (3,19 бали), на думку експертів, має такі переваги як здатність самостійно сформувати уряд, кадровий потенціал, здатність приймати непопулярні рішення й авторитетність. Разом з тим, експерти сумніваються в її професіоналізмі.

Перемога Януковича, вважає третина опитаних, буде означати "консервацію існуючого стану".

Команду Ющенка (3,51 бали) експерти вважають найбільш авторитетною, здатною відстоювати національні інтереси і здатною самостійно сформувати уряд. Тим часом, опитані відзначають її невисоку здатність приймати непопулярні рішення.

З перемогою Ющенка майже половина експертів пов'язують "якісний прорив на основі європейських цінностей".

Переваги і недоліки команд визначалися в контексті їхнього порівняння один з одним.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...