У Росії нова фобія відносно Тузли

Вівторок, 28 жовтня 2003, 09:59
Український земснаряд, який уже кілька тижнів перебуває біля острова Тузла, час від часу проводить роботи, однак трохи збоку від лінії, яка з'єднує дамбу із закінченням острова.

Про це повідомив у вівторок агентству "Інтерфакс-Україна" начальник прес-центру Державної прикордонної служби Анатолій Самарченко.

За його словами, українські прикордонники продовжують нести службу на Тузлі, як і раніше. Ніяких нових наказів не надходило. Росіяни продовжують зміцнювати дамбу, повідомив Самарченко.

Як пише газета "Коммерсант" зі слів російських будівельників, руйнування насипу через роботу земснаряда становить більшу небезпеку, ніж загроза конфлікту з українськими прикордонниками.

За словами російських будівельників, "машина, що плаває, здатна поглибити 70-сантиметрове мілководдя до 17-метрової глибини". "Якщо ця яма наблизиться до будівництва, то відбудеться підводний обвал ґрунту і передній край дамби просто змиє морською водою разом з технікою і людьми".

"Погроза розмиву насипу особливо добре відчувається, якщо прикласти вухо до землі. Проробивши за порадою будівельників цей експеримент, кореспондент "Коммерсанта" відчув скрегіт земснаряда прямо під ногами. Попри те, що відстань до землечерпалки на сьогоднішній день складає понад сотню метрів, російські робітники намагаються знаходитися подалі від краю дамби".

"Крім того, влада Краснодарського краю побоюється, що поглиблення акваторії може порушити екологічний баланс Таманського півострова. Серйозні зміни рельєфу дна в результаті роботи земснаряда не просто зведуть нанівець усі зусилля російських будівельників. У випадку, якщо утворена яма змінить підводну течію, можливість просідання ґрунту буде загрожувати вже не тільки російській частині узбережжя, але і самому острову Тузла", - пише газета.

***

Тим часом Північно-Кавказьке регіональне прикордонне управління ФСБ Росії спростовує повідомлення про організацію російського прикордпосту на Тузлінській дамбі.

"Відповідно до російського законодавства, ніхто, крім уряду РФ, не має права відкривати на держкордоні пункти пропуску. На сьогоднішній день найближчим до Таманського півострова пунктом пропуску через російсько-український кордон є порт "Кавказ".

За словами представника прикордонного відомства, виставлений за рішенням отамана Кубанського війська Володимира Громова пост на Тузлинской дамбі прикордонним не є.

"Пропуск осіб, транспортних засобів через кордон - компетенція спеціальних федеральних служб, у їхній перелік козаки не входять", - відзначив він.

***

А посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін сказав, що не виправдує однобічні дії керівництва Краснодарського краю з будівництва в Керченській протоці дамби в напрямку Тузли.

На його думку, керівництво Краснодарського краю повинно було обговорити це питання з представниками Кримської автономії і спільно вирішити, що, де й у якому обсязі необхідно будувати.

На думку посла, навколо будівництва коси "багато емоцій", оскільки й у Росії, і в Україні наближаються вибори, і в такий спосіб політики хочуть привернути до себе увагу. "Емоції пройдуть, і усе стане на свої місця", - відзначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News