Остаточному покращенню українських рейтингів заважають Пінчук і Суркіс?

Вівторок, 28 жовтня 2003, 11:37
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's змінило прогноз рейтингів України на "позитивний" зі "стабільного".

Як повідомляється в прес-релізі агентства, довгостроковий суверенний кредитний рейтинг по зобов'язаннях в іноземній і національній валюті, а також короткостроковий суверенний кредитний рейтинг і рейтинг пріоритетних боргових зобов'язань підтверджені на рівні "В".

"Перегляд прогнозу відбиває навантаження в обслуговуванні держборгу, що знизилося, і високі економічні показники", - відзначила кредитний аналітик Standard & Poor's Гелена Гессел.

Швидке нарощування золотовалютних резервів - з $4,4 млрд. наприкінці 2002 року
до $7 млрд. (оцінка на кінець 2003 року) - полегшує рішення проблеми обслуговування боргу, пов'язане з необхідністю великих виплат з метою погашення основної суми державного боргу в 2003 році ($1,4 млрд.) і в 2004-2007 роках (у середньому по $1,5 млрд. у рік). Недавнє успішне повернення України на міжнародні ринки капіталу також сприяло зниженню фінансового навантаження на уряд, повідомляється в прес-релізі S&P.

У найближчі один-два роки очікується помірний ріст ВВП на 3-4%, навіть якщо найважливіші структурні реформи будуть і далі відкладатися через політичні проблеми.

"Проте рівень рейтингів України, як і раніше, обмежується впливом на економіку політичних груп і широко розповсюдженої практики політичного патронажу, труднощями, пов'язаними з реструктуризацією промисловості, і повсюдно слабкою платіжною дисципліною в економіці", - відзначила Гессел.

На думку аналітиків, позитивний прогноз свідчить про можливості підвищення рейтингів у найближчі рік-два за умови проведення реформ і зміцнення політичної і правової систем, підвищення політичної й економічної прозорості і створення більш сприятливих умов для бізнесу.

"Інтерфакс-Україна"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News