Арешт Ходорковського уб'є шанси Росії в боротьбі за "Одеса-Броди"?

Вівторок, 28 жовтня 2003, 13:49
Арешт російського міліардера Михайла Ходорковського може негативно вплинути на шанси Росії у боротьбі за використання нафтогону "Одеса-Броди-Гданьськ".

Так вважає польське видання американського журналу "Ньюс-вік", яке надрукувало статтю про нафтопровід "Одеса-Броди-Гданськ".

Автори статті тему нафтогону вводять в контекст американсько-російської конкуренції й впливу на неї арешта власника російського нафтового концерну "Юкос", передає Радіо Свобода.

На думку журналу "Ньюс-вік-Польска", цей арешт може перехилити шальку терезів на користь Заходу, оскільки, як вважають автори, "Юкос" разом з "Лукойлом" були головними лобістами використання українського нафтопроводу у реверсному напрямку.

Тепер, коли російська влада вивела з гри Ходорковського, вважає видання, російські позиції можуть сильно послабитися у конкуренції з американцями за використання цього нафтопроводу.

"Одеса-Броди-Гданьськ", пишуть автори статті, - це більше, ніж нафтопровід, це лінія фронту між Заходом і Сходом. Арештовуючи керівника "Юкосу" Михайла Ходорковського, російська влада виставила себе під обстріл".

"Ньюс-вік-Польска" також відзначає велике значення результату цієї боротьби для Польщі.

"Якщо переможе американський план і буде збудована польська ділянка нафтопроводу до Гданська, - пише журнал, - то Польща отримає доступ до дешевшої й кращої сировини і частково унезалежниться від поставок російської нафти. Окрім зацікавлення Саудівської Аравії польською нафтохімічною промисловістю, це єдиний шанс на диверсифікацію джерел постачання енергоносіїв", - зазначає автор статті.

На думку польського видання "Ньюс-віку", ближчими до перемоги є американці. Американська фірма Енерджі Солюшн підписала з Україною контракт на проведення економічного аналізу нафтопроводу. Американці могли б дешево переправляти видобуту в Казахстані нафту, здобули б більший доступ до європейських ринків і при нагоді ослабили би позицію країн ОПЕК.

В Україні вже півроку триває полеміка з приводу напрямку використання нафтогону "Одеса-Броди". Остаточне рішення уряд ухвалить після висновку експертів. Вважається, що видобуток нафти у північному морі за 10 років скоротиться до 5,5 мільйонів барелів, чого явно недостатньо для потреб Європи, і цю нестачу охоче заповнили б росіяни або американці.

Водночас європейський напрямок нафтопроводу "Одеса-Броди" дозволив би розвантажити Босфорську протоку, яка вже не може збільшувати пропускні потужності для танкерів з нафтою.

Водночас, це дозволило б Україні унезалежнитися від російських впливів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News