Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заступник Грищенко "відбілює" Януковича, а він сам просить "коментаторів" помовчати

Вівторок, 28 жовтня 2003, 16:01
Заступник міністра закордонних справ України Олександр Моцик спростовує повідомлення про те, що в ході переговорів глав урядів України і РФ була досягнута домовленість про виведення українських прикордонників з Тузли, посилаючись на офіційну інформацію російського МЗС.

У вівторок у Києві в інтерв'ю журналістам, коментуючи інформацію, що знову з'явилася в російських ЗМІ, про нібито досягнуту домовленість, Моцик навів цитату офіційного повідомлення МЗС Росії "про підсумки переговорів голови уряду РФ Михайла Касьянова і прем'єр-міністра України Віктора Януковича".

"Касьянов підкреслив, що в даний час Росія в однобічному порядку не має наміру продовжувати будівництво дамби, однак при цьому закликав українську сторону цілком вивести своїх військових з острова Тузла" - зачитав Моцик. "Це - те, що було в Москві", - заявив він.

За словами заступника міністра, зараз українська сторона розглядає це питання. Також воно буде порушене на майбутніх україно-російських переговорах міністрів закордонних справ, запланованих на цей четвер.

Говорячи про переговори 30 жовтня, Моцик відзначив, що "головне, що відбудеться - сторони приведуть свої аргументи по своїх позиціях". "Що стосується позиції України по острову Тузла і кордонах в Керченській протоці, то в нас є всі необхідні матеріали: топографічні і географічні карти, довідники адміністративно-територіального поділу", - сказав він.

Моцик підкреслив, що під час перебування на острові Коса Тузла населеного пункту за назвою Середня Коса ( у часи СРСР) його жителі голосували "за вищі органи влади України". "Ми будемо шукати прийнятні для сторін рішення, але будемо виходити з Конституції України", - сказав він.

У той же час прем'єр-міністр України Віктор Янукович вважає, що коментарі навколо ситуації з будівництвом Росією дамби до українського острова Коса Тузла в Керченській протоці шкодять переговорному процесу і закликає обговорювати ситуацію тільки за столом переговорів.

"Сьогодні багато бажаючих коментувати ці події. На жаль, ці коментарі завдають шкоди як переговорному процесові, так і партнерським відносинам України і Росії", - сказав Янукович у вівторок в інтерв'ю журналістам по закінченні наради в уряді по ситуації у Керченській протоці.

Прем'єр відзначив, що на сьогодні в двосторонніх відносинах "виникло багато питань", що стосуються Керченської протоки, акваторії Азовського й Чорного морів, відносин українських Військово-морських сил і російського Чорноморського флоту.

У цьому зв'язку він підкреслив, що всі питання будуть вирішуватися існуючими міждержавними й міжурядовими комісіями. "Це - робочий процес, що йде. Головне, щоб ми завжди ставили мету, яку зможемо досягти", - підкреслив він.

Янукович відзначив, що головною метою, який повинна була досягти українська сторона в ході врегулювання ситуації з островом Тузла - призупинення будівництва дамби, недопущення зіткнень, переведення конфлікту за стіл переговорів.

"Ми цього досягли. Якщо сьогодні ми сіли за стіл переговорів, то цей процес повинний бути зрозумілий як з одного, так і з іншого боку", - підкреслив він, нагадавши в цьому зв'язку, що наукові установи підготують висновки стосовно доцільності будівництва дамби в Керченській протоці. При цьому прем'єр відзначив, що й у згаданих установах є фахівці, думки яких по цьому питанню розходяться. "Але для цього й існує експертна рада, що вивчить і зробить усі необхідні висновки. Тільки після цього вони винесуть їх на обговорення", - сказав він.

Янукович також вважає, що "у цьому конфлікті ми зробили для себе висновки, російська сторона - для себе".

Прем'єр-міністр РФ Михайло Касьянов у вівторок заявив, що наполягає на існуванні принципової домовленості з Україною про вивід українських військ з острова Тузла при одночасному припиненні робіт російською стороною по відновленню коси Тузла. Касьянов нагадав, що ця домовленість була досягнута на зустрічі з прем'єр-міністром України Віктором Януковичем, що відбулася минулої п'ятниці.


Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...