СДПУ(О) ХОЧЕ ПЕРЕФОРМУВАТИ УРЯД

Середа, 29 жовтня 2003, 12:14
СДПУ(о) підтримує перерозподіл представництва фракцій і груп парламентської більшості в коаліційному Кабінеті міністрів Віктора Януковича.

Про це заявив один із лідерів та речник есдеків Нестор Шуфрич, повідомляє "Поступ".

Депутат аргументує позицію фракції тим, що окремі фракції мають завелике представництво в уряді, а деякі - зовсім не представлені.

Таким чином, за словами Шуфрича, СДПУ(о) на прохання "ображених" фракцій виступає їх адвокатом і вимагатиме перегляду квот міністерських портфелів.

Він, однак, відмовився сказати, про які саме фракції чи групи йдеться, а лише зауважив, що їм були обіцяні комітетські крісла в парламенті, однак ці обіцянки не виконалися.

Водночас Шуфрич, попереджаючи розмови про ініціювання есдеками передчасної відставки уряду заявив, що, підтримавши прийняття проекту бюджету на наступний рік, його фракція тим самим продемонструвала Кабміну свою підтримку.

Як відомо, урядових квот "не вистачило" лише двом групам - "Демініціативи" та "Народний вибір". Зокрема, "Народовладдя" претендувало на бюджетний комітет, а "Демініціативи" повинні були отримати свого голову Фонду держмайна, однак віддали свою квоту президенту, який призначив прихильного до "донецьких" Чечетова.

Видання припускає, що завдяки затіяним в Кабміні перестановкам соціал-демократи сподіваються, що, перерозподіливши міністерські крісла, вони зможуть за рахунок скорочення квот НДП та АПУ та появи квот "Демініціатив" та "Народного вибору" дещо скоротити відставання, а то й наздогнати суперників, а донецькі, навпаки, намагатимуться розвинути перемогу.

В листопаді та грудні 2002 року, одразу після розподілу посад в коаліційному уряді фракції більшості двічі невдало намагалися перерозподілити парламентські комітети, однак зіткнулися з непоборним протестом опозиції.

Перерозподілити сили в уряді шляхом відставки уряду Януковича не можна, оскільки парламент після ухвалення програми дій уряду протягом року не має права ініціювати його відставку. Урядова програма була підтримана парламентом у квітні цього року.

До групи есдеків в уряді можна віднести Василя Кременя, Андрія Підаєва, Михайла Папієва, Георгія Кірпу та Григорія Реву.

До групи донецьких входять Віктор Янукович, Іван Ткаленко, Віталій Гайдук за квотою "Реґіонів", Микола Азаров ("Європейський вибір"), Іван Кириленко, Сергій Рижук за квотою АПУ та Юрій Богуцький і Сергій Поляков за квотою НДП.

Кучма є куратором групи "трудовиків" - Дмитро Табачник, Валерій Хорошковський та М'ялиця, а також власною квотою - Олександр Лавринович, Микола Білоконь, Євген Марчук, Костянтин Грищенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування