Freedom House закликає Медведчука не тиснути на ЗМІ

Середа, 29 жовтня 2003, 14:26
Міжнародна правозахисна організація Freedom House (Дім Свободи) висловлює занепокоєння з приводу тиску влади на засоби масової інформації, що "ставить під сумнів можливість збалансованого і чесного висвітлення перебігу виборчої кампанії".

Про це йдеться в розповсюдженому у вівторок звіті організації.

"Втручання офіційної влади в діяльність українських ЗМІ унеможливлює відкрите і неупереджене висвітлення альтернативних ідей та поглядів, а отже, і зважений вибір українців, які прийдуть на виборчі дільниці наступного року", - зазначила виконавчий директор Freedom House Дженіфер Віндзор.

"Необхідно у будь-який спосіб протидіяти описаним у звіті методам тиску та залякування працівників ЗМІ, якщо Україна прагне проведення чесної і відкритої виборчої кампанії. Цей звіт варто розглядати як попередження для українського суспільства та міжнародної спільноти", - сказала Віндзор.

"Важко переоцінити політичну, соціальну та економічну важливість президентських виборів 2004 року для України. Вочевидь вони можуть стати відправною точкою для нових змін в країні, яка загрузла в офіційній корупції", - говориться в звіті.

"З огляду на попередній історичний досвід України, цілком очевидно, що наступний рік виборів навряд чи сприятиме посиленню незалежності національних ЗМІ. Через неможливість для президента Кучми балотуватися на третій термін, він та його союзники намагатимуться будь-якою ціною забезпечити перемогу на виборах визначеному ними правонаступнику", - зазначає Freedom House.

Організація наголошує також, що "дотепер залишаються нерозкритими справи про вбивства українських журналістів, в тому числі містичної смерті Георгія Гонгадзе, який займався розслідуванням корупції у вищих ешелонах влади. Таємно зроблені записи розмов у кабінеті Леоніда Кучми незадовго до зникнення Гонгадзе у вересні 2000 року натякають на причетність діючого президента до викрадення журналіста".

Серед інших представлених у документі рекомендацій автори звіту звертаються до українського уряду з наполегливим проханням "забезпечити належний рівень фінансової підтримки для субсидованих державою ЗМІ, що має здійснюватися під контролем багатопартійного комітету, створеного за участі представників найбільших політичних партій".

Вимагається також провести належне розслідування справ про вбивства, напади та погрози, як фізичної, так і фінансової розправи з журналістами, в тому числі справи Георгія Гонгадзе.

Крім того, у своєму останньому огляді стану свободи слова у світі "Свобода преси 2003", Freedom House перевів Україну з категорії "частково вільних" до "невільних" країн "через жорстку державну цензуру на телебаченні, постійні залякування та втручання у роботу незалежних ЗМІ, а також через неспроможність або небажання влади провести належне розслідування у справах нападів на журналістів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News