Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія не зазіхає на територіальну цілісність України - Іванов

Четвер, 30 жовтня 2003, 12:17
Москва сподівається вийти на домовленості, що відповідають стратегічним інтересам Росії й України. Про це заявив у Києві міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов на початку переговорів зі своїм українським колегою Костянтином Грищенком.

За його словами, вони планують на переговорах розглянути проблему розмежування Азово-Керченської акваторії, повідомляє РІА "Новини".

"Ми налаштовані на конструктивний діалог і сподіваємося одержати відповіді на питання, що стоять на порядку денному у відносинах між нашими країнами, і вийти на ті домовленості, що відповідали б стратегічним інтересам Росії й України", - заявив Ігор Іванов.

Він відзначив, що Росія не зазіхає на територіальну цілісність України. "Росія поважає територіальну цілісність України, разом з тим, залишаються питання, що дісталися нам у спадщину від минулого",- підкреслив глава МЗС РФ.

Ігор Іванов підтвердив, що відносини між Росією й Україною будуються на міцній правовій основі. Базою цих відносин є Договір про дружбу і співробітництво, укладений між нашими країнами в 1997 році.

У свою чергу, голова МЗС України Костянтин Грищенко відзначив важливість однозначного підтвердження з боку Росії територіальної цілісності України. "Важливо зняти напруженість, що для мене й українського политикума була зовсім несподіваною" на тлі прогресу у відносинах двох країн, сказав український міністр, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Також у ході переговорів делегацій МЗС України і Росії позиція української сторони залишається незмінною і полягає у відстоюванні і захисті територіальної цілісності і суверенітету України.

Про це журналістам повідомило у цей день близьке до переговорів джерело в українському МЗС.

За його словами, у ході діалогу українська делегація вже представила російським колегам правову аргументацію приналежності острова Коса Тузла Україні.

У ході робочого візиту міністра закордонних справ Росії Ігоря Іванова до Києва у четвер також заплановані його переговори з прем'єр-міністром України Віктором Януковичем.

Як повідомило РІА "Новини" джерело в МЗС РФ, предметом обговорення на зустрічі стане проблема коси Тузла і будівництва російської дамби в Керченській протоці.

Спорудження дамби в Керченській протоці від берега Таманського півострова уздовж затопленої частини коси Тузла почалося 29 вересня. Влада Краснодарського краю Російської Федерації обґрунтовує будівництво цього спорудження екологічними потребами, оскільки в результаті розмиву частини коси Тузла відбувається руйнування берегової лінії Таманського півострова.

Уряд України розцінив зведення дамби як зазіхання на суверенітет республіки.

На зустрічі Януковича і Касьянова було вирішено, що Росія припинить будівництво надводної частини коси Тузла до ухвалення спільного рішення російських і українських екологів, а також до рішення суперечки про кордон в Азовському морі.

Переговори з визначення статусу і розмежування Азовського моря і Керченської протоки продовжуються більше семи років зі змінним успіхом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування