Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нові атракції у Львові

П'ятниця, 31 жовтня 2003, 11:24
Після місячного затишшя вуличного протистояння "Нашої України" і СДПУ(О) у Львові почався другий етап політично-циркового сезону, який передбачає принаймні дві доволі цікаві і захоплюючі атракції.

Перша уже відбулася 30 жовтня, коли "есдеки" вперше такою великою кількостю пішли в контратаку, зібравшись під Львівською обласною радою, щоб пояснити, що насправді не вони, а "нашоукраїнці" дестабілізують ситуацію в області".

Друга вистава передбачається 1 листопада, коли, за словами "нашоукраїнців", "есдеки" планують влаштувати побоїща під час проведення Форуму демократичних сил за участю Ющенка.

Хоча слід чекати і наступних атракцій, оскільки голова ЛОО СДПУ(О) Ігор Шурма, відкидаючи звинувачення у намірах організувати у суботу сутички, пообіцяв, що це лише початок великого повстання соціал-демократів об’єднаних. До того львівські "есдеки" до масових політичних акцій протесту у рамках протистояння з "Нашою Україною" ще не вдавалися.

Приводом до дебюту львівської обласної організації СДПУ(О) у ролі організатора масового пікету проти свавілля "нашизму" на Львівщині стала сесія обласної ради, яка мала відбутися 30 листопада. Передбачаючи, що на ній депутати знову звинувачуватимуть СДПУ(О) у всіх гріхах, вкотре відкладаючи вирішення соціально-економічних питань регіону, "есдеки" пообіцяли привести більше п’яти тисяч людей і до десяти народних депутатів, членів фракції СДПУ(О).

Проте несподівано за день до сесії її було перенесено на два тижні. Офіційна причина – неготовність до розгляду бюджетного питання. Але складати зброю уже було пізно, і мітинг таки провели. Голова ЛОО СДПУ(О) тільки зауважив, що якби сесія відбулась, то учасників мітингу було би більше.

З двома народними депутатами, кількома депутатами облради і публікою (переважно підлітково-студентського віку) кількістю приблизно три тисячі осіб СДПУ(О) звинуватило голову Львівської облради Михайла Сендака в злодійстві.

Зокрема, йшлося про нецільове використання ним коштів на придбання квартири за 470 тисяч гривень. Сам же Сендак потім заявив, що це його службова квартира і після того, як він залишить свою посаду, її у нього відберуть. Звинуватили його і в тому, що він своїми діями (мається на увазі його словесна боротьба з львівською податковою та "есдеками") провокує політичну напругу в регіоні.

Окрім вимог засудити дії Сендака, "есдеки" вимагали від керівництва та депутатського корпусу облради припинити нагнітання політичної ситуації на Львівщині та політичні репресії у облраді, заборонити народним депутатам втручатися у роботу місцевих рад та впливати на прийняття ними рішень, провести перевірку фінансово-господарської діяльності апарату облради, сприяти реалізації положень Конституції України про право кожної політичної партії на висловлення своєї позиції.

У своїй резолюції ЛОО СДПУ(О) також вимагало від облради зупинити зростання цін на хліб та покарати винних, не допустити зростання цін на житлово-комунальні послуги, подати тепло у житло кожного мешканця Львівщини, негайно розпочати формування бюджету області на 2004 рік із врахуванням усіх потреб малозабезпечених верств населення Львівщини, негайно розробити та запровадити програму подолання безробіття в області, консолідувати зусилля Львівської обласної ради задля вирішення нагальних соціально-економічних проблем Львівщини.

Ігор Шурма наголосив, що якщо їхні вимоги не буде розглянуто до наступної сесії облради, тобто не пізніше, ніж за два тижні, він звернеться до Генпрокуратури, Верховної Ради, щоб вони втрутилися у львівську ситуацію і розібралися з Сендаком як злодієм і дестабілізатором роботи обласної ради та загалом політичної ситуації в регіоні.

Проте далеко не всі учасники пікету готові були вголос заявити про свою нелюбов до "нашоукраїнців". Коли автор цього матеріалу підійшла до кількох пікетуючих молодого віку за коментарем, вони або відверталися, або говорили: "Без коментарів" чи "Я собі знаю свою думку, але вам не скажу".

Тут у ситуацію втрутився старший чоловік, який сказав, що не треба чіплятися до молодих, а краще запитати у старших. Сам же він, пояснюючи свою присутність на пікеті, сказав: "Я обурений, бо вимирає український народ, у місті будуються лише аптеки і бари, бензоколонки, закриваються садочки і школи. Може, та влада, що зараз тут пропонує, дасть раду. Бо ми вже тим не віримо, бо бачимо, що "Наша Україна" є не нашою, а їхньою Україною. А ми є бідні".

На зауваження, що "Наша Україна" поки не керує урядом і, відповідно, не несе відповідальність за народну бідність, відреагував перший секретар Стрийської міської організації СДПУ(О) Олег Кузима, заявивши, що "оскільки головою облради є член "Нашої України", то за все, що відбувається в області, несе відповідальність "Наша Україна".

"Есдеки" намагалися також відзначитися своєю толерантністю та політичною культурою. Вони на прохання нардепа-"нашоукраїнця" Ярослава Кендзьора та депутата облради Михайла Ваврина надати їм слово таки допустили їх до мікрофону. Проте нормально виступити ті так і не змогли, оскільки по команді ведучого учасники пікету почали сандувати "ганьба", а сам ведучий, щоб його краще було чути, встав поряд з виступаючими і в той же мікрофон ЧЕРЕЗ РУПОР підкрикував скандуючим.

Це виглядало своєрідною помстою "есдеків" за їхнього львівського шефа Ігоря Шурму, якого місяць тому на пікеті прихильників "Нашої України" закидали яйцями, об’їдками, копійками, пластиковими пляшками та ще й до всього обплювали. Проте в Кендзьора ніхто на мітингу СДПУ(О) не плював. Щоб опротестувати ту думку, що Кендзьор користується більшою повагою, Шурма повідомив, що він перед акцією звернувся до пікетуючих, просячи показати свою вищість над пікетувальниками з опонуючої політичної сили, бути культурними, тобто не плюватися і не розкидатися їдою.

"12 років ми не виходили – ми спостерігали, як це роблять інші. Це перша акція, і ми на цьому не зупинемось. Ми не будемо спокійно спостерігати за тим, що твориться на Львівщині. Ми маємо право на висловлення своєї точки зору, і до нас повинні дослухатися", - заявив після пікету голова ЛОО СДПУ(О) Ігор Шурма.

На запитання, чому організатори акції не розклеїли попередньо по місту оголошень, щоб залучити до неї більше людей, як це робить "Наша Україна", він сказав, що на це треба кошти, а "політична партія на вітер гроші викидати не повинна". "Хто має лишні кошти, то хай використовує", - додав Шурма.

Як і очікувалося, одразу після пікету "нашоукраїнці" заявили, що учасниками цієї акції у переважній більшості були студенти ПТУ, яких зірвали з пар і заплатили по 50 гривень. Вони також назвали цю акцію подарунком львівським податківцям до їхнього професійного свята, яке відзначалося у цей день.

Проте уже за дві години "нашоукраїнці" виступили з більш сенсаційною заявою, яка вже мала стосунок до наступної політичної акції, а саме - Форуму демократичних сил за участю Віктора Ющенка, яке має відбутися у Львові 1 листопада.

За їх словами, проведення Форуму може закінчитись кровопролиттям, замовником якого є Адміністрація президента, а виконавцем - СДПУ(О).

Голова представництва "Нашої України" у Львівській області народний депутат Петро Олійник повідомив, що з приблизно п’ятнадцяти областей України формуються так звані бойові загони, які 1 листопада повинні приїхати у Львів для створення масових зіткнень під час проведення Форуму демсил.

Він, зокрема, оприлюднив звернення керівника представництва блоку Ющенка у Рівненській області, народного депутата Василя Червонія до голови Рівненської облради та голови рівненської обласної організації СДПУ(О). У ньому йдеться про те, що по лінії СДПУ(О) в Рівненській області ведеться набір людей молодого та середнього віку в кількості 300 чоловік для відправки до Львова з метою вчинення масових зіткнень.

Також нардеп повідомив про спробу залучити до провокаційних дій ветеранів Афганістану через уповноваженого державного службовця. За словами Олійника, інструкції по вчиненню зіткнень і првокацій у Львові йдуть від адміністрації президента.

Народний депутат Ярослав Кендзьор пояснив таку поведінку влади тим, що попри всі її намагання вчинити провокації під час проведення Форуму в інших областях, їй так і не вдалося показати, що дії політичної сили Ющенка призводять до дестабілізації, зіткнень та навіть кровопролиття. А оскільки львівський форум є останнім серед регіональних, то, за словами, Кендзьора, влада, яка уже "втратила усі гальма і здоровий глузд", основну ставку робить саме на Львів і кидає сюди всі свої сили.

"Перед провокаторами стоїть завдання влаштувати широкомасштабну бійку, щоб усе закінчилось кров’ю", - впевнений народний депутат-"нашоукраїнць" Олекса Гудима. Він заявив, що головними організаторами провокацій є "есдеки" і на це "кинуті" шалені кошти.

Також нардепи повідомили, що запрошення на Форум, які роздаються по районах, скупуються за 30 гривень, щоб влаштувати провокації не лише на вулиці, де за планом має бути близько одинадцяти тисяч учасників форуму, а і в приміщенні. Ярослав Кендзьор занепокоєний, чи не повториться другий "Армагедон", що стався кілька років тому в місті Черновограді Львівської області, коли в кінотеатрі через скупчення дітей в одному проході подушилися школярі.

Кендзьор при цьому заявив, що "політично-фінансовий клан СДПУ(О) перетворюється на терористичну організацію".

Народний депутат Петро Олійник впевнений, що силові органи Львівщини і керівництво області проінформоване про наміри "есдеків". Тому він учора попередив голову Львівської облдержадміністрації Олександра Сендегу, що він "за кров буде відповідати персонально". Окрім того, за словами "нашоукраїнців", відповідальність понесуть "есдеки", правоохоронці і Леонід Кучма.

Щоб попередити провокації, в четвер "нашоукраїнці" зустрілися з головою Львівської ОДА, а також зініціювали його зустріч з керівництвом силових структур Львівщини.

В свою чергу в четвер голова ЛОО СДПУ(о) Ігор Шурма на закиди "Нашої України" заявив, що соціал-демократи об’єднанні "жодного відношення до проведення цього політичного форуму не мають". "Мені було би соромно йти туди і сидіти біля тих людей. Це є їхнє право проводити цей форум і вони його повинні провести так, наскільки вистачає їхнього організаційного ресурсу", - наголосив Шурма і закликав своїх однопартійців не піддаватися на провокації "Нашої України".

В той же час "нашоукраїнцям" у суботу слід очікувати і інших сюрпризів. Адже питання про проведення Форуму на велотреку Спортивно клубу армії (СКА) досі не вирішене. Це найбільший за місткістю зал у Львові – на 4200 місць. Відповідно, це має стати наймасовіший з усіх регіональних форумів за участю Ющенка.

Проте місяць тому керівництво СКА відмовило "Нашій Україні" в оренді велотреку. Мовляв, згідно із законом військові не мають права якимось чином долучатися до передвиборчих політичних акцій. Хоча на минулій парламентській передвиборчій кампанії там відбувся з’їзд пропрезидентського блоку "За єдину Україну!".

Довелося проблему вирішувати через міністра оборони Євгена Марчука, який таки дав добро на проведення форуму у цьому приміщенні.

Але кілька днів тому з’явилася інформація про аварійний стан велотреку, що не передбачає присутності такої кількості людей у ньому. Хоча не так давно там відбувся шеститисячний концерт "Океану Ельзи" та збори Свідків Єгови, а 29 жовтня – змагання пожежників.

На вимогу "Нашої України" голова Львівської ОДА наказав провести обстеження велотреку комісією з питань технічної безпеки та надзвичайних ситуацій ЛОДА. Проте досі її результати невідомі.

За словами Петра Олійника, "НУ" проводить своє альтернативне обстеження велотреку і тільки ним буде керуватися. Він дав зрозуміти, що таки Форум відбудеться на велотреку.

Представництво "Нашої України" у Львівській області навіть підготувалося до того, що під час проведення форуму будуть відключені вода і електроенергія. "У нас є автономні джерела струму і все необхідне для проведення форуму", — зазначив нардеп.

Петро Олійник запевнив, що враховані усі заходи безпеки організації, існує чіткий план реєстрації відвідувачів, працюватиме служба охорони, яка унеможливить прохід на велотрек осіб, що мають намір здійснити провокації.

Загалом на Львівський форум було подано понад 15 тисяч заявок і було роздано біля 4-х тисяч запрошень. Решта бажаючих будуть спостерігати за проходженням Форуму на великому екрані біля велотреку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування