Соціологи і правники об'єдналися перед виборами

П'ятниця, 31 жовтня 2003, 13:12
Напередодні проведення президентських виборів в Україні створена коаліція громадських організацій "Новий вибір - 2004".

До коаліції ввійшли Комітет виборців України, Комітет "Рівність можливостей", Школа політичної аналітики, Фонд "Європа ХХ_ століття", Фонд "Демократичні ініціативи", Український центр економічних і політичних досліджень ім. Разумкова, "Інтерньюз-Україна", Лабораторія законодавчих ініціатив, суспільно-гуманітарний консорціум "Генеза", Незалежна асоціація мовників.

Як повідомили керівники цих громадських організацій на прес-конференції в п'ятницю в Києві, головною метою коаліції стануть гарантування усвідомленого вибору виборців, неможливість обману виборців за допомогою маніпуляцій їх свідомістю, поширення компрометуючої або неправдивої інформації, а також запобігання зловживанням і фальсифікації на всіх етапах виборчої кампанії.

У прес-релізі коаліції відзначається, що основними загрозами проведенню чесних виборів президента є "наявність сценарію по внесенню змін у Конституцію", що позбавлять громадян України прямого вибору нового президента, відсутність прозорості і незначне залучення громадськості до процесу формування Центральної виборчої комісії.

Крім того, проведенню чесних виборів загрожує "несвоєчасне прийняття виборчого законодавства", "несправедливе формування виборчих комісій"; "порушення під час виборчої агітації", "порушення принципів рівності доступу до засобів масової інформації", "порушення в ході голосування і підрахунку голосів".

Для запобігання згаданим порушенням члени коаліції "Новий вибір - 2004" починають реалізацію ряду програм по моніторингу дотримання виборчого законодавства на всіх етапах виборчої кампанії, а також моніторингу свободи доступу до ЗМІ і рівності інформування виборців.

Крім того, вони будуть проводити моніторинг суспільної думки і екзіт-полл, спостерігати за голосуванням у день виборів і підрахунком голосів.

Відповідно до діючого законодавства, вибори президента України повинні відбутися в останню неділю жовтня 2004 року - тобто рівно через рік, 31 жовтня.

Відповідно до Конституції, та сама особа не може бути президентом України більше, ніж два терміни підряд. Діюча Конституція України була прийнята 28 червня 1996 року.
Діючий глава держави Леонід Кучма став другим президентом незалежної України в липні 1994 року. На чергових виборах у листопаді 1999 року він знову був обраний президентом країни.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News