Медведчук виміняв відставку Піскуна на продовження конфлікту з Тузлою?

П'ятниця, 31 жовтня 2003, 17:42
Член фракції "Наша Україна" Тарас Чорновіл заявляє, що продовження конфлікту навколо острова Тузла слід очікувати у квітні.

В інтерв'ю "Львівській газеті" депутат спрогнозував приблизний розвиток ситуації, пославшись на наявну в нього інформацію.

"План, очевидно, такий, і не остаточний. Спорудження греблі на певний час зупинено. Зараз вона виконала свою функцію – насамперед для виборів у Думу Росії. Ця справа високо піднесла рівень пропутінських партій, які отримали шанс перемогти опозицію на виборах.

Наступного року перед президентськими виборами в Росії й Україні потрібне буде продовження. Частину українських прикордонників відкличуть, і введуть російські прикордонні загони. Під їхнім прикриттям добудують дамбу, острів Тузла проголосять російською територією", - вважає Чорновіл.

В Україні, на думку депутата, "здіймуть неймовірну істерію з цього приводу, за допомогою дуже далеких від патріотизму видань і політиків. Припускаю, що канал "Інтер" стане ультранаціоналістичним і закликатиме: "Геть москалів!".

"Після цього Кучма як Верховний головнокомандувач оголосить про запровадження в Україні надзвичайного стану, - вважає депутат. - Запровадження надзвичайного стану автоматично призупинить президентську кампанію".

"Юридичний бік цього сценарію – дата президентських виборів, зафіксована Конституцією – остання неділя жовтня. Якщо у квітні ЦВК не оголосить про початок виборів, то автоматично зірвуть увесь термін. Тому достатньо в цей час – у квітні – оголосити про надзвичайний стан усього на місяць.

Після цього потрібно буде або змінювати певні пункти Конституції, або закону про вибори президента, аби до останньої неділі жовтня провести всі процедури, або ж переносити дату виборів. Усе це передбачає зміни, які не виписані нині в жодному законі. Будуть звернення в Конституційний суд тощо. У такому підвішеному стані це може тривати хоч два, хоч три роки", - прогнозує Чорновіл.

А Леонід Кучма, зазначає він, "автоматично виконуватиме повноваження президента, поки присягу не складе новий президент".

На думку депутата, за допомогою такого плану дій щодо збереження повноважень Кучми голова президентської адміністрації Віктор Медведчук переконав президента відправити у відставку генерального прокурора Святослава Піскуна.

"Причинами відставки Піскуна стало те, що він занадто близько підійшов у справі Гонгадзе, і те, що Медведчук зумів запропонувати Кучмі в обмін на зняття генпрокурора щось таке, від чого той не зміг відмовитися. За моєю інформацією, це стосується весняного продовження справи з островом Тузла", - сказав Чорновіл.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування