ЄС ПОПЕРЕДИВ КУЧМУ ЩОДО ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ВИБОРІВ

Понеділок, 10 листопада 2003, 17:01
Комісар ЄЄ з міжнародних відносин Кріс Паттен заявив президенту Кучмі і голові парламенту Литвину, що ЄС "обов'язково буде з великим інтересом" спостерігати за проведенням президентських виборів в Україні й реалізацією політреформи.

Про це Паттен заявив після виступу з лекцією в Київському Національному університеті імені Шевченка. Так він відповів на питання журналістів щодо подій у Донецьку, де було зірвано з'їзд "Нашої України".

"Ми не будемо радити, що і як робити, але якщо хтось скаже з українського боку, що ми ж такі демократичні, як ви, ми поставимося до цього не з таким ентузіазмом", - зазначив Паттен.

"Я був головою партії і знаю, що політика може перетворитися на сильне протистояння. Але важливо, щоб кожен міг висловити свою точку зору і взяти участь у дебатах", - підкреслив він.

"І щоб це чесно було відображено у ЗМІ, щоб виборці могли зробити свій вибір і потім поставити питання політикам", - додав Паттен.

Коментуючи можливість вступу України до Європейського Союзу, Паттен сказав, що позиція ЄС полягає у розвитку відносин на короткостроковій та середньостроковій основі.

"Чим більше Україна зробить, щоб показати себе як демократична країна, де є верховенство права, тим швидше [можна говорити про європерспективи України], - сказав він.

На питання, чи колись Україна може претендувати на членство в ЄС, Паттен сказав, що зараз він особисто говорити про це не може. Водночас він зазначив, що спостерігається прогрес в реалізації Угоди про партнерство й співробітництво між Україною і ЄС.

"Я зустрічався з президентом Кучмою у 1999-му році, і мені доводилось звертати увагу, що Україна порушує цю угоду у 19-ти моментах. Зараз можу сказати, що ми позбулися непорозумінь, і залишилися моменти, на які ми маємо спільні погляди", - сказав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування