Постпред Кучми вважає, що Ющенко хоче помститися силовикам. А Шуфрич думає, що PRу

Понеділок, 10 листопада 2003, 20:06
Вимога "Нашої України" заслухати силовиков по подіях 31 жовтня в Донецьку розглядається парламентською більшістю як небажання досягти компромісу в розблокуванні роботи Верховної Ради.

Про це заявив постійний представник президента в парламенті Олександр Задорожній, коментуючи результати засідання лідерів фракцій і груп у голови Верховної Ради в понеділок, на якому була заслухана інформація з засідання трьох профільних комітетів, що розглядали питання про події в Донецьку.

Постпред глави держави нагадав, що президент Леонід Кучма підписав відповідний указ, яким зобов'язує керівників правоохоронних відомств вивчити інформацію про події в Харкові, Донецьку і Львові під час проведення форумів демократичних сил "Нашої України".

Цим указом президент також зобов'язав проінформувати громадськість через засоби масової інформації.

За словами Задорожнього, чомусь представників "Нашої України" не влаштовує фраза, що зобов'язує керівників силових відомств проінформувати про результати вивчення цього питання через ЗМІ.

"Якщо цікавить інформація про події - це одне, а якщо цікавить помста керівникам силових відомств - це інше", - підкреслив постпред президента. За його словами, ця позиція висловлювалася і на засіданні керівників фракцій і груп у понеділок.

"Така позиція фракції "Наша Україна" (заслухати силовиков) була розцінена як небажання досягти компромісу", - підкреслив Задорожній.

На його думку, пошук компромісу в цій ситуації призвів навіть до деяких невиправданих рішень, зокрема, про створення робочої групи на основі трьох профільних комітетів, яка б збирала інформацію і готувала матеріали за подіями 31 грудня в Донецьку.

За словами Задорожнього, таке рішення про створення робочої групи не зовсім відповідає Конституції України і регламенту парламенту, що також відзначалося на зустрічі лідерів фракцій і груп.

Він нагадав, що парламентські комітети мають право аналізувати, надавати висновки тільки з тих питань, щодо яких ухвалено відповідне рішення Верховної Ради, або за законопроектами.

"Ми в пошуках компромісу зайшли занадто далеко", - підкреслив Задорожній, додавши, що такий пошук компромісу "виглядає досить однобоко".

За його словами, парламентську більшість змушують йти на поступки одній політичній силі.

Постпред президента підкреслив, що в рамках чинної Конституції України комітети Верховної Ради не мають права контролю. Таке право має тільки Верховна Рада.

У випадку, якщо парламент прийме рішення і доручить провести такий контроль якомусь з комітетів, то для цього повинно бути спочатку ухвалене відповідне рішення в сесійній залі.

Задорожній підкреслив, що для того, щоб Верховна Рада могла беззастережно викликати представника того або іншого відомства, у тому числі силових міністрів, необхідно внести відповідні зміни до Основного закону, тобто провести конституційну реформу.

***

У той же час уповноважений представник фракції СДПУ(о) Нестор Шуфрич переконаний, що парламентська більшість "не буде терпіти" блокування роботи Верховної Ради.

"Я думаю, що є межа терпінню і толерантності. Я переконаний, що ми не допустимо бійок у залі Верховної Ради. Але те, що ми не будемо терпіти блокування роботи Верховної Ради - це точно", - сказав Шуфрич.

За його словами, більшість зможе віднайти можливість, щоб парламент міг ухвалювати рішення "навіть у таких екстремальних умовах".

Відповідаючи на питання журналістів, чи може парламентська більшість у випадку продовження блокування роботи Верховної Ради перейти в Український дім, депутат сказав: "Це крайній варіант. Я сподіваюся, що здоровий глузд переможе, і ми будемо працювати в стінах Верховної Ради".

Шуфрич також висловив думку, що представники парламентської опозиції зрозуміють, що "їхня дорога в нікуди, що вони нас сьогодні змушують винятково з метою пиару запросити керівників правоохоронних органів" у парламент.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування