Медведчук і Суркіс спробують придбати єдиного виробника газетного паперу в Україні

Середа, 12 листопада 2003, 09:55
Єдиний виробник газетного паперу в Україні Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат може опинитися повністю під контролем групи Медведчука-Суркіса.

Як повідомляє Поступ, фінансово-промислова група Медведчука-Суркіса є найбільш імовірним претендентом на 26-відсотковий держпакет акцій Жидачівського целюлозно-паперового комбінату, яким зараз керує УАХК "Укрпапірпром" і який у грудні 2003 року виставлять на продаж через фондову біржу.

За словами екс-голови правління Жидачівського ЦПК Михайла Титикала, група Медведчука-Суркіса й сьогодні відіграє важливу роль на ЖЦПК, однак повного контролю над підприємством не має. Наразі контрольний пакет підприємства знаходиться у двох інших груп - Чайки-Бродського та Григоришина.

Михайло Титикало сказав у інтерв'ю Контекст-медіа: "Люди Суркіса-Медведчука не мають сили, щоби що-небудь зробити. Тому вони намагаються отримати контрольний пакет", - цитує його газета.

Він вважає, що основною перевагою групи об'єднаних соціал-демократів перед рештою конкурентів у боротьбі за держпакет акцій комбінату є підтримка влади. "Хоча держпакет акцій і буде продаватися на фондовій біржі, але в нас у державі, на жаль, так є, що той, хто наверху, чомусь весь час і виграє", - відзначив Титикало.

У 1999 році 51% акцій ВАТу "Жидачівський ЦПК" придбало ЗАТ "Видавництво "Київські відомості", і контролювали його три згадані групи. Однак згодом, внаслідок конфлікту між ними, пакет був розпорошений між низкою фірм, зареєстрованих на Британських Віргінських островах (найімовірніше, ці фірми і належали згадуваним особам, однак отримати точну інформацію стосовно власників офшорних компаній практично неможливо, зазначає видання).

У грудні 2003 року ДАХК "Укрпапірпром" планує виставити на продаж на фондовій біржі 26% акцій ВАТ "Жидачівський ЦПК" та ЗАТ "Львівкартонопласт", які Фонд держмайна України свого часу передав у статутний фонд ДАХК.

За словами заступника голови правління "Укрпапірпрому" Едуарда Литвака, "особливих умов продажу пакетів акцій цих компаній немає, єдина вимога - акції кожного з підприємств будуть продаватися єдиним пакетом". Таким чином, зазначає видання, купити 5% чи 10% акцій Жидачівського ЦПК не вдасться.

Що стосується потенційних покупців пакетів акцій, то Едуард Литвак зазначив, що особисто до нього ще "не надходило якихось запитів чи пропозицій". Він припускає, що покупцями стануть або власники контрольних пакетів акцій підприємств, або ж нові акціонери, прихід яких не стане перешкодою для нинішніх власників.

ВАТ "Жидачівський ЦПК" є єдиним в Україні виробником газетного паперу. Комбінат також випускає картон, гофротару та небілену целюлозу. У 2002 році обсяг випуску продукції склав 202 млн. грн., що на 6,5% більше, ніж у попередньому році.

До складу акціонерів ВАТ "Жидачівський ЦПК" входять компанії Burrard Financial Corp. (Британські Віргінські острови, о. Тортола, Род-Таун) - 8,69%, Diamex Ltd. (Британські Віргінські о-ви) - 7,72%, Technolux Ltd. (Британські Віргінські острови) -- 7,61%, Claresholm Marketing Ltd. (Британські Віргінські острови) - 5,96%, Foyil Ukraine Investments (Cyprus) Limited (Кіпр) - 5,69%, Hambay Trading Corp. (Британські Віргінські острови) - 5,11%.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування