КС ДОЗВОЛИВ ОБРАННЯ ПРЕЗИДЕНТА ПАРЛАМЕНТОМ

Середа, 12 листопада 2003, 10:30
Конституційний суд України в середу визнав таким, що відповідає статтям 157 і 158 Конституції, законопроект про внесення змін до Основного закону, що передбачає, зокрема, обрання президента країни народними депутатами.

На момент направлення цього законопроекту в КС під ним поставили свої підписи 232 народних депутата (пізніше під ним підписалися 292 парламентарія), зокрема, Степан Гавриш, Катерина Ващук, Раїса Богатирьова, Микола Гапочка, Богдан Губський, Леонід Кравчук, Петро Симоненко, Анатолій Толстоухов, Ігор Шаров, Олександр Задорожній.

Законопроектом пропонується внести зміни до 28 статей Конституції і доповнити Основний закон розділом 16 "Заключні положення, що стосуються змін у Конституцію України".

Документ передбачає подовження повноважень Верховної Ради до 5 років, формування коаліційної більшості в парламенті, якому надається право формувати уряд.

Президентові надається право достроково припиняти повноваження Верховної Ради у випадку, якщо не буде сформована більшість і уряд.

Відповідно до перехідних положень, новий механізм формування органів державної влади вступає в дію з 2006 року. При цьому Верховна Рада в 2006 році обирається на пропорційній основі, потім протягом одного місяця обирає президента.

Чергові вибори президента повинні відбутися в жовтні 2004 року, однак повноваження цього президента припиняються з моменту початку повноважень обраного парламентом президента.

Законопроект також передбачає, що депутата позбавляють мандата, якщо він переходить із фракції партії або блоку, за списком якого він був обраний у парламент, в іншу фракцію (імперативний мандат). Депутатам дозволяється поєднання мандата з посадами в уряді й інших центральних органах виконавчої влади.

Відповідно до законопроекту, судді обираються терміном на 10 років. Крім того, граничний вік перебування на посаді для суддів Верховних і Конституційних судів подовжується до 70 років.

КС прийшов до висновку, що всі запропоновані зміни не скасовують і не обмежують права людини і громадянина, а також не спрямовані на ліквідацію державної незалежності або порушення територіальної цілісності України, тобто не суперечать статті 157 Конституції.

Разом з тим КС зробив зауваження щодо ряду положень законопроекту, вказавши, що вони не узгоджуються з чинними нормами Конституції.
Як повідомлялося, цей законопроект був розроблений при участі адміністрації президента.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування