Тимошенко обіцяє: Ющенку – прем`єрство, Пінчуку й Суркісу – перерозподіл власності. А геям – право на приватне життя

Середа, 12 листопада 2003, 10:45
Якщо Тимошенко стане президентом, то, за її ж словами, "найкращим прем'єром у такому випадку був би Віктор Андрійович Ющенко". Але на питання, чи існує сучасний політик, яким би Тимошенко пишалася, вона каже дослівно таке: "Брати Клички ;)".

Політсюрреалізмом Тимошенко займається на власному сайті, де вона вирішила проводити чати з інтернет-електоратом. Відбувається це щопонеділка, і якщо минулі кілька разів Тимошенко не втягувалася у мережу, то останній інтернет-контакт продовжувався понад чотири години. І лідер БЮТ вдалося розговорити.

Вихід Тимошенко у Інтернет її прес-служба пояснює намаганням пробитися до широкої аудиторії, обходячи заблоковані телеканали. Крім того, Тимошенко "розуміє, що кількість користувачів Інтернету останнім часом стрімко зросла". А інтернет-аудиторія – це "лідери громадської думки".

Одним словом, Тимошенко знову оригінально прорвала інформаційну блокаду. Раніше вона розмістила свій критичний матеріал про політреформу Кучми у світовій мережі статей "Проект Синдикат", після чого вона з'явилася в пакистанській пресі та одній із найвпливовіших газет Німеччині – "Sueddeutsche Zeitung".

Отже, під час інтернет-ефіру Тимошенко зізналася, що готова призначити Ющенка прем'єром, але кумирами серед політиків для неї є Клички.

Інші одкровення від Тимошенко стосуються її... здоров'я. Виявляється, у неї є собака лабрадор. Минулої неділі він, за словами лідера БЮТ, "впав у немилість, випадково вдаривши мене головою в праве око". Тепер, за словами Тимошенко, у неї... синець.

Так це чи ні, але перевірити журналістам складно – у понеділок і вівторок на заходах у парламенті був присутній її заступник Олександр Турчинов. Саме він порадив кореспонденту "Української правди" проглянути "унікальний" чат Тимошенко на її сайті.

Можливо, характеристик цього інтернет-спілкування як "історичної події" варто уникати. Але розмова вийшла цікавіша, ніж багато інтерв'ю Тимошенко у традиційній та віртуальній пресі.

Значна частина людей в чаті з Тимошенко рвалися у бій і питали: чим можуть бути корисні опозиції? За словами Тимошенко, треба "брати в руки величезні стоси "Вечірніх Вістей" та розповсюджувати їх серед населення". "І тоді всі ваші мрії збудуться".

Народ скаржиться, що "Юліє Володимирівно, не всі мають Інтернет, тому чи є у ваших планах випуск газет, інформаційних бюлетенів"? Тимошенко відповідає:

"На жаль, на сьогодні є тільки три опозиційні газети - "Вечірні Вісті", "Сільські Вісті" та "Україна Молода". Якщо Ви справді хочете допомогти - підпишіться на "ВВ" та підпишіть своїх друзів. На сьогодні тираж газети складає 500 000 екземплярів, отже, ми разом маємо змогу довести його до мільйонів! В сучасних реаліях інформація - це єдина та найбільш дійсна зброя проти злочинної влади", - вердикт від Тимошенко.

Попри чотири з половиною роки американського життя, Лазаренко продовжує непомітно перебувати поруч з Тимошенко. У свідомості громадян. Тому народ сповнений надій почути, що їх пов'язувало. Інтернет-відповіді Тимошенко мало відрізнялися від пояснень у традиційній пресі. Очевидно, що вона хоче якнайменше говорити про це.

Чи існують відносини з Лазаренком після його виходу з в'язниці під заставу? Це питання ставили кілька разів протягом чату. Відповідь Тимошенко:

"Враховуючи наполегливість щодо цього питання, у мене виникає підозра, що таким специфічним чином, враховуючи відвертість Інтернету, зі мною хоче поспілкуватись наше неперевершене СБУ. Нарешті оволоділи комп'ютерною грамотністю! Відповідаю - "порочащих справжнього арійця зв'язків" не маю".

"Як себе почуває Паша Лазаренко, він же ваш найближчий кориш?"

"Де ви взяли таке дивне слово "кориш"? В жодному українському словнику – від сленгових до професійних – такого слова нема. Що ж до Лазаренка, то, наскільки мені відомо, американці із зацікавленням вивчають його "мемуари" про механізми роботи кучмівського оточення".

Але найбільше народ хоче знати про президентські вибори :

"Чи готові ви допомогти Вікторові Ющенку перемогти на президентських виборах? В пресі з'явились статті про те, що Віктор Медведчук вам допомагає в висуненні у президенти, щоб забрати частину голосів – чи це правда?"

У відповіді Тимошенко говорить про Ющенка і не помічає частини питання, де йдеться про Медведчука: "З Віктором Андрійовичем, як Ви напевне знаєте, ми тісно співпрацюємо в рамках єдиної антикучмівської коаліції, тому допомогу він і так отримував і отримуватиме в рамках наших домовленостей".

"Чи збираєтеся Ви поступитися місцем Ющенку на майбутніх президентських виборах?"

Тимошенко: "Поступаються місцями інвалідам, громадянам похилого віку та вагітним у громадському транспорті. Між нашими блоками йдуть переговори про висунення спільного кандидата та про об’єднання програм, зусиль та кадрової політики".

Ще питання – по інциденту у Львові під час проведення Форуму демократичних сил. Коли, за словами керівників місцевого осередку "Батьківщини", ющенківці попросили їх згорнути партійні прапори:

"Від "Нашої України" ми вже бачили таке, що близьке до "кінжал під серце та три рази повернути". Тому ніяким згортанням (або розгортанням) прапорів нас вже не злякаєш і навіть не здивуєш! Від рідної Нашої України ми витримаємо все, аби об'єднати зусилля на користь України".

"Юліє Володимирівно, сьогодні "існує" безліч сценаріїв майбутніх президентських виборів у 2004. За одним з них в.о. прем’єра призначать Радченка (колишнього шефа СБУ), Кучма йде у відставку за станом здоров’я ще цього року (російський сценарій) і..."

Тимошенко: "Мені здається, що пан Радченко досить порядна людина, щоб не брати участь у різноманітних провокаціях Банкової, і досить розумна людина, щоб вважати будь-які ініціативи в цьому напрямку саме провокаціями, а не чимось іншим".

"Я добре знаю Кучму і можу стверджувати, що на посту президента він бачить лише себе, незалежно від того, про які б хитрі плани не йшлося і які б мудрі сценарії не вибудовувалися".

Чи можлива з нинішнього союзу опозиції друга "Канівська четвірка"?

Тимошенко: "Канівська четвірка" не повториться хоча б через те, що наші домовленості в масштабах "четвірки" і "трійки" – це не спецоперація влади на чолі з Марчуком (як було у 1999), а свідомий вибір лідерів".

Найцікавіше – це відповідь на питання: "Юлия Владимировна, какие Ваши перспективы на предстоящих выборах президента Украины 2004?" Тимошенко по суті говорить, що можливі принаймні три комбінації, в яких вона не підтримає Ющенка.

Тимошенко: "Зараз уже вчасно розповісти про всі можливі пасьянси війни за президентську посаду. Саме війни, бо це не буде передвиборча компанія в цивілізованому розумінні цього слова.

Є тільки п’ять політичних сил – реальних учасників цього процесу: влада, блок "Наша Україна" (Ющенко), Комуністична партія (Симоненко), Соціалістична партія (Мороз) та блок, який очолюю я. Хто б Вам що не казав, до цих сил ніхто не додається – це стабільний склад.

Від влади піде тільки один кандидат, ніякого розпорошення не очікується, якщо тільки вони всі одночасно не збожеволіють. Найбільш вірогідно на цю хвилину, що кандидатом від влади буде Леонід Кучма.

Якщо, раптово, ні – то наступні кандидати: Янукович, Тігіпко, Кірпа. Медведчука в кандидатах Ви не побачите, бо шансів він зовсім не має, він єдиний з усіх без шансу. Для його перемоги потрібно поміняти народ.

В залежності від рівня репресій та фальсифікації влада може набрати від 15 до 35 % у першому турі при наявності справжньої підтримки лише на рівні 5 %.

Виграє той кандидат від опозиції, який вийде з представником влади у другий тур. Якщо у другий тур із владою вийде кандидат КПУ, то ще раз президентом стане Кучма або його спадкоємець. Для того, щоб зменшити ризик програшу опозиції, вона має об’єднатися для підтримки спільного кандидата.

Є декілька варіантів об’єднання:
- четвірка (найпродуктивніший, але і найважчий для об’єднання варіант;
- трійка (Ющенко, Мороз, Тимошенко) або (Тимошенко, Симоненко, Мороз);
- двійка (Ющенко, Тимошенко), (Тимошенко, Мороз), (Мороз, Симоненко).

Якщо буде створено хоча б мінімальну коаліцію опозиційних сил, з великою вірогідністю переможе кандидат від цієї коаліції. Остаточно про оголошених реальних кандидатів та створення коаліції суспільство дізнається лише весною наступного року".

Гостра тема у передвиборчій гонці: Чи буде перерозподіл власності та перегляд результатів приватизації, коли до влади прийде опозиція? Тимошенко:

"Підозрюю, що це питання могли б зараз задати Пінчук, Медведчук, Суркіс та багато інших одночасно. І вони, певно, з трепетом очікують відповіді. На жаль, мені немає чого відповісти. Буде, хлопці, буде - але не на користь чергових "владників", а на користь законності та здорового глузду. Популізму не буде, але народ лишиться задоволеним".

Тимошенко про канівську четвірку: "Для її створення у нас відсутній головний чинник - це Марчук, а без нього подібний проект навряд чи освятиться, у нас досвіду не вистачить :)".

"Уважаемая Юлия Владимировна! Ваша краткая характеристика двух последних правительств?"

"Уряди Кінаха і Януковича можна оцінювати лише з позиції, наскільки ефективно вони виконали завдання по нівелюванню результатів діяльності того уряду, в якому працювали ми з Ющенком".

Потім Тимошенко дала своє бачення циклів життя українських урядів – але це не стосується Кабміну, де працювала вона.

"Взагалі український уряд такого роду [як уряд Кінаха чи Януковича] починає з вірнопідданого, сліпого виконання доручень Кучми, потім оговтується й починає розуміти, що треба щось робити з економікою. На цьому етапі його неодмінно й крупно підставляють. А далі, розуміючи, що він приречений, уряд починає боротися за виживання і знову занедбує економіку. У Януковича зараз останній етап".

Складне питання для Тимошенко – це її гроші. Жодного разу вона не сказала у традиційних інтерв'ю, скільки в неї записано в декларації. І в Інтернеті вона також ухилилася від відповіді:

"Зачем Вам столько денег? Что Вы с ними будете делать? Надо делиться. Делиться с народом. Сколько налогов Вы отдали государству в этом году?"

Тимошенко: "Якщо Вас так цікавить політекономія, то Ви повинні були б знати, шо в сучасній Україні ділитися з народом і ділитися з державою – зовсім не одне і те саме".

"Вы работали в своем семейном нефте-газовом концерне и вели бизнес, учитывая "дыры" в нашом законодательстве. Но кто же Вам позволил разворововать Украину? Где Ваша мораль? Вы должны сидеть в тюрьме за экономические преступления, как и половина Верховной Рады!"

Тимошенко: "На жаль, ви навіть до пуття не знаєте, про що питаєте, оскільки нафтою в Україні безроздільно володіє оточення Леоніда Даниловича. А коли я керувала корпорацією ЄЕСУ, то саме в моїй структурі десятки тисяч людей вчасно отримували високі зарплати і мали повний соціальний захист, в той час як "сердобольні" державні урядовці затримували місяцями мізерні зарплати і не виплачували пенсії.

Я пишаюся тим, що змогла хоч на деякий час хоч якійсь частині українського народу створити гідні умови для життя.

Найбільше зло в Україні - це навіть не чинна влада, а її свідомі, або що ще гірше – несвідомі прислужники, які через власну неповноцінність шукають собі безпечний, критикований вже владою, а отже – схвалений об'єкт для критики, щоб чимголосніше на нього погавкати".

Також із чату з Тимошенко стало зрозуміло, що, очевидно, БЮТ підтримуватиме кандидатуру Геннадія Васильєва на посаду генпрокурора:

"Хто з кандидатів на посаду Генерального прокурора може дозволити собі все ж таки стримано, не втрачаючи розуму ті гідності, без ажіотажу відноситися до замовлень від вищого керівництва на політичні репресії? Сподіваюся – Васильєв.

Це, безумовно, людина донецька. Людина Ріната Ахметова та Януковича. Ці хлопці можуть спати спокійно, поки Васильєв – генеральний прокурор.

Але приналежність до донецького клану додасть Васильєву впевненості у спілкуванні з Медведчуком. Його доручення він не буде брати до уваги, скоріше, зробить навпаки.

У випадку з Васильєвим Медведчук уже не зможе замовити своє індивідуальне меню, йому доведеться з огидою вживати "комплексний обід", сформований донецькими.

До речі, після того, як "медведчуківська" Ольга Колінько відвідала з перевіркою Донецьк, Медведчук із великою часткою ймовірності сам може стати для Васильєва стравою у меню.

Кажуть, президент "втомився" та віддав більшість функцій Медведчуку, у свою чергу, Янукович ще не настільки впевнений в своїх силах, щоб започаткувати свої власні політичні репресії (йому б із зерном та газом на зиму ситуацію розвести).

Це дає підстави розраховувати на те, що Васильєв буде займатися політичними репресіями без захоплення та з мріями про своє надійне майбутнє після проведення президентських виборів 2004 року.

Найгірший варіант – це Ольга Колінько, яка на замовлення Медведчука і зірку з неба дістане, як корінний зуб, із кров’ю та м’ясом.

Бажано, щоб з усіх, м’яко кажучи, "волонтерів" боротьби зі злочинністю пройшов усе ж таки Васильєв".

Питали у чаті й про інтимне: "Вы потрясающе выглядите! Что Вам для этого приходится делать? У Вас какой-то особый режим, диета? Поделитесь..."

Тимошенко: "Дякую на добром слові. Не наважуся рекомендувати свій "рецепт молодості та краси", але можу, як Ви кажете, поділитися:

1. Їсти тільки на бігу – булочка з кефіром, котлета в машині та таке інше.
2. Найкраще місце для макіяжу знов-таки машина. Найкращий час – час пік, адже у пробці нижче ризик намалювати, скажімо, око на лобі або губи на щоці.
3. Спати не більше 6 годин на добу.
4. Єдине, що можу порекомендувати серйозно – це біг, 10 кілометрів щодня. Тільки не вірте, що з часом Вам це сподобається – доводиться примушувати себе кожного разу!"

І найінтимніше: "Меня интересует Ваша позиция и отношение к геям? С уважением, Руслан?"

Тимошенко: "Повірте, я настільки зайнята іншими справам, що ніякого окремого ставлення до цієї теми я не формувала. Та на мою думку, кожна людина має право на власне приватне життя. Але я б хотіла, щоб чоловіки любили жінок. Врешті, чому наша жіноча профспілка має віддавати іншій профспілці кадри і при тому, як дехто каже, найкращі?:)"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування