Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенківці хочуть відкласти консорціум на рік, а КПУ – утворити негайно

Середа, 12 листопада 2003, 11:59
Фракція комуністів пропонує терміново розглянути та ратифікувати угоду про утворення міжнародного консорціуму з управління та розвитку газотранспортної системи України.

Про це лідер КПУ Петро Симоненко сказав 11 листопада на Дні уряду в парламенті, повідомляється в прес-релізі КПУ, поширеному у середу.

"Фракція комуністів виходить з того, що не хоче, щоб нашу газотранспортну систему України спіткала доля нафтопроводу "Одеса-Броди". Політичних спекуляцій навколо його будівництва було багато, кошти "закопали" великі, відмили дуже багато і у власну кишеню. А нафтопровід гниє, і згниє обов'язково при такій політиці", - говориться в прес-релізі.

"Можемо сперечатися стосовно консорціуму, але необхідно також визнати, що за дванадцять років незалежності в Україні так і не сформовано реальної енергетичної політики, відсутнє чітке уявлення, в яких сегментах енергетичного сектору доцільніше зберегти державну монополію, а в яких - запровадити механізми ринкового регулювання", - сказав Симоненко.

Комуністи пропонують запровадити на період до 2015 року мораторій на продаж, приватизацію, корпоратизацію, здачу в оренду або в концесію та на інші зміни форми власності державних мереж газо-нафто-аміако-транспортних систем України на період до 2015 року (проект закону України з цього питання внесено до Верховної Ради).

Уряду пропонується у першому півріччі 2004 року розробити програму реконструкції, модернізації та безаварійної експлуатації газотранспортної системи України на період до 2015 року;

"Враховуючи величезний (5 млрд. грн.) борг НАК "Нафтогаз України" перед бюджетом, Рахунковій палаті України, контрольно-ревізійному управлінню провести комплексну перевірку результатів фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України", - запропонував Симоненко.

***

В той же час представник Української народної партії, що входить до блоку "Наша Україна", голова підкомітету з питань газової промисловості Комітету ВР з питань ПЕК Олекса Гудима рекомендує Уряду не приймати жодних рішень по консорціуму до 1 листопада 2004 р.

Про це говориться у прес-релізі УНП, розісланому у середу.

Він також відзначив, що "багато проблем, які були актуальні в червні минулого року, коли угоду підписували президенти Росії, України та канцлер Німеччини, сьогодні для багатьох депутатів виглядають дещо інакше – після того, як Україна підписала угоду про входження до ЄЕП і стало зрозуміло, що Україні запропоновано євроазійський шлях, в тому числі для української енергетики".

"Прекрасними словами, які розходяться насправді з ідеєю створення ЄЕП" він вважає декларації, ніби "консорціум потрібен для того, щоб Україна могла реалізувати своє входження до ЄС з точки зору інтеграції ГТС, лібералізації газового ринку, з точки зору підписаною Україною "Енергетичної хартії".

"Як на мене, сьогодні проблема створення консорціуму зайшла в глухий кут. Найкраще – це відкласти рішення до кращих часів", - вважає Гудима.

"Як член міжвідомчої робочої групи, я закликаю рекомендувати урядові не робити того, що може зашкодити національнифм інтересам. Після того, як Росія почала "бомбити" Тузлу, усі розуміють, що справжніми намірами північного сусіди минулого року було захопити українську газову трубу", - говориться в прес-релізі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
17:06
фото15 років тюрми отримав російський агент "Лексус", який шпигував на Харківщині
Усі новини...