Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сумський "Єралаш"

Середа, 12 листопада 2003, 19:21
В середу "нашоукраїнець" Микола Катеринчук "крутив" журналістам кіно. Відправною точкою прес-конференції народного депутата стала заява Центру громадських зв'язків МВС щодо "хуліганських проявів із боку осіб, які увірвалися в приміщення міського осередку Компартії України". І які при цьому "поводилися зухвало по відношенню до присутніх, провокували конфлікт" і поширювали "запах спиртного".

Оскільки сам Катеринчук був на головних ролях серед дебоширів (разом із народними депутатами Качуром, Червоненком, Петром Ющенком), то, "закріплюючи успіх", він виступив і генеральним продюсером стрічки.

Отож, на противагу творчим здобуткам Центру громадських зв'язків МВС, народні депутати виступили у жанрі кінохроніки.

Не переоцінюючи художні якості фільму, відео може знайти зацікавлених глядачів завдяки актуальності теми. Отже, сюжет. У неділю 9 листопада в Сумах має відбутися форум блоку "Наша Україна". Напередодні форуму 15 народних депутатів, навчені гірким донецьким досвідом, приїжджають до Сум, аби проконтролювати ситуацію на предмет бігбордів "а ля Донецьк".

Поневіряння учасників форуму, такі, наприклад, як порубані сокирою 81 шина та побиті вікна автобусів, мітинг наступного дня в супроводі петард і димових шашок, залишаються за кадром. Реалізуючи заповіді грецького ще класицизму, на відео витримано єдність місця, часу й дії, де місце – Сумський міськком КПУ, час – суботній вечір 8 листопада.

Щодо дії, то на підставі переглянутих кадрів зупинимося саме на тих нюансах, що є цікавими у зв'язку з міліцейською заявою:

- тоді як ЦГЗ МВС заявляє про осіб, які "увірвалися в приміщення міського осередку Компартії України", на плівці їх впустили добровільно, без будь-якого фізичного примусу;

- саме "хулігани" із депутатськими значками наполягали на виклику міліції, а не навпаки;

- працівники міліції, що прибули за викликом, відмовлялися назватися й показати свої посвідчення ("Не имеем права");

- коли прибули представники міліції, в офісі перебувало лише троє нардепів, а Петро Ющенко з'явився у кадрі пізніше, тоді як із заяви МВС випливає, що прибулі міліціонери вже застали його в офісі;

- манера мовлення та поведінки господарів офісу, заплітання язика свідчать про те, що комуністи були напідпитку. Аналогічні ознаки з боку народних депутатів не помітні;

- крім того, на відео також зафіксовано пляшки з алкогольними напоями, які стоять на столі, а потім люди з офісу їх ховають за штору на підвіконні.

Навіть з переглянутих фрагментів помітні відмінності у трактуванні "з точністю до навпаки" цих подій ЦГЗ МВС. "Я думаю, ця інформація [заява ЦГЗ МВС] завідомо неправдива, мала завідомо провокаційний характер", - заявив Катеринчук.

Депутат пообіцяв добиватися спростування від МВС. "Якщо керівництво МВС не політизоване, то буде спростування", - впевнений Катеринчук. В іншому ж випадку, за його словами, у запасі в обмовлених депутатів є цілий рік – строк позовної давності, який вони обов'язково використають.

Попри різкі коментарі з боку лідера комуністів Симоненка та заяву Сумського обкому КПУ зі звинуваченням членів "Нашої України" у "бандитському нападі на приміщення Сумського міськкому" партії, "Наша Україна" не поспішає спалювати мости.

"У нас немає претензій до комуністів, є претензії до ЦГЗ МВС", - наголошує Катеринчук. - Ресурс компромісу між чотирма опозиційними силами ще не вичерпано".

Більше того, за твердженням Катеринчука, люди, які повідомили про підготовку провокації й особисто привели депутатів до офісу, є теж комуністами, членами КПУ (!).

І, якщо буде судовий позов, Катеринчук готовий назвати імена. У відповідь на здивування, що комуністи "здали" комуністів, Катеринчук відповів: "Ви знаєте, на мою думку, те, що залишилося чесного у цій країні – це комуністи, які віддали все своє життя цій країні, збудували своїми руками, а зараз, експлуатуючи цих людей, літніх людей, багато хто собі робить політичні капітали".

Відносно заяви Симоненка Катеринчук додав: "Петро Симоненко – це не вся Комуністична партія, це треба розуміти. Ми під час форумів демократичних сил бачили різних комуністів, спілкувалися з ними. Вони принаймні слухають і намагаються зрозуміти. А Петру Симоненку зараз вигідна ця ситуація, для того щоб... казати: є дві опозиції".

Заради правди треба зауважити, що на прес-конференції журналістам було продемонстровано змонтовані фрагменти тривалістю 9 хвилин, хоча загальний хронометраж запису – близько 40 хвилин. Втім, із матеріалом у повному обсязі вже мали змогу ознайомитися закордонні дипломатичні представництва, яким було передано записи. Іноземні дипломати, яким, за свідченням прес-служби блоку "Наша Україна", минулого тижня було також показано 12-хвилинний фільм про події в Донецьку, зараз активно цікавляться кожною поїздкою Ющенка.

Прес-служба "Нашої України" готова також надати відзняті кадри у розпорядження будь-якого телеканалу, готового їх продемонструвати.

Інше питання, наскільки наші "незаангажовані" телеканали зацікавлені в тому, щоб, принаймні, подати дві протилежні точки зору. Наприклад, "Інтер", який учора не пожалів ефіру на чималу цитату із заяви ЦГЗ МВС.

Утім, далеко на завжди вдається довести, що біле є білим, і навпаки. Пригадується фрагмент із переглянутих сумських записів, коли народні депутати наполягають на виклику міліції. Синхрон з уст нардепа: "Ми викликаємо міліцію у зв'язку з виготовленням плакатів, які порочать честь і достоїнство народного депутата Ющенка: "Ющенко – нацист"... В цей момент лунає обурений вигук одного з "художників": "Такого нет!" Камера бере крупним планом плакат із написом "Ющенко – нацист".

Заява комуністів

Перший секретар Сумського обкому КПУ, вочевидь, не позбавлений почуття гумору. За його версією, комуністи, що писали в офісі міськкому КПУ антиющенківські плакати, "готувалися до чергової акції протесту сумчан проти підвищення цін на хліб і житлово-комунальні послуги".

Ще в заяві комуністів, підписаній головним сумським комуністом Петренком, КПУ звинувачує членів "Нашої України" у "бандитському нападі на приміщення Сумського міськкому".

"Незаконно, із застосуванням сили, у приміщення міськкому партії ввірвалися народні депутати – Микола Катеренчук, Євген Червоненко, Петро Ющенко й інші, всього - 10 чоловік. Вони, мабуть, забули, що незваний гість гірше...

При цьому були нанесені тілесні ушкодження першому секретареві міськкому партії Федянкіну А.В. (є підтвердження медичної експертизи)", - сказано в заяві.

"Депутати, які ввірвалися, насильно ізолювавши наших товаришів, без дозволу зняли кінокамерою все, що знаходилося в приміщеннях міськкому партії, у т.ч. ряд транспарантів. Намагалися зламати замки на дверях інших приміщень, а потім основна частина "нашоукраїнців" сховалася", - стверджують комуністи.

Прибулий наряд міліції, говориться в заяві, "зафіксував факт присутності в приміщенні міськкому партії трьох вищеназваних народних депутатів напідпитку і підтвердив факт насильницького проникнення в приміщення міськкому".

"Суть того, що сталося, в тому, що ряд народних депутатів від блоку "Наша Україна", на словах засуджуючи нинішню антинародну владу, вимагаючи до себе толерантного відношення, самі діють такими ж недемократичними, силовими методами, пробиваючи собі шлях до ще більш реакційної влади. Однак силою демократію не здійснюють", - говориться в заяві.

"Так інакше і бути не може, тому що на високому політичному рівні блоку "Наша Україна" діють, в основному, ті самі всім відомі "примелькавшиеся" особи. Вони ще в 1991 році шляхом "бензовозної" грубої сили насаджували на Україні так звану демократичну владу, яка незабаром виявилася, за їх же висновком, антинародною і почала переслідувати своїх же творців.

Комуністи завжди засуджували і засуджують факти застосування сили при вирішенні будь-яких проблем і попереджають народ України про те, що шлях насильства, особливо в політичних питаннях, веде тільки до диктатури й фашизму", - роблять висновок комуністи.

Читайте також:

СИМОНЕНКО НАВІТЬ НЕ ХОЧЕ ВИБАЧЕНЬ ВІД ДЕБОШИРІВ-ЮЩЕНКІВЦІВ

"Нашоукраїнці" доведуть у суді, що п’яними були не вони, а комуністи

П`яні Ющенко, Червоненко і Катеринчук вчинили дебош у КПУ

У Сумах п`яні комуністи готували плакати проти Ющенка


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...