Мороз згоден обирати президента парламентом, але не раніше 2010

Четвер, 13 листопада 2003, 11:17
Лідер Соцпартії Олександр Мороз вважає, що обирати президента парламентом можна не раніше 2010 року. Про він заявив в ефірі Радіо Свобода

Лідер соціалістів також зауважив, що норма про обрання президента парламентом до певної міри звужує права громадян.

"А тут є певною мірою звуження, оскільки звужуються права людей безпосередньо обирати Президента. Але це деталь, видно, Конституційний суд думав про те, що це просто інша форма виявлення, ступінчата, через парламент", - зазначив депутат.

Він наголосив, що таку норму можна реалізувати лише тоді, коли з'являться хоча б основи демократії, що, на його думку, можливе не раніше 2010 року.

"Тобто, це все можна вводити, навіть записувати в Конституцію, але вводити десь із 2010, не раніше, року, коли в нас з’являться хоч би елементи демократії, бо в нас поки що є такий диктаторський режим".

Мороз також закликав президента Кучму не клястися в бажанні провести реформу, "тому що це є гріх", а просто не заважати парламенту проводити її, шантажуючи більшість.

"Бо те, що відбувається сьогодні в парламенті, воно подив викликає, коли бачиш, як представники фракції більшості, розуміючи, що їм треба робити так, як підказує їм розум, їхнє переконання, вони тим не менше не можуть, бо не сказано їм, як треба робить. А не сказано якраз відомими людьми. Якби вони знали, що Президент хоче політичної реформи, то вони б робили, як слід", - зазначив депутат.

Мороз наголосив на невідповідності слів Кучми його діям.

"Я в інтерв’ю сьогоднішньому дивлюся: Президент говорить, що у його адміністрації, тобто він наймає людей тих, які роблять так, як він скаже. Це каже він не парламенту, він правий, що це не парламент. Але як же так виходить? Писав Медведчук норми до Конституції, написано: "Вибори Президента парламентом", а Президент скрізь заявляє, що він вважає, що треба, щоб народ обирав Президента безпосередньо.

Лідер соціалістів заявив, що виступає за проведення реформи, але не тому "що при нинішньому президенті як не відбудеться, то не буде". "Справа в тому, що ця реформа назріла, і вона потрібна не президенту чи комусь окремо, вона потрібна суспільству", - зазначив він.

"Не буде цієї реформи – не буде ефективної економіки, будуть корупційні клани і далі хазяйнувати в державі. Не буде реформи – не будуть захищатися права людини, в тому числі і виборчого права через злочинний адмінресурс. Не буде політичної реформи – не буде суверенної держави", - наголосив лідер соціалістів.

"Я хотів, щоб це всі розуміли. Це треба робити обов’язково. І тому наша політична сила, СПУ, виходитиме із цього ключового завдання. Політична реформа – це той поворот до перспективи України, який треба здійснити саме тепер, бо далі вже нікуди", - зазначив Мороз.

Він підкреслив, що навіть Кучма визнав безперспективність нинішньої системи влади.

"Адже, зверніть увагу, що у 2002 році 24 серпня президент, виступаючи у Палаці "Україна", сказав, що нинішня система влади – це основне гальмо в розвитку України", - сказав депутат.

"Таким чином, це не зв’язано з тим чи іншим посадовцем чи президентом. Він правильно назвав больову точку. Але робив що він після того, то інша справа, ми вже про це говорили, я не хочу повертатися до цієї теми", - наголосив Мороз.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...