Українці не хочуть Кучму на третій термін

Четвер, 13 листопада 2003, 13:15
Переважна більшість українців (72%) вважають, що президентські вибори 2004 року не будуть чесними та демократичними.

Такі дані соціологічного дослідження, проведеного "Українським демократичним колом" на замовлення Інституту політики.

6% громадян сподіваються, що вибори будуть чесними та демократичними, а 22% вагалися з відповіддю.

Найбільшими загрозами для чесних і демократичних виборів опитані вважають підкуп виборців (48%); фальсифікацію результатів виборів (47%); адміністративний тиск на виборців (38%); тіньове фінансування виборчих кампаній окремих кандидатів (38%); нерівність доступу кандидатів до засобів масової інформації (26%) та недосконалість виборчого законодавства (24%).

22% до найбільших загроз прирахували недостатню політичну культуру виборців; 16% - наявність політичної цензури у ЗМІ і 16% - фізичну ліквідацію окремих кандидатів.

Три чверті українців (76%) не підтримують ідею висунення Леоніда Кучми кандидатом у президенти України на третій термін. Підтримують таку ідею 10%; вагалися з відповіддю 13%; не дали відповіді 1%.

Якби вибори президента України відбувалися зараз, то найбільше голосів отримав би Віктор Ющенко – 23%. Друге та третє місця посідають Петро Симоненко (12%) та Віктор Янукович (11%).

Якщо єдиним кандидатом на посаду президента від влади буде Янукович, то за нього готові проголосувати 20% опитаних. Якщо ним буде Віктор Медведчук, за нього віддадуть голоси 10%, а якщо Сергій Тігіпко – 8%.

Якщо єдиним кандидатом від опозиційних сил буде Ющенко, за нього проголосують 32%. У випадку, якщо ним буде Олександр Мороз, він може розраховувати на 16% голосів виборців, а Юлія Тимошенко – 15%.

Опитування проводилося 1-9 листопада 2003 року в усіх регіонах України. За місцем проживання опитано 1000 респондентів віком від 18 років.

Читайте також:

КУЧМА НЕ КАЖЕ, ЯКИМ ЗА РАХУНКОМ Є ЙОГО ТЕРМІН, АЛЕ ОБІЦЯЄ НЕ БАЛОТУВАТИСЯ

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування