Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США будуть захищати Україну і Тузлу від Росії – проект резолюції Конгресу

П'ятниця, 14 листопада 2003, 13:35
США визнали і продовжують визнавати свої обов'язки стосовно незалежності і територіальної цілісності суверенної України, говориться в зареєстрованому в Конгресі США проекті резолюції, внесеному сенатором від штату Пенсільванія Куртом Велдоном.

Про це повідомив на прес-конференції в п'ятницю в Києві народний депутат України Олег Зарубинський (фракція Народно-демократичної партії), що поширив неофіційний переклад тексту резолюції, відзначивши, що цей документ уже підтримала низка конгресменів.

У свою чергу, народний депутат Степан Хмара (фракція Блоку Юлії Тимошенко) повідомив, що, за його відомостями, резолюцію готові підтримати близько 30 конгресменів, які лобіюють у США інтереси України.

Як сказано в документі, будівництво Росією дамби в Керченській протоці викликає значну стурбованість із приводу територіальної цілісності України, оскільки уряд США визнавав і продовжує визнавати свої обов'язки щодо її незалежності і територіальної цілісності як суверенної держави, а також у зв'язку з тим, що Сполучені Штати є гарантом безпеки України в зв'язку з її приєднанням до договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року.

У документі відзначається, що Україна стала одним з перших членів очолюваної США коаліції по боротьбі з міжнародним тероризмом і має четвертий найбільший військовий контингент у складі стабілізаційних сил в Іраку.

Крім того, у проекті резолюції підкреслюється, що відповідно до договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією від 31 травня 1997 року сторони погодилися поважати територіальну цілісність одна одної і підтвердили кордони.

Збереження незалежної, суверенної і демократичної України в її наявних на цей момент кордонах цілком відповідає національним інтересам США, говориться в проекті резолюції.

Така незалежність і суверенітет не повинні ставитися під сумнів у будь-якій формі, відзначається в проекті резолюції, де також підкреслюється, що уряд Росії повинен дотримуватися положень договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією від 31 травня 1997 року, а також інших головних угод, що мають відношення до рішення цього питання.

У проекті резолюції Конгресу США підкреслюється, що Росія повинна
утриматися від будь-яких дій, що можуть порушити територіальну цілісність і кордони України, а всі розбіжності, що виникають між Україною і країнами-сусідами, включаючи Росію, повинні вирішуватися відповідно до принципів суверенної рівності і взаємної поваги без застосування погроз і використання сили.

Стабільна і демократична Україна, що інтегрується в євроатлантичні структури, є важливим елементом європейської безпеки, і США повинні підтримувати отримання Україною членства в НАТО, сказано в проекті резолюції.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування