Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фільм невідомого режисера

П'ятниця, 14 листопада 2003, 21:03
Події політичного серіалу з елементами бойовика за режисурою невідомого автора у Львові набувають все більшого розвитку і розголосу. Особливо цікавими є дві останні серії під кодовою назвою "Помста", родзинками якої є те, що їх замовник, режисер, сценарист і актори залишилися поза кадром.

Усі основні дієві особи фільму розводять руками у роздумах, хто ж ховається за кадром. Лише представники "Нашої України" впевнено заявляють, що режисер сидить у адміністрації президента, а акторами є дешеві аматори, яким заплатили "по парі копійок".

Серія перша

У вівторок у кав’ярню-читальню в центрі Львова "Відкрите кафе" (інша назва "Русская книга") увірвалися чотири особи в масках, потрощили, що бачили, і пішли. І на згадку про себе ще й залишили напис "Це за Суми!".

Працівники кафе перелякалися не по-дитячому, але не зрозуміли, що означає цей напис. Чомусь при цьому вони без особливого ентузіазму спілкувалися з журналістами. Відвідувачі ж кафе взагалі хамили працівникам ЗМІ.

Розбірки у цьому закладі не новина – уже бували дрібні сутички між відвідувачами кафе (неформалами і скінхедами). Та й за кілька днів після відкриття цього закладу у червні було кинуто пляшку із запалювальною сумішшю у його вітрину.

Цей інцидент тоді можна було оцінювати як дії окремих праворадикалів, яких обурила назва закладу "Русская книга" у центрі націонал-свідомого Львова. Проте чомусь тоді власники кафе не хотіли нічого коментувати журналістам і взагалі заперечували цей факт.

Чому ж зараз власники закладу відмовляються йти на контакт з ЗМІ, незрозуміло. Незрозуміло і те, чому після того, як власник закладу за дві години після вівторкового інциденту не хотів нічого коментувати журналістам, мовляв, ми нічого не знаємо, його представник повідомив Центру громадських зв’язків Управління МВС у Львівській області, що це були відеозйомки фільму французького режисера-аматора про особливості Львова.

Незрозуміло також, навіщо цьому аматору був потрібен напис про Суми. І чому одразу при зустрічі із журналістами представники кафе не повідомили про зйомки фільму, щоб не загострювати ситуацію, і чому ж працівники кав’ярні під час погрому не помітили жодної відео- чи кінокамери.

Та найцікавіше те, що начальник Галицького райвідділу міліцію не розуміє, про які зйомки фільму може йти мова, якщо у нього лежить заява про хуліганство, яку написав директор кафе.

Поведінка власників і персоналу "Відкритого кафе" більше ніж дивна. Коли автор цього матеріалу завітала на четвертий день після інциденту у цей заклад, після того, як представилася журналістом, гостинна поведінка працівників кафе одразу зникла, натомість з’явилося зневажливо-саркастична реакція.

Якщо один працівник казав, що напис "Це за Суми!" був, то інша працівниця заперечувала і казала, що напису не було. Потім кілька секунд, з’ясовуючи між собою, був цей напис чи ні, вони таки дійшли згоди, що його не було, і що навіть працівники міліції його не бачили.

Голова представництва "Нашої України" у Львівській області, народний депутат Петро Олійник вважає, що і власники, і працівники кафе налякані, оскільки бояться розправи. "Якщо вже на генерал-майора міліції у Львові нападають і не можуть знайти винних, то що вже говорити про них", - сказав Олійник.

А голова Львівської облорганізації СДПУ(О) народний депутат Ігор Шурма прокоментував це тим, що на фоні тих подій, які відбулися на Донбасі та в Сумах, де проживає російськомовне населення, львівські росіяни, зокрема власники "Русской книги" мовчать, бо "не хочуть собі нашкодити".

 
Фото Поступу
 
Серія друга

За три дні, вночі у п’ятницю невідомі на будинку, в якому на третьому поверсі розміщується обласний осередок Партії регіонів (у центрі міста за 50 метрів від Львівської облдержадміністрації) надбили табличку з написом "Партія регіонів", побили два вікна на першому поверсі і залишили на фундаменті будівлі напис оранжевою фарбою "За Донецьк!" (оранжевий – колір громадської організації "Ющенко! Так!").

Два вікна першого поверху належали приміщенню територіальної державної інспекції праці у Львівській області та відділу у справах релігії Львівської ОДА. Голова ЛОО Партії регіонів Олексій Радзієвський вважає, що вікна побили держструктурам лише тому, що злочинці думали, що приміщення партійного офісу знаходиться на першому поверсі.

Тому регіонщики мають намір вибачитися перед чиновниками і вставити їм нові вікна, оскільки ті нібито постраждали через чиюсь нелюбов до Партії регіонів. Також Радзієвський збирається поставити набагато кращу табличку з написом свої партії, ніж була до того.

Якщо дещо незрозумілим є напад на "Русскую книгу" нібито за Суми (мабуть, проасоціювали це з російськомовним населенням Сум), то з хуліганством довкола офісу регіонщиків все ясно. Лідер партії Віктор Янукович є представником Донбасу, де форум демсил за участю Ющенка був зірваний.

"Це політичне замовлення тих сил, які не сприймають нашу виважену політику, спрямовану на підтримку стабільності, спокою, та порядку в країні, єдності народу та регіонів, зміцнення економіки, підвищення добробуту громадян України", - розцінив цей інцидент голова ЛОО Партії регіонів Олексій Радзієвський.

Проте він всіляко уникав конкретизації тих сил, які могли це вчинити, через те, що не має доказів. Лише зазначив, що це свідчення того, що у нашому суспільстві діють окремі екстремістські сили, які прагнуть ще більше загострювати політичну ситуацію в області, і які далекі від бажання консолідувати наше суспільство.

Олексій Радзієвський також висловив сподівання, що до побиття вікон і таблички Партії регіонів немає жодного відношення "Наша Україна. "Я навіть про це не хочу думати", - зауважив він.

Його також обурило, що все це призводить до розколу України на Схід та Захід. На запитання автора матеріалу, чи не вигідний самому Януковичу цей розкол, щоб поділити з Ющенком східний і західний електорат, голова ЛОО Партії регіонів сказав, що насправді популярність їхнього кандидата в президенти на Західній Україні, зокрема на Львівщині, невпинно зростає, тобто Янукович може розраховувати не лише на голоси виборців Східної України.

Також він зауважив, що в Партії регіонів на Львівщині вже є 1200 осередків і вона має багато прихильників.

А метою цього погрому, на думку Радзієвського, було принизити імідж Партії регіонів на Львівщині, залякати партійне обласне керівництво, або ж це спроба натякнути про можливі провокації і у районних осередках ПР.

Також він вважає, що зловмисники хотіли цим спровокувати регіонщиків на адекватні дії, тобто на помсту. "Проте їм це не вдасться", - заявив Радзієвський, зазначивши, що тепер його партія ще більше викристалізує свою позицію і свою діяльність, тобто запрацює ще краще.

Рецензія на останні серії

Представництво "Нашої України" впевнене, що усі ці провокативні дії є фарсом проти блоку Ющенка, який нібито мститься за негостинність у Сумах і Донецьку, а також, що це розпалювання міжнаціональної ворожнечі та міжтериторіального протистояння між сходом і заходом України.

"Обрали полем бою саме Львів, щоб показати, що галичани є ультранаціоналістами, ворожими для східняків. Певні сили свідомо працюють за формулою Юлія Цезаря – розділяй і владарюй", – коментує народний депутат Петро Олійник, керівник представництва "Нашої України".

Він назвав замовником цих провокацій "одного відомого хлопчика з адміністрації президента".

Голова ЛОО СДПУ(О) народний депутат Ігор Шурма, пригадавши пограбування свого офісу і його псевдомінування, заявив, що потрібно негайно солідаризуватися усім активним і впливовим політичним силам Львівщини. "Треба намагатися припинити цей силовий анонімний шантаж, який йде наразі на декілька політичних партій. Так далі бути не може. Чим далі, тим ці провокації набиратимуть небезпечніших обертів", - говорить Шурма.

Він також зазначив, що йдеться не про якусь політичну консолідацію, а про гуртування задля елементарного захисту політичних структур. Тому він вважає, що мають солідаризуватися всі активні політичні сили, в тому числі "Наша Україна" і БЮТ. "Це може статися з кожним!", - додав він.

На заклик головного "есдека" Львівщини головний "нашоукраїнець" області Петро Олійник сказав, що готовий солідаризуватися не з СДПУ(О), а з українським законом, Конституцією та мораллю. "Треба об'єднуватися не на принципі - одна партія з іншою, а на базі закону і християнської моралі", - додав Олійник.

Голова ЛОО Партії регіонів Олексій Радзієвський на заклик Шурми відповів, що його політична сила готова співпрацювати з усіма партіями, які стоять на державницьких позиціях і прагнуть до консолідації. Проте на запитання, чи реальна така співпраця до президентських виборів, зокрема з СДПУ(О) та "Нашої Україною", Радзієвський промовчав.

Керівництво ні львівських регіонщиків, ні "есдеків" прямо не говорить, кого можна запідозрити у останніх провокаціях.

Проте голова ЛОО Ігор Шурма, на запитання, чи можуть в "Нашій Україні" бути люди, які чинять ці злодіяння, сказав: "Коли я дивлюся на окремих представників деяких наших політичних опонентів, коли вони з широко відкритими ленінськими очима, з усмішкою жовтеняти кидають в простір брутальну жахливу риторику, коли обличчя спотворене до образу Фреді Крюгера, то я не можу сказати, що там всі толерантні люди".

Але при цьому він додав, що якщо і в певній політичній силі знайшлося якихось "два недоумкуватих дебільного вигляду молодики", які творять ці злодіяння, це не є приводом говорити, що саме ця політична структура є замовником провокацій.

Також Шурма зауважив, що електорат СДПУ(О) на Львівщині складає 2%, а інших політичних сил - 80%, тому "гіпотетично можна підрахувати", до прихильників яких саме сил належать провокатори.

Голова ЛОО СДПУ(О) також висловив свою прикрість, що саме у Львові, де споконвічно "вживалися" між собою нацменшини, їх намагаються посварити.

Проте "нашоукраїнці" звідкись володіють інформацією, що готуються нові і нові провокації на тему міжнаціональних стосунків, зокрема на тему антисемітизму та проти православної церкви російського патріархату.

За інформацією народного депутата Олега Тягнибока, незабаром у Львові влада хоче провести з’їзд російських общин.

"Це планується абсолютно з однією метою — організувати провокаційну реакцію місцевого населення. Адже, як би не намагалась "Наша Україна" не бути задіяною у цьому, реакція народу, звичайно ж, буде. Таким чином, цим з’їздом вони захочуть відімститись Львову та компенсувати свої помилки, що допустили у Донецьку. Тому ще зараз нам потрібно попередити ці можливі провокації", - розповів Тягнибок інформагентству "Контекст-медіа".

Усі політичні сили, які фігурують у цьому політичному маскі-шоу, сподіваються на адекватну реакцію правоохоронців. Проте, варто зазначити, що досі силовикам області ще не вдалося розслідувати жодної політичної провокації, які сталися останнім часом на Львівщині.

А на різноманітні листівки, спрямовані проти "клану Медведчуків", які постійно і регулярно з'являються у Львові, взагалі особливої уваги ніхто не звертає.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування