Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розпустити парламент означає розпустити народ, вважає Литвин

Понеділок, 17 листопада 2003, 12:22
Звернення президента в Конституційний суд за роз'ясненнями норм Основного закону про підстави дострокового розпуску парламенту необхідно розглядати в ряді можливих арсеналів президента для стимулювання роботи Верховної Ради, вважає спікер Володимир Литвин.

Таку думку він висловив на брифінгу в понеділок, коментуючи направлення президентом Леонідом Кучмою в Конституційний суд подання про дачу офіційного роз'яснення норми Конституції, відповідно до якої парламент може бути розпущений, якщо протягом 30-ти днів не збирається на свої засідання.

Литвин підкреслив, що не вживав би таких термінів, як "розігнати парламент". За словами спікера, його бачення полягає в тому, що парламент обраний народом, і розігнати або розпустити парламент означало б розігнати або розпустити народ.

"Це зріз українського суспільства, найточніший соціологічний показник того, що відбувається в суспільстві", - підкреслив Литвин. У той же час, за його словами, це не означає, що, дивлячись на такий показник, необхідно паралізувати роботу парламенту.

На думку спікера, звертання Кучми в Конституційний суд зв'язано з необхідністю одержати роз'яснення відповідної норми Основного закону.
"Висновок очевидний - парламент працює, і питання в іншому – чи є результат", - сказав він.

На його думку, якби в Конституції була норма, відповідно до якої парламент міг бути розпущений у випадку, якщо парламент не приймає рішень, то висновок Конституційного суду був би очевидний.

За словами Литвина, Кучма перед тим, як направити це подання в Конституційний суд, повідомив про намір звернутися в КС за роз'ясненням. "Думаю, що це подання потрібно розглядати в ряді можливих арсеналів, що є в президента, щоб стимулювати роботу парламенту", - підкреслив Литвин.

"Я переконаний, що парламентові вистачить консолідованих зусиль, щоб і надалі працювати ефективно, головне, щоб парламенту не заважали", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Не розстріляю, так хоч налякаю


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...