Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія дасть 10 млн компенсації за Тузлу?

Понеділок, 17 листопада 2003, 16:58
Члени тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з забезпечення парламентського контролю за виконанням режиму державного кордону в районі острова Коса Тузла вважають за необхідне підняти питання про компенсацію з боку Росії збитків, завданих у результаті будівництва дамби.

На прес-конференції в понеділок голова комісії Ігор Осташ підкреслив, що в ході виїзного засідання комісії, що відбулося 14-15 листопада в Криму, відзначалося, що острову Коса Тузла "нанесені дуже серйозні збитки".

"Очевидно, необхідно ставити питання про компенсацію цих збитків", - відзначив депутат.

За його словами, українські вчені вже працюють над проектом зміцнення острова, і існує ідея підвищити рівень суші острова до 1,8 м. Вартість укріплювальних робіт на острові оцінюється в суму від 10 до 20 млн. грн.

Осташ підкреслив, що на сьогоднішній день проект укріплювальних робіт на острові практично готовий, питання залишається тільки в його фінансуванні. Він відзначив, що комісія буде наполягати на негайному виділенні коштів для фінансування проведення укріплювальних робіт.

Депутат уточнив, що питання про компенсації збитків українській стороні, пов'язаних з руйнуванням острова, поки що не піднімався перед російською стороною, оскільки Україна повинна виконати внутрішні процедури, пов'язані з оцінкою розміру збитків, нанесених будівництвом дамби.

Осташ повідомив, що комісія підготувала проект постанови, у якому, зокрема, передбачається "ідеальне розмежування" Азовського моря. Крім того, у проекті документа зазначаються всі основні документи, відповідно до яких острів належить до території України, і відзначається, що острів не може бути предметом переговорів між Україною і Росією.

Відповідаючи на питання, чи не вважає він необхідним денонсувати пункт україно-російського договору про кордон, у якому мова йде про морські кордони, Осташ відзначив, що такі "чутливі питання" будуть відкладені "до більш стабільних політичних часів".

На його думку, подібні питання не будуть розглядатися найближчим часом у зв'язку з тим, що в Росії найближчим часом пройдуть вибори в Державну думу, а потім почнуться президентські вибори в Україні й у Росії.

У свою чергу член комісії, член комітету з питань національної безпеки й оборони Борис Андресюк (фракція СДПУ(О) повідомив, що роботи з благоустрою на острові прикордонної застави і будівництво казарми для прикордонників, розрахованої на 50 чоловік, підходять до завершення.

В той же час, за його словами, залишається відкритим питання додаткового фінансування для завершення цих робіт, для чого необхідно близько 10 млн. грн.

Член комісії В'ячеслав Кириленко (фракція "Наша Україна") підкреслив, що коштів для проведення укріплювальних робіт на острові не вистачить ні з держбюджету, ні з місцевих бюджетів Криму. У зв'язку з цим, вважає депутат, Росія зобов'язана взяти участь у проведенні укріплювальних робіт острова, оскільки необхідність цього виникла в зв'язку з будівництвом російською стороною дамби.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...