У справі Пукача не буде політики через знайомство адвоката з Васильєвим

Вівторок, 18 листопада 2003, 14:27
Адвокат колишнього начальника Департаменту кримінальної розвідки МВС України Олексія Пукача Сергій Осика сподівається, що при новому генеральному прокурорі Геннадієві Васильєву в розслідуванні справи його підзахисного, яка об'єднана зі справою про убивство журналіста Георгія Гонгадзе, не буде політики.

"Я працюю в Донецькому регіоні, мені з Васильєвим доводилося працювати, і я знаю його як порядну людину (Васильєв у 1997-98 р. працював прокурором Донецької області)", - сказав Осика в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна у вівторок. Адвокат упевнений, що новий генеральний прокурор не буде політизувати відомство.

Як повідомляло агентство, Генпрокуратура підозрює Пукача в тому, що він давав доручення знищити документи, що свідчать про те, хто стежив за Гонгадзе. Стосовно його порушена справа по ст.364 ч.3 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем), що об'єднана зі "справою Гонгадзе".

Відповідаючи у вівторок на питання агентства про те, як просувається розслідування, Осика повідомив, що його підзахисний усе ще знаходиться в лікарні, і тому з ним не можна проводити слідчі дії. У той же час адвокат нагадав, що коли Пукач знаходився під арештом, з ним усе одно не проводилося жодних слідчих дій, крім того дня, коли його затримали в Генпрокуратурі.

Осика також повідомив, що йому як адвокатові дотепер не оформлено допуск до справи. Він нагадав, що об'єднана "справа Гонгадзе і Пукача" має гриф "секретно", і для роботи з такими справами необхідний спеціальний допуск. Крім того, адвокат підкреслив, що з Генпрокуратури дотепер не надійшло відповіді на заяву дружини Пукача, що вимагала порушити кримінальну справу у відношенні слідчого Генпрокуратури Шубіна в зв'язку з тим, що він не допустив захисника до справи.

Відповідаючи на питання агентства про те, чи визнає Пукач і його захист сам факт стеження за Гонгадзе, Осика підкреслив, що "це є припущенням, а подається в ЗМІ як факт". За його словами, у справі лише фігурує згадування про документи, що свідчать про стеження, але на даний момент усі документи знищені. Адвокат також повідомив, що не одержав від самого Пукача однозначної відповіді з приводу стеження.

Як повідомляло агентство, 22 жовтня незадовго до цього відправлений на пенсію Пукач був затриманий у Генпрокуратурі, і наступного дня суд санкціонував його арешт. У свою чергу, 5 жовтня апеляційний суд задовольнив скаргу адвокатів і випустив підозрюваного на підписку про невиїзд.

Журналіст Гонгадзе зник 16 вересня 2000 р. Через два місяці в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, що, відповідно до проведених експертиз, належить журналістові. За два місяці до зникнення Гонгадзе написав відкритий лист генпрокурору Михайлові Потебеньку, у якому заявив, що за ним стежать.

Пізніше в ЗМІ були опубліковані матеріали про те, що за Гонгадзе стежила "наружка" кримінальної розвідки МВС, яку в той період очолював Пукач.

У Генпрокуратурі стверджують, що документи, що Пукач наказав знищити, були єдиними свідченнями того, хто стежив за журналістом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...