КУЧМІ ПОЩАСТИЛО, ЩО ЙОМУ НЕ ВИДАЛИЛИ ЧАСТИНУ КИШЕЧНИКУ

Вівторок, 18 листопада 2003, 15:42
Термін реабілітації після операції, перенесеної президентом України Леонідом Кучмою, складає в середньому два-три тижні, повідомив президент Академії медичних наук України Олександр Возіанов.

У вівторок на прес-конференції в Республіканській клінічній лікарні "Феофанія" Возіанов повідомив, що Кучма "почуває себе цілком задовільно".

"Операція була зроблена вчасно, все обійшлося без ускладнень, не довелося видаляти частину кишечнику", - сказав він. "В принципі, ускладнень бути не може", - додав він.

Возіанов повідомив, що Кучма "надійшов" у "Феофанію" у понеділок у 18.30 і після недовгого обстеження було встановлено діагноз.

Операція, відзначив він, почалася близько 21.00 у понеділок, тривала близько 50 хвилин і "завершилася благополучно", повідомив академік.

За його словами, Кучма, перебуваючи на відпочинку в Криму в 1968 році, переніс операцію з видалення апендикса. Операція проводилася запізно і супроводжувалася перитонітом.

Внаслідок цього в президента України "утворилася велика кількість спайок, що утруднювали роботу кишечнику", відзначив лікар.

Один з хірургів, що проводили операцію главі української держави, член-кореспондент Академії медичних наук Петро Фомін повідомив, що спаєчний процес був локальним і знаходився в місці попередньої операції. За його словами, загрози рецидиву немає.

Возіанов відзначив, що були випадки, "коли відомим людям" видаляли частину кишечнику, і "зараз вони працюють і в парламенті - і цілком вдало".

Відповідаючи на питання журналістів, чи можна Кучмі після операції приймати відвідувачів, академік відзначив: "Лікарі завжди намагаються людей до пацієнта не допускати". Разом з тим він підкреслив, що у президента України вже з ранку були відвідувачі, він підписав указ про призначення генерального прокурора країни.

За його словами, зараз президентові намагаються додзвонитися глави ряду держав. "Зараз глави держав прориваються по телефону", - сказав Возіанов, додавши, що лікарі намагаються забезпечити пацієнтові спокій. "Ми намагаємося телефончик відібрати", - сказав він.

За словами медика, після реабілітаційного періоду Кучмі не знадобиться додатковий відпочинок. "Відразу після виписки він зможе приступити до виконання своїх обов'язків", - сказав він.

Возіанов також відзначив, що гостра кишкова непрохідність - "одне з найважчих захворювань" черевної порожнини. Якщо воно не діагностується вчасно, то відмирає частина кишечнику, і його доводиться видаляти. Крім того, відбувається інтоксикація організму. За його словами, президента України "оперували вчасно".

Він відзначив, що ця хвороба в народі звичайно називається "заворот кишок". Фомін повідомив, що гостра кишкова непрохідність входить до "п'ятірки" захворювань черевної порожнини за поширеністю. За його словами, по Україні щорічно госпіталізується з подібним діагнозом близько 12 тис. чоловік, з них оперуються 5-10%. Він також повідомив, що подібні операції проводяться під загальним наркозом.

Як повідомлялося, президент України був госпіталізований ввечері в понеділок.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...