Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чому Кучма ліг під операційний ніж?

Вівторок, 18 листопада 2003, 17:56
Президент зненацька вийшов із ладу. Його здолала хвороба. У понеділок Кучма був госпіталізований у клінічну лікарню "Феофанія", де йому поставили діагноз "гостра тонкокишечна непрохідність на тлі спаєчної хвороби очеревини".

У той же вечір Кучмі була успішно зроблена операція – розсічення фіброзних спайок очеревини. Ранній післяопераційний період, за повідомленням прес-служби президента, протікає відповідно до характеру й обсягу оперативного втручання.

Загальний стан президента України задовільний.

Удень у клінічній лікарні "Феофанія" "Українській правді" повідомили, що інформацію про стан здоров'я президента можна одержати тільки через прес-службу президента.

Увечері ж президент Академії медичних наук України і лікар Кучми Олександр Возіанов на прес-конференції повідав, що операція тривала близько 50 хвилин і "завершилася благополучно".

Він повідомив, що Кучма "почуває себе цілком задовільно". "Операція була зроблена вчасно, усе обійшлося без ускладнень, не довелося видаляти частину кишечнику", - сказав він.

"У принципі, ускладнень бути не може", - додав Возіанов. Хоча відразу відзначив, що це "одне з найважчих захворювань" черевної порожнини.

"Якщо воно не діагностується вчасно, то відмирає частина кишечнику, і його доводиться видаляти. Крім того, відбувається інтоксикація організму", - відзначив Возіанов.

Один із хірургів, що оперував главу української держави, член-кореспондент Академії медичних наук Петро Фомін повідомив, що спаєчний процес у Кучми був локальним і знаходився в місці попередньої операції. За його словами, погрози рецидиву немає.

Про саму хворобу на конференції не поширювались. Напевно, не наважились описувати те, що відбувається усередині президента.

Згідно ж з медичними довідниками, кишкова непрохідність - це часткове або повне порушення проходження вмісту, зокрема їжі, по кишечнику. Як виявилося, з подібним діагнозом в Україні потрапляють до лікарні близько 12 тисяч осіб, з них оперуються 5-10%.

У народі хвороба зветься "заворот кишок".

Прояви хвороби у більшості випадків характеризуються виникненням гострих болів у животі, що завжди супроводжуються нудотою або блювотою, загальним занепокоєнням. Болі інтенсивні, приступоподібні, хворого скручує "в калачик".

Відомий політолог Володимир Малинкович за освітою – медик. Кандидат наук, випускник київського Медінституту. Він розповів "Українській правді" деякі подробиці захворювання, що спіткало Кучму: "Напевно, після їжі в нього було здуття, непрохідність їжі і газів, пов'язана з тим, що спайки заважали проходженню їжі і газів по кишечнику".

"Спайки з'являються в силу хронічних захворювань в очеревині. Там з'являються тяжи, сполучна тканина, вони механічно перекривають кишечник".

Чому в Кучми утворилися ці нещасливі спайки? За словами Возіанова, як виявилося, Кучма, перебуваючи на відпочинку в Криму ще в 1968 році, переніс операцію по видаленню апендикса. Операція була спізнілою і супроводжувалася запаленням.

"Коли запалюється апендикс, там виділяється слиз і усе склеюється. Після видалення апендикса на місці запалення залишаються спайки, тяжи", - пояснив Малинкович. За його словами, наслідки цього запалення при апендициті можуть проявитися навіть пізніше, ніж через 35 років.

Зараз Кучмі ці спайки ліквідували. "Ця операція може бути навіть легшою, ніж апендикс. Спайки просто розривають, може, і відрізати нічого не треба", - розповів Малинкович.

"Небезпека цієї операції у тому, що якщо хвороба мала тривалий процес, з'явилося омертвіння кишечнику, то необхідне видалення частини кишечнику. Це вже небезпечно, але в даному випадку про це мова не йшла. А якщо забрали спайки і до омертвіння справа не дійшла, то це найсприятливіший варіант із можливих", - додав він.

За словами Малинковича, такі захворювання завжди виявляються зненацька.

Кучма на лікарняному, як мінімум, на півмісяця. Після таких операцій тільки тижні через два знімаються шви. Возіанов вважає, що термін реабілітації після операції складе в середньому дві-три тижні.

На думку Малинковича, заснованій на повідомленнях Возіанова, "через кілька днів Кучма в палаті зможе працювати, у ліжку слухати й читати". "Треба дотримуватися дієти", - додав політолог-медик.

От такий от неприємний інцидент. Особливо якщо врахувати, що Данилич у нас не хворобливий. Хоча цього року він через нібито застуду не поїхав у Литву на якийсь фестиваль, куди повинні були прибути і президенти інших держав.

Останній раз на посаді голови уряду він переніс планову операцію у зв'язку з хронічним запаленням щитовидної залози. Як повідомляла "Правда України" 21 листопаду 1992, "післяопераційний період проходить нормально. Для завершення лікування необхідно від 7 до 10 днів". (Цитується за книгою Юрія Луканова "Третій президент").

Ту операцію Кучмі робив Ігор Комісаренко, керівник Київського інституту ендокринології.

Щоправда, півтора роки тому Кучма також побував у хірурга. Але тоді причина була симпатичніша – гарант вирішив забрати мішечки з-під очей і підтягти зморшки. Він зробив легку "пластичну операцію".

Поки ж опоненти Кучми можуть поспекулювати на темі недієздатності президента, як це робив у 1996 лідер російських комуністів Геннадій Зюганов, коли президенту Єльцину проводили операцію на серці.

З іншого боку, можливі якісь непорозуміння між Медведчуком і Януковичем. Останній може відчути себе намісником, що залишився на господарстві. А в голови АП унікальний шанс диктувати свою волю від імені шпиталізованого гаранта.


Читайте також:

Кучмі зробили пластичну операцію?

КУЧМІ ПОЩАСТИЛО, ЩО ЙОМУ НЕ ВИДАЛИЛИ ЧАСТИНУ КИШЕЧНИКУ

Хвороба Кучми розслабить кучмістів

Кучмі зробили операцію на кишечнику


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування