Заява Сергія Шолоха генпрокурору Васильєву

Середа, 19 листопада 2003, 11:39
Стеження за журналістами, погрози та залякування стали вже звичними для України.

Геннадій Васильєв, якого у вівторок призначили генпрокуром, схоже, розпочне свою діяльність з розгляду справ про "наружку" за журналістами. Шляхом Георгія Гонгадзе, який улітку 2000 написав заяву про стеження за собою на ім'я тодішнього генпрокурора Михайла Потебенька, пішов його добрий знайомий і колега по радіо "Континент" Сергій Шолох.

Шолох, який неодноразово заявляв про тиск на нього та радіостанцію з боку влади, написав листа на ім'я Васильєва, в якій повідомляє про факти стеження та залякування його та його сім'ї.

Шолох нагадує, що не так давно він давав свідчення по справі Гонгадзе в генеральній прокуратурі, зокрема в справі про затримання колишнього шефа "наружки" Пукача.

Зважаючи на це, Шолох не виключає, що ці дії спрямовані на залякування його як свідка та на протидію слідству по розкриттю вбивства Георгія Гонгадзе.

У зв'язку з цим Шолох звертається до Васильєва з вимогою забезпечити йому право на життя та невтручання в приватне життя його родини, а також гарантувати прозоре та невідкладне розкриття викрадення та вбивства Георгія Гонгадзе.

Саме фатальний досвід Георгія змусив писати Шолоха цю заяву генпрокурору:


Генеральному прокурору України
Пану Васильєву Г.


Генерального директора
ТОВ ЦЗМІ "Медіа Центр"
(радіо"Континент")
Шолоха Сергія Володимировича
Адреса: Київ–80, 04080
вул.Турівська б.4, кв.42

З А Я В А

Вчора ввечері, близько 20 години мені передзвонила дружина - Шолох Неля Павлівна - на мобільний телефон і попередила, що двоє невідомих осіб, котрі представились працівниками податкової поліції (Ігор Валерійович та Роман Вікторович), прізвище назвати відмовились, заявили їй, що впевнені, що я знаходжусь в квартирі, тому, що з середини дня слідкували за мною та квартирою, вимагали відкрити двері, начебто для перевірки бухгалтерських документів (офіс підприємства знаходиться за вищезгаданою адресою). Протягом більш ніж півгодини, погрожуючи закриттям підприємства та опечатуванням квартири, вони вимагали впустити їх, та дозволити начебто провести перевірку. На аргументацію про пізній час візиту та те, що одночасно з офісом підприємства за цією ж адресою знаходиться приватне помешкання, вони переконували, що податкова міліція має право входити в приміщення, якщо там розташований офіс. В результаті психологічного тиску дружина та члени родини (за цією адресою мешкають малолітні діти) отримали стрес, змушені були вживати ліки.

Протягом останніх тижнів я неодноразово помічав підозрілих людей як біля будинку, де живу і працюю, так і в інших місцях, де мені доводиться бувати для виконання службових обов’язків. Також під час розмов по телефону я помічав незвичні звукові ефекти. Це наводило мене на думку, що за мною встановлено зовнішнє стеження, а телефонні розмови прослуховуються. А сьогодні вранці (19.11.2003 р), близько 9-ї, до моєї дружини зателефонувала помічник прокурора подільського р-ну, назвавшись Кравченко Наталією Михайлівною, і почала вимагати пояснень (телефонних!!!) про право на мовлення радіостанції та чому вона вчора не впустила "ревізорів" податкової міліції. На зауваження, що на ці питання має відповідати генеральний директор підприємства, а його зараз немає, вона сказала:" вам что, тяжело дать ему трубку, я точно знаю, что он рядом..."

29.10.2003 року мене попередили про те, що керівництвом Адміністрації Президента України було віддано неофіційне розпорядження силовим структурам, органам контролю за використання радіочастот та податковим структурам про негайне припинення діяльності засобу масової інформації (радіо "Континент"), який я очолюю. 30.10.2003 р. я звернувся з відкритим листом до Президента України, як до гаранта Конституції, з проханням втрутитися в ситуацію та забезпечити суворе дотримання українського законодавства, а також міжнародних зобов’язань, взятих Україною при вирішенні проблеми, яка склалася навколо незалежного ЗМІ.

Незважаючи на це, тиск на радіо "Континент" тільки посилився. 10.11.2003р. під час Форуму журналістів "За вибори без цензури", я змушений був подати заяву заступнику генерального прокурора Тетяні Корняковій. У той же день увечері, близько 20.30, мені на мобільний телефон подзвонив чоловік, який представився працівником податкової поліції Кражаном Ігорем Валерійовичем, який був у явно нетверезому стані, вимагав надати документи для перевірки, а потім сказав: "Кляузи пішеш, ну готовься, ми тєбя так проверім, на всю жизнь запомніш".

Учора о 20.15 з телефону 417-2118 знову передзвонив чоловік, представився Кражаном І.В., сказав, що він працівник податкової міліції, що він наполягає на вилученні документів, що начебто в нього є на це право. Також він сказав, що він і його колега, якого він не назвав, слідкували за мною і моєю квартирою і точно знають, що я вдома, що я з дому говорив по телефону. Він шляхом погроз та шантажу намагався мене переконати, щоб я їх впустив для перевірки. Погрожував блокуванням рахунків та закриттям підприємства, якщо я не погоджусь негайно їх пустити у квартиру. Впродовж 25 хвилин я вислуховував його погрози на свою адресу, намагаючись переконати його діяти в рамках чинного законодавства, тобто, оформлюючи всі вимоги письмово та відповідально. Зважаючи на його манеру спілкування, натяк на необхідність найняти охоронців, а також на попередження дружини щодо факту слідкування за мною, я вирішив не повертатись додому і деякий час, з огляду на питання власної безпеки та фатальний досвід мого колеги Георгія Гонгадзе, переховуватися.

Не зайвим буде нагадати, що не так давно я давав свідчення по справі Гонгадзе в генеральній прокуратурі, де відбувалися очні ставки та інші процесуальні дії стосовно причетності до справи Г.Гонгадзе дуже високих посадових осіб з структур МВС України, про що в свій час повідомляло інтернет-видання "Українська Правда".

Зважаючи на те, що в свій час Георгій Гонгадзе очолював на радіо "Континент" (керівником і власником якого я є) службу інформації, і на те, що тиск і спроби знищення радіостанції почалися ще 1998-го року, коли я, Сергій Набока, Г.Гонгадзе та І.Гаврилов започаткували проект "Твій вибір", також на те, що я є свідком по справі, вважаю, що все, що відбувається навколо діяльності ТОВ ЦЗМІ "Медіа Центр" (радіостанції "Континент"), включаючи позбавлення права на використання каналу мовлення, - направлено на залякування мене, як свідка, та на протидію слідству по розкриттю вбивства Георгія Гонгадзе.

Звертаюсь до Вас, як до Генерального Прокурора України, з вимогою:
а) забезпечити мені право на життя, гарантоване ст.3, 27 та 29 Конституцією України;
б) забезпечити право моєї родини на невтручання в приватне життя ст.30, 31 та 32 Конституції України;
в) забезпечити право ЗМІ радіо "Континент" на законну інформаційну та підприємницьку діяльність (Законодавство та Указ Президента України вимагає припинення діяльності ЗМІ "виключно за рішенням суду або засновників");
г) гарантувати прозоре та невідкладне розкриття викрадення та вбивства мого колеги журналіста Георгія Гонгадзе.


Генеральний директор
ТОВ "Медіа-Центр"
(радіо "Континент") Сергій Шолох



Читайте також:

Справа Гонгадзе: за кілька кроків від істини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування