Німецькі соратники й українські вороги Медведчука

П'ятниця, 21 листопада 2003, 19:56
Керівництво СДПУ(О) вирішило згадати, як розшифровується абревіатура у назві партії.

Соц-дем-ідеологія, як відомо, вимагає соціальної справедливості. Обов'язково, без цього ну ніяк не можна. Невідворотність цього програмного пункту зібрала велику конференцію СДПУ(О) – так чи інакше, а електорат вимагає картинки. На фоні декорацій у Будинку вчителя сиділо все керівництво СДПУ(О), за винятком Медведчука.

Щоправда, Медведчук вчинив оригінально – делегатам було роздано його доповідь, де йде мова про здобутки СДПУ(О) у соціальній сфері та небезпеку реваншу Ющенка.

Таким чином, технологи есдеків запускають нову лінію протистояння – відтепер лідер "Нашої України" небезпечний не просто тому, що він "справжній нашист", але і тому, що він "правопопуліст". Справжню мету не помітити важко: таким чином СДПУ(О) створює атмосферу для відтинання СПУ від участі у блоці з висунення Ющенка президентом.

Загалом-то ця конференція була корисна – трохи проявилася одна зі стратегій війни з Ющенком на найближчий час. А то стурбований народ думав, що ж це таке?! Спочатку з'являється стаття першого заступника Медведчука у АП Загороднього, де він каже СПУ не дружити з правими. Тепер от сам Медведчук. То ж за перебігом кампанії слідкуйте на трьох перших кнопках телевізора.

"Наші правопопулістські опоненти з "Нашої України" вельми зацікавлені в тому, щоб удавати разом з КПУ і соціалістами єдину опозицію. Причому останнім [тобто соціалістам] в цьому спектаклі режисерами з "Нашої України" прописана роль статистів, він послуг яких праві негайно відмовляться у разі приходу до влади", - друкованим словом заявляє Медведчуку.

"Маємо попередити лівих політиків: те, що вони побачили у Сумах у зв'язку із екстремістськими витівками групи депутатів із "Нашої України", може виявитися лише початком. В рамках "Нашої України" діє чимало екстремістських або радикально налаштованих правих політиків. Ці ідеалісти та яструби з фашизоїдним забарвленням ніколи не відмовляться від наміру покласти край легальному існуванню лівих партій", - вважає Медведчук.

Ах, ще забули про одну мету Медведчука. Технологія відома: виставляючи себе як захисника країни від Ющенка, він намагається піднятися до його рівня. Мовляв, "залишилися їх двоє, втілення вселенського Добра й Зла".

"Я не хочу нікого лякати, але сьогодні наше суспільство все ще перебуває нібито у летаргічному сні. Воно не розуміє небезпеки дестабілізації. [...] Радикальні праві сили, які поступово втрачали свій вплив, завдяки популістському феномену Ющенка набрали нового дихання".

Потім у Медведчука за текстом – сенсація:

"Небезпека посилюється тим, що цей екстремізм завжди мав і зараз має впливових зовнішніх заступників. Вони діють як у США, так і в деяких країнах Західної й Східної Європи. На жаль, вимоги конфіденційності (!!!) не дозволяють детальніше зупинитися на цьому".

Хто кого міжнародними авторитетами?

Щира справа очищення України від Ющенка змусила Медведчука навіть знайти соратників для лідера "Нашої України". Інтелектуально вийшло сильно, але електорально – слабо. Бо народу прізвища лідерів правих Австрії, Нідерландів та Франції мало про що говорять. Отже, Хайдер, Пім Фортейн і Ле Пен – це місцеві ющенки.

Однак дарма Медведчук зачепив у своїй доповіді міжнародну тематику. Бо відразу постає інше питання: із ким ви, українські соціал-демократи?

Усім присутнім на зборах СДПУ(О) роздали прес-реліз, де сказано: "Своїх представників на конференцію делегували братські соціал-демократичні партії та громадські організації Австрії, Білорусі, Вірменії, Польщі, Сербії, Словакії, Німеччини".

Уау! Відомо, що на Заході соціал-демократи не сідають за один стіл з СДПУ(О). То ж цей сміливий перелік викликав питання про гостей з Німеччини і Австрії. Невже, невже, невже?!...

Виявилося, що все насправді несерйозно. Німеччину на конференції представляв такий собі пан Зігфрид Зайдль із "Німецької ради міжнародних відносин".

Зацікавлена нестандартним гостем, "Українська правда" зателефонувала до Берліну політологу Александеру Рару з Німецького товариства зовнішньої політики (Deutschen Gesellschaft fuer Auswaertige Politik). Виявилося, есдеки неправильно переклали назву організації, а пан Зайдель дійсно працює у Німецькому товаристві зовнішньої політики.

Питання, чий це прокол? Чи СДПУ(О) засвітило свого лобіста у Німеччині? Тим більше, що раніше існували підозри стосовно того, що Рар залучений до проектів Медведчука в цій західноєвропейській країні.

Рар заявив, що "ми не браття СДПУ(О), і вони не наші клієнти, а ми із зацікавленістю відслідковуємо процеси в Україні. Зігфрид Зайдль як фахівець із питань України перебуває у Києві. Він у вас буває ледь не щомісяця. Він проводить дослідження і потім, очевидно, підготує якийсь матеріал".

Водночас є й інша інформація: в рамках "збирання матеріалів" представник Німецького товариства зовнішньої політики виступить на секції у рамках цієї конференції, організованої СДПУ(О). Як зазначається у офіційній програмі, Зігфрид Зайдль буде доповідати на тему "Реформування соціальної політики в Німеччині".

З "братніми" гостями СДПУ(О) з Австрії з'ясувалося менше. Відомо, що це ніякий не представник місцевої соціал-демократичної партії. А, як удалося побачити на реєстраційному столі, фахівець із консалтингової фірми COTECOS. Сліди цієї структури "Українській правді" знайти в Інтернеті не вдалося.

Виставка "Мерседесів"

За відсутності Медведчука конференцію вів есдек-міністр праці Михайло Папієв. А справжні господарі партії Суркіс і Плужніков просиділи у першому ряді рівно годину.

Коли закінчилися шістдесята хвилина конференції, другий і третій за впливовістю борці за соціальну справедливість у державі (за виключенням самого Медведчука) підвелися й поїхали у справах.

Сіли вони, як водиться в українських есдеків, у "Мерседес S 500" кожний. Слідом за ними поїхало по машині охорони.

Загалом учасники конференції соціал-демократів вирізнялися відданістю створеному стереотипу: головних героїв треба було шукати на проїжджій частині під Будинком вчителя.

Короткий моніторинг біля бордюру автотранспорту українських соціал-демократів виявив 8 "Мерседесів", 3 "Ауді", 1 БМВ, 1 "Опель". Всі машини – останні і передостанні моделі. Ось ви де заховалися, справжні німецькі "брати" СДПУ(О)!


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування