Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПУЛЬЦЕРІВСЬКИЙ КОМІТЕТ ЗАЛИШИВ ПРЕМІЮ У СТАЛІНІСТА З THE NEW YORK TIMES

Субота, 22 листопада 2003, 12:30
Комітет Пульцерівської премії у п'ятницю ухвалив рішення не скасовувати нагороду, видану у 1932 року кореспонденту The New York Times Вальтеру Дюранті. Про це пише сама The New York Times у суботу.

Дюранті отримав премію за серію з 13 статей, написаних у 1931 році, у яких він вихваляв Сталіна тоді, як в Україні відбувався Голодомор.

Комітет Пульцерівської премії визначив після багатомісячних дебатів, "що були неясні та непереконливі свідчення" відносно того, що Дюратні "зумисно обманював" у своїх статтях.

Пульцерівський комітет також пояснив своє рішення не відкликати премію тим, що "всі основні учасники померли та нездатні відповісти на претензії".

"Пульцерівська премія присуджується не за масив праць автора або за його особистість, а за конкретні твори, подані на конкурс", - говориться в заяві Пульцерівського комітету.

Водночас Пульцерівський комітет зазначив, що "Голодомор 1932-33 був страхітливий і не отримав гідної міжнародної уваги".

"Пульцерівський комітет висловлює співчуття українцям та іншим націям у США та по всьому світу, хто досі оплакує страждання і смерті, принесені Йосифом Сталіним", - ідеться у заяві.

Артур Зульцбергер-молодший, видавець The New York Times, заявив: "Ми поважаємо Пульцерівський комітет і схвалюємо його рішення у цьому складному і чутливому питанні. Всі ми у газеті повністю обізнані з багатьма недоліками у творчості Вальтера Дюранті, ми це будемо визнавати і надалі. Ми жалкуємо про його помилки і солідарні з Пульцерівським комітетом, висловлюючи співчуття постраждалим внаслідок голодомору в Україні у 1932-33".

Таке рішення Пульцерівського комітету викликало протест у організаторів кампанії з відкликання премії у Дюранті.

Taмара Галло Олексі, керівник нью-йоркського офісу Українського Конгресового Комітету Америки, назвала "обурливим" рішення Пульцерівського комітету. Вона запевнила, що УККА продовжуватиме домагатися відкликання премії у Дюранті.

Рішення про те, що Пульцерівську премію залишать Дюранті, було оприлюднене саме в день, коли в Україні відбуваються жалобні заходи з нагоди 70-річчя Голодомору.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування