МОРОЗ ПІДГОТУВАВ КОМПРОМІСНИЙ ВАРІАНТ ПОЛІТРЕФОРМИ

Вівторок, 25 листопада 2003, 10:46
В парламенті завершено підготовку компромісного варіанту проекту змін до Конституції, який передбачає пряме обрання президента на 5 років. Про це в ефірі програми "Час" 5-го каналу повідомив Олександр Мороз.

"Ми зараз працюємо... ясно кажучи, закінчена ця робота по підготовці компромісного варіанту, де є із усіх проектів, які вносилися щодо змін до Конституції ті норми, на котрих можна зупинятися, які юридично краще виписані і таке інше", - цитує Мороза "Огляд телеефіру".

Мороз зазначив, що в консолідованому варіанті, "котрий ми пропонуємо, і котрий буде предметом дискусії, очевидно, в робочій групі чи в тимчасовій спеціальній комісії, ми відстоюємо необхідність прямого обрання президента на 5 років нині й надалі".

"Якщо ж нам не вдасться подолати спротив більшості, то тоді будемо шукати компроміс в такому сенсі – або з 2009 року вибори парламентом, або з 2010 року, після закінчення повноважень президента, я думаю, чи в наступній каденції Верховної Ради", додав лідер СПУ.

Водночас Мороз висловив сподівання, що "буде знайдено оптимальний варіант".

Він також наголосив, що в питанні відстоювання таких змін до Конституції соціалісти готові боротися аж "до прийняття цих змін".

На запитання, чи готовий він поставити на кін єдність опозиції, Мороз заявив, що "тут не йдеться про єдність дій опозиції. Якраз в тому сенсі вона і забезпечується, єдність". "Безперечно, тут треба бути разом", - наголосив депутат.

Лідер СПУ висловив сподівання, що "політична реформа все-таки відбудеться".

"Аргументації з цього приводу в мене було багато. Це необхідно зробити. І я навіть буду так казати: це дає гарантії для демократизації суспільного життя для розвитку економіки, ефективної економіки, для захисту прав людини, для зміцнення суверенітету", – зазначив він.

"Це загальне, здається, такі загальні формулювання, вони стосуються інтересів кожної людини. Тоді тільки можна говорити про збереження заробітної плати на тому рівні, який Конституцією передбачається. І про ціни на хліб, і про державну підтримку соціальних програм соціального захисту населення і так дальше", - додав Мороз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування