Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чи йти в президенти, Тігіпко вирішить навесні. Головне, щоб вибори були всенародними

Вівторок, 25 листопада 2003, 13:13
Голова Національного банку України, лідер партії "Трудова Україна" Сергій Тігіпко ухвалить рішення про участь у президентських виборах, намічених на осінь 2004 року, навесні наступного року, орієнтовно в березні.

Про це він повідомив у вівторок, відповідаючи на питання студентів Київського національного університету.

"Весна покаже", - сказав Тігіпко.

Лідер партії відзначив, що на його рішення буде сильно впливати хід політичної реформи в країні.

Тігіпко підкреслив, що він, як і раніше, виступає за ствердження в Україні парламентсько-президентської республіки. На його думку, у такому випадку інтерес до участі до президентських виборів серед політичних сил буде не таким високим.

Він також сказав, що готовий до конкуренції в можливій передвиборній боротьбі, у якій взяло б участь 5-6 сильних кандидатів. "Я люблю конкуренцію", - сказав Тігіпко.

У той же час, відзначив він, якщо зберуться 3-4 кандидата з близькими ідеями, "то треба об'єднуватися".

Лідер "Трудової України" підкреслив, що головне - це забезпечити в 2004 році демократичні прямі вибори президента.

"У 2004 році вони повинні пройти всенародно, щоб президент мав довіру людей", - сказав він, виступаючи перед студентами.

На його думку, обирати президента в парламенті можна, "якщо немає питань до виборів самого парламенту".

Тігіпко нагадав, що було багато нарікань на те, що парламентські вибори навесні 2002 року пройшли недемократично.

Як вважає лідер "Трудової України", до ідеї виборів президента парламентом можна повернутися в 2006 році. Він додав, що для цього необхідно забезпечити демократичні президентські вибори 2004 року, а новообраному президентові - забезпечити проведення демократичних парламентських виборів 2006 року.

"Нічого страшного, що президент буде обиратися в парламенті. Головне, щоб люди вірили, що обрані депутати - це їхні депутати", - підкреслив Тігіпко.

Конституційний суд України 12 листопада визнав конституційним законопроект, що передбачає обрання президента країни народними депутатами.

На момент направлення цього законопроекту в КС під ним поставили свої підписи 232 народних депутата (пізніше під ним підписалися 292 парламентарії), зокрема, Степан Гавриш, Катерина Ващук, Раїса Богатирьова, Микола Гапочка, Богдан Губський, Леонід Кравчук, Петро Симоненко, Анатолій Толстоухов, Ігор Шаров, Олександр Задорожній.

Відповідно до законопроекту, новий механізм формування органів державної влади вступає в дію з 2006 року. При цьому Верховна Рада в 2006 році обирається на пропорційній основі, потім протягом одного місяця обирає президента.

Чергові вибори президента повинні відбудуться в жовтні 2004 року, однак повноваження цього президента припиняються з моменту початку повноважень обраного парламентом президента.

Однак у даний час обговорюється і варіант обрання президента діючим складом Верховної Ради в 2004 році.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування