Церква образилася на Януковича за голодомор

Вівторок, 25 листопада 2003, 14:35
Голова Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар критикує Віктора Януковича за неспроможність організувати урочистості до 70-х роковин голодомору в Україні на належному рівні.

Про це йдеться у відкритому листі голови УГКЦ до прем'єр-міністра України, голови оргкомітету з підготовки та проведення заходів у зв'язку з 70-и роковинами голодомору в Україні Януковича, повідомляє УНІАН.

Як цитує слова Гузара прес-секретаріат УГКЦ, "пам'ять подій рівня голодомору - це націєтворчий елемент, це підкреслення фундаментальної вартості, яка об'єднує суспільство, яка пов'язує нас з минулим, без якого не може сформуватись єдиний державний організм ані сьогодні, ані в майбутньому".

Для цього, одначе, потрібна співучасть усіх разом, в одному й тому самому місці і в той самий час, переконаний кардинал Гузар.

Він нагадав, що за рік заздалегідь було заплановано вшанувати пам'ять багатомільйонних жертв Голодомору.

"На суботу, 22 листопада, було передбачено два заходи на найвищому державному рівні - значить, передбачувалась хвилина монументальна. Задум був прекрасним, а виконання – жалюгідним!", - вважає автор листа.

Гузар висловив переконання, що на запланованому на суботу 22 листопада заході біля пам'ятного Знаку жертвам голодомору 1932-33 років на Михайлівській площі в Києві "мали би бути присутніми представники всіх трьох гілок влади, всіх рівнів: центрального, обласного, місцевого. Там повинні були б бути представництва від кожної області України, всіх суспільних верств".

"Туди мали б усі ми зійтися, навіть, якщо б на коротку хвилину, навіть, щоб цілком мовчки подивитись один на одного, щоб відчути, що усі разом ми є велике "одне", об'єднані спільними вартостями непересічного і небуденного характеру. Так ми були б належно вшанували тих, хто нам залишив велику спадщину, але цього, на жаль, не сталось", - констатує Гузар.

"Менші, буденні, проминальні вартості переважили", - робить висновок кардинал.

Гузар вбачає у цьому провину організаторів, яким "не вистачило розуміння величі і цінності цієї хвилини".

22 листопада у Києві на Михайлівській площі біля Пам'ятного знаку жертвам голодомору відбулася акція "Запали свічку", ініційована блоком "Наша Україна", у якій взяли участь близько 2 тисяч чоловік.

У рамках акції відбулася поминальна панахида за загиблими, яку відслужив патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

У спільній поминальній молитві взяли участь голова Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар і настоятель Римо-католицької церкви отець Віктор.

В акції взяли участь представники усіх регіонів України, серед яких - свідки голодомору, а також представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні.

На церемонії вшанування пам'яті жертв голодомору були присутні народні депутати Віктор Ющенко, Іван Плющ, Юрій Костенко, Віктор Пинзеник, Борис Тарасюк, Володимир Стретович, Іван Заєць, Лілія Григорович, Юрій Ключковський та інші.

Ющенко прийшов на акцію вшанування пам'яті з дружиною Катериною та однією з доньок.

На акції також виступив Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Ендрю Робінсон.

Акція закінчилася тим, що всі бажаючі поставили поминальні свічки до Меморіалу пам'яті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування