Помилка Литвина і кучмістів: мінімальну зарплату не зменшили, а... збільшили

Середа, 26 листопада 2003, 19:01
Скандал, який розгорівся у вівторок у Верховній Раді навколо прийняття законопроекту по мінімальній зарплаті, отримав у середу новий поворот. Причому конфузний і неприємний для влади.

Виявляється, напередодні, захищаючи мікрофон від опозиції, Литвин неправильно назвав номер проекту! І більшість підтримала не свій законопроект, а соціалістів, що передбачає мінімальну зарплатню аж 305, а не 205 гривень.

Але про все по порядку.

У вівторок більшість хотіла проголосувати за зменшення мінімальної зарплати із 237 до 205 гривень. І начебто свого домоглася.

Цим самим вона наступила на горло власній пісні, заперечивши своє рішення від травня 2003 про встановлення розміру мінімальної зарплати на рівні 237 гривень. А за 22 статтею Конституції скорочувати індекс не можна було: "При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод".

Про друге порушення депутати фракцій "Наша Україна" та СПУ заявили у середу зранку. Йшлося про недотримання регламенту при голосуванні.

Зокрема, соціаліст Юрій Луценко заявив, що у вівторок у парламенті стався "факт повної маніпуляції парламентом": не можна одночасно голосувати проект за основу та в цілому, як це трапилося у вівторок.

Що так збентежило Луценка, трохи згодом пояснив представник "Нашої України" Віктор Пинзеник. Виявляється, було змінено стенограму голосувань пленарного засідання у вівторок, розміщену на офіційному сайті Верховної Ради.

Так, о 17.44 там було розміщено інформацію, що за прийняття закону про зміни в держбюджет-2003 за основу, тобто в першому читанні, проголосували 235 народних депутатів. Утім, через півгодини на сайті з'явилася інформація, що цей закон був прийнятий парламентом за основу й у цілому.

Спікер Литвин відкинув звинувачення у фальсифікації голосування за мінімальну зарплату, заявивши, що ставив законопроект на голосування за основу і в цілому.

Дійсно, судячи зі стенограми і аудіозапису засідання, спікер поставив на голосування, а депутати успішно підтримали законопроект. І за основу, і в цілому. Але який???!!!

Щоб домогтися свого, тобто зменшити мінімальну зарплату, більшовики мали голосувати проект закону із складною назвою: "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (щодо мінімальної заробітної плати)". Його номер – 4207-2, внесений Кабінетом міністрів.

Саме "За" цей проект нібито проголосувало 235 депутатів більшості, "проти" - 46, не голосував - 161.

Однак стенограма вечірнього засідання, розміщена на сайті Верховної Ради, свідчить зовсім про інше.

Після того, як опозиція не змогла провести свій проект, вона спробувала блокувати трибуну. Через що Литвин наспіх назвав номер наступного проекту, не договоривши його останню цифру. І його фраза прозвучала так: "Я ставлю на голосування проект за номером 4207 за основу і в цілому. Прошу голосувати".

Таким чином, замість законопроекту Азарова №4207-2, що передбачав мінімальну зарплату в 205 гривень, Литвин... поставив проект №4207. Він був внесений ще 1 жовтня 2003, і аж ніяк не Кабміном, а соціалістами Вернигорою, Морозом, Семенюк, Баранівським.

І за цим проектом закону розмір мінімальної заробітної плати не зменшується, а... навпаки: з 1 липня 2004 збільшується до 305 гривень на місяць, а з 1 грудня 2004 року – до 358 гривень на місяць.

Не розібравшись, більшовики підтримали зовсім не те, що хотіли. І це викрилося лише у середу після обіду.

Щоб пересвідчитися у правоті, опозиція почала вимагати аудіозапис засідання Верховної Ради. Спочатку апарат парламенту відмовлявся це робити. І Луценко навіть запідозрив, що керівництво Верховної Ради дало вказівку фальсифікувати плівку – щоб усе звучало як потрібно.

Коли депутати все ж отримали запис, то почули в ній теж саме, що і в стенограмі – Литвин назвав номер проекту соціалістів, а не Азарова. І депутати проголосували за збільшення мінімальної зарплати.

Ситуація ускладнилася тим, що на той момент Кучма уже підписав законопроект, підтриманий напередодні. Він думав, що скріпляє автографом зменшення мінімальної зарплати до 205 гривень. Але ж депутати проголосували не за те, що він підписав. Ситуація стала абсурдною.

По-суті, Литвин, сам не бажаючи, вчинив за регламентом: адже спершу ставиться на голосування законопроект із "чистим" реєстраційним номером, а потім уже ті, котрі містять риску і ще одну цифру. У такий спосіб Литвин несвідомо провів опозиційний варіант.

На думку Луценка, тепер у цьому всьому повинен розібратися регламентний комітет парламенту. "Необхідно рішення про відміну цього голосування й відкликання закону, поданого й підписаного президентом".

Усе це повинно голосуватися у залі, і, за словами Луценка, це повинні зробити саме більшовики, бо вони за все це і голосували у вівторок. Також, вважає депутат, Литвин повинен призначити службове розслідування щодо всіх цих маніпуляцій. А, якщо треба, можна порушити і кримінальну справу за службовий підлог – бо на підпис Кучмі дали зовсім не те, за що проголосували депутати.

Відтак обговорення бюджету, заплановане на четвер, обіцяє бути ще гострішим, ніж це передбачалося раніше.

А допоки голосування не анульовано, то залишається у силі норма: мінімальна зарплата з 1 грудні 2003 стає 237 гривень! Як будуть виходити із безглуздої ситуації кучмісти - невідомо.

Темник у дії

Поки ж, як не дивно, виявилися правими пропрезидентські ЗМІ, які у вівторок розтрубили, що Верховна Рада підняла мінімальну зарплату. УТ-1, "1+1", "Інтер", "Новий", ICTV та СТБ хором співали панегірик підвищенню зарплати з 185 до 205 гривень. Не говорячи, що перед тим діяв закон, за яким зарплата мала стати 237 гривень.

"Отже, в Україні з 1 грудня цього року офіційно затверджена парламентом мінімальна зарплата розміром 205 гривень. Верховна Рада, хоча і з тривалими потугами, сьогодні-таки схвалила запропонований урядом варіант, а значить, і справедливість у тарифних ставках. Таким чином, уже взимку молодий лікар не отримуватиме зарплату, скажімо, на рівні із санітаркою", - так оптимістично починався випуск новин ICTV з Оленою Фроляк.

Згаданий факт подавався як безперечна перемога більшості над опозицією.

"Із першого грудня мінімальна зарплатня в Україні, яка зараз становить 187 гривень, зросте до 205. Таке рішення сьогодні ввечері ухвалила Верховна Рада, попри незгоду опозиції", - повідомив о 19:00 "Репортер"

"Несмотря на блокирование трибуны и два сломанных микрофона, новый закон о минимальной зарплате был принят. "За" проголосовали 235 депутатов. По словам председателя комитета по вопросам социальной политики и труда Василия Хары, парламентарии сделали реальный шаг к повышению уровня жизни трудящихся", - йшлося в репортажі "Подробностей".

"В українському парламенті більшість сьогодні переграла опозицію. Попри блокування президії, вона змогла провести закон про мінімальну зарплату у 205 гривень", - мовили "1+1".

При цьому цифра 237 подавалася або як забаганка опозиції, зокрема "Нашої України", або як надвеликий тягар для економіки держави, що й так витрачатиме на 240 гривень більше на кожного малобюджетника.

"Ще раніше на цю тему відбулися жорсткі дебати. Опозиція, насамперед "Наша Україна", доводила, що на тлі зростання цін таке збільшення зарплати нічого не варте. Уряд разом із більшістю стояв на тому, що зростання платні до 237 гривень призведе до зростання боргів по ній", - повідомила ТСН "1+1".

"Законодательно установленная в свое время минимальная зарплата в 237 гривен стала стратегической ошибкой правительства. Сейчас, исходя из экономических расчетов и принципа сбалансированности бюджета, Кабмин считает, что Украина такой уровень позволить себе не может", - йшлося в репортажі СТБ "Вікна-Бізнес".

"Более того, он [депутат-більшовик Хара] уверен - установив ранее "неподъемные" 237 гривен, депутаты проигнорировали требование о том, что размер минимальной заработной платы определяется с учетом уровня развития экономики, производительности труда и занятости. Правительство, у свою очередь, предлагает обратиться к опыту предыдущих лет", - зауважувалося в репортажі "Подробностей" Інтеру.

Слід відзначити, що в майже усіх репортажах був присутній директор департаменту зведеного бюджету Міністерства фінансів України Сергій Рибак. Який розповідав, що за запланованих в Україні реформ, зокрема конституційної, 237 гривень - тягар надвеликий.

"За четыре года минимальная заработная плата в номинале возросла на 67 гривен. А если мы будем говорить о 237-ми, то это за год, фактически сейчас 185 и 237 – она должна возрасти на 52 гривны за год, при 67-ми за четыре года. То есть экономически, мы считаем, для экономики такой пик нагрузки стремительный, при тех реформах и при тех... мы считаем, это злободневные реформы, их нужно решать", - наголошував Рибак в коментарі "1+1", "Подробностям", СТБ.

УТ-1, правда, тему 237 гривень і вимог опозиції у "Вістях" о 21:00 взагалі обійшов.

Натомість сюжет про зарплату приперчили репортажем із донецької шахти, в якому продвинутий шахтар обвинуватив Ющенка й Тимошенко: вони людям нічого не дали, а тепер ще заважають прийняти такий "хороший" бюджет Януковича.

Де на вугільну галузь як ніколи виділено багато грошей. Хлопець навіть виявився в курсі, що з 300 законопроектів Рада прийняла лише 60. І все через те, що "Наша Україна" грається у свої ігри і блокує трибуну.

Хоча шахтарі – це вже наступний пункт темника.

Як відомо, на четвер заплановані акції "четвірки" опозиції, що протестуватиме проти дій уряду, а також альтернативний мітинг представників вугільної галузі. Вони виступатимуть на підтримку бюджету. Хоча і не знатимуть, що там записані трагікомічні 305 гривень. І якщо питання не буде переголосовано, то на шахти грошей не залишиться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування