Акція опозиції: Ющенку подарували каску, а Януковичу - гарбузи

Середа, 26 листопада 2003, 23:00
13:00. Шахтарі залишилися під парламентом

Під парламентом після закінчення мітингу опозиції залишився пікет шахтарів, які приїхали з Донбасу "захищати бюджет". За словами депутатів-опозиціонерів, вони пригостили шахтарів чаєм та бутербродами.

До шахтарів підійшли поспілкуватися народні депутати Віктор Ющенко, член БЮТ Михайло Волинець (керівник Незалежної профспілки гірників, яка конкурує з Профспілкою працівників вугільної промисловості, що й організувала цей мітинг), Олександр Третяков ("Наша Україна"), Ігор Шкіря ("Регіони України").

12:25. МІТИНГ ОПОЗИЦІЇ ЗАКІНЧИВСЯ

Мітинг опозиції закінчився покладанням гарбузів біля Кабінету міністрів.

Про завершення мітингу повідомив один з координаторів акції, член "Нашої України" Володимир Філенко.

Перед цим колони "Нашої України", СПУ, БЮТ, "Собору" та "Яблука", які пікетували Верховну Раду, перемістилися до будинку Кабінету міністрів.

Як передає кореспондент "Української правди", на проході з вулиці Грушевського до під’їздів Кабміну поклали понад 200 гарбузів.

На гарбузах написані маркером присвяти Кучмі, Азарову, Януковичу, Медведчуку, Суркісу. Лідирують за кількістю написів Кучма, Янукович та Азаров.

Міліція, що стоїть ланцюгом перед Кабміном, реагує дуже стримано, без агресії.

Частина опозиції скандує: "Кучму на нари - нас на Канари", "Роботи, зарплати - Януковича за грати!", "Кучму геть!"

Незважаючи на те, що офіційно мітинг закінчився, частина опозиціонерів повернулася під Верховну Раду.

11:40. Міліція – в бойовій готовності

В парку Ватутіна по обидва боки вулиці кореспонденту "УП" вдалося налічити 21 автобус, переважно "ікаруси", та 16 критих автомобілів для перевезення людей, повних міліції в бойовому спорядженні.

Серед них є кілька рейсових автобусів, зокрема автобус №3 (Ленінградська площа – Голосіївська площа).

Поміж машин прилаштовано автомобіль вибухо-технічної лабораторії.

Перед Верховною Радою все проходить досить спокійно, люди відійшли вбік і обідають, а також підігріваються спиртним на лавочках.

 
Фото Анатолія Медзика
 
11:25. МІТИНГУВАЛЬНИКИ НЕСУТЬ ГАРБУЗИ ЯНУКОВИЧУ

Після виступу Ющенка, Симоненка, Мороза та Тимошенко мітингувальники рушили до будинку Кабінету міністрів.

"Ідемо вручити гарбузи уряду, протестуючи проти зменшення мінімальної зарплати", - сказав соціаліст Луценко, закриваючи мітинг.

Натовп із вигуками "Кучму геть!" рушив до Кабміну.

Юрій Луценко зазначив, що, за його оцінкою, в мітингу бере участь 10 тисяч осіб. Крім "Нашої України", "Батьківщини" та СПУ на мітингу присутні представники Компартії, "Яблука" та "Собору".

Представники опозиції стояли на мітингу в одному натовпі із шахтарями. Над гірниками майоріли прапори опозиції. Частина шахтарів не припиняла грюкати касками по залізній огорожі під час виступу лідерів опозиції.

Шахтарі по закінченні мітингу опозиції залишилися на площі перед Верховною Радою.

Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко затримався на площі, щоб поспілкуватися із гірниками. На площі знаходиться близько 1,5 тисячі шахтарів.

Лідер "Нашої України" розповів шахтарям про позицію блоку щодо головного фінансового документа держави, зокрема про пропозицію уряду зменшити розмір мінімальної заробітної плати, повідомляє прес-служба блоку.

Він наголосив, що "Наша Україна" вважає за доцільне збільшити на 30% видатки на вугільну галузь та на вирішення соціальних проблем шахтарів, водночас потрібно також посилити контроль за цільовим використанням коштів, щоб вони витрачалися за призначенням, потрапляли до шахтарів, а не осідали в кишенях "вугільних та металургійних генералів".

Після цього шахтарі висловили підтримку Віктору Ющенку і подарували йому на згадку каску.

 
Фото Анатолія Медзика
 
11:00. Опозиція поспілкувалася з шахтарями і прихильниками

Лідери "Нашої України", БЮТ, СПУ та КПУ виступили перед учасниками мітингу під стінами Верховної Ради.

Звертаючись до громади, Віктор Ющенко заявив, що сьогодні опозиція дискутує з більшістю щодо двох речей – продовольчої кризи і розміру мінімальної зарплати, передає прес-служба "Нашої України".

"Ми стали свідками, як ціни на продовольство почали стрімко рости. Спочатку на 10%, потім – ще вище, і зараз ціна на деякі продукти харчування підвищилася на 30%. Уряд намагається нам довести, що це – наслідок жахливого неврожаю чи якоїсь кари Божої", - зазначив Ющенко.

"Але за останні 15 місяців з України вивезли 10 мільйонів тонн зерна. На цьому десяток приватних структур заробили 1,6 мільярда лише на компенсації ПДВ. Демократичні сили не поділяють таку політику", – наголосив лідер "Нашої України".

Він також висловив обурення тим, що "українська влада вперше за 12 років пропонує зменшити мінімальну заробітну плату".

"Відколи в Донбасі подібна політика стала популярною?" – заявив лідер "Нашої України", звертаючись до шахтарів, які приїхали в Київ, щоб підтримати урядовий проект бюджету.

Він наголосив, що уряд мав дотримуватися закону, який передбачав, що вже з першого грудня нинішнього року мінімальна зарплата мала бути не нижчою за 237 гривень.

Народний депутат України Юлія Тимошенко, виступаючи у четвер перед учасниками мітингу під стінами Верховної Ради, заявила, що "сьогодні суспільство є свідком не політичного протистояння, а справжньої війни". "Влада постійно створює штучні протистояння в суспільстві і прагне руками одних - цього разу шахтарів – нівелювати гнів інших, і таким чином придушити народне повстання", – зазначила вона.

Лідер БЮТ повідомила, що у проекті Державного бюджету заплановано збільшити фінансування силових структур на 50%, і це означає, що влада готує сили для захисту режиму на майбутніх виборах, передає прес-служба "Нашої України".

"Крім того, в проекті бюджету на наступний рік передбачено по два мільйони гривень для тих округів, у яких обиралися представники більшості. Це хабарі народним депутатам за те, щоб вони підтримали бюджет, написаний під вибори. Саме тому ці депутати вже з пів на сьому ранку оточили парламентську трибуну. Вони намагаються захистити "свої" гроші", – заявила Юлія Тимошенко.

Олександр Мороз, виступаючи на мітингу, звернувся до шахтарів, які приїхали до Києва, щоб підтримати урядовий проект бюджету на 2004 рік.

"Ви не там стукаєте касками. Це слід робити в Донецьку. Щоб вугілля, яке ви добуваєте власним потом, у вас купували не по 140 гривень за тонну, а по стільки, скільки воно справді коштує. Сьогодні на цій площі ви мимоволі відстоюєте інтереси банди, яка керує країною, яка вивела вас на цю площу, щоб сховатися за вашими спинами", – заявив Мороз.

Він повідомив, що за наявною у депутатів інформацією "гроші, які уряд виділив начебто на технічне переоснащення шахт, насправді витрачатимуть на закупівлю списаного обладнання в Польщі і Румунії, яке видаватимуть за нове".

Олександр Мороз закликав опозицію піднімати людей на масові акції протесту проти дій влади. Народний депутат наголосив, що приклад Грузії є актуальним для України. "Це зразковий варіант, коли люди прагнуть бути громадянами і постають на захист своєї держави", – наголосив лідер СПУ.

10:40. Шахтарі вимагають ухвалення бюджету

Мітингуючи перед будинком парламенту, шахтарі вигукують гасла, вимагаючи як негайного ухвалення бюджету, так і відставки уряду.

Як передає кореспондент "УП", продовжує збільшуватися число пікетувальників під Верховною Радою. На площі перед парламентом вже зібралися близько 6 тисяч осіб.

Шахтарі, які приїхали "захищати" бюджет, та опозиція змішалися. Над гірниками майорять прапори "Нашої України", "Батьківщини", СПУ.

Шахтарі скандують "Бюджет", грюкаючи при цьому касками об землю, прихильники опозиції – "Кучму – геть!". Низка шахтарів перейнялися гаслами антикучмістів, скандуючи "Кучму – в шахту!".

Нардеп Юрій Луценко повідомив "УП", що разом із шахтарями до Києва приїхали "200 бойовиків, які спробували розчинитися серед гірників". Однак, за його словами, станом на 10 ранку жодних інцидентів не було.

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості Юрій Турманов (фракція "Регіони України") відмовився назвати журналістам кількість прибулих шахтарів.

У кулуарах парламенту перебуває також губернатор Донецької області Анатолій Близнюк. Він пояснив, що прийшов "не в бюджетний комітет і не на сесію, а зайшов на 20 хвилин по дорозі в Кабінет міністрів". Близнюк теж не сказав, скільки шахтарів прибуло з Донецьку, пояснивши, що не має до того стосунку.

Перед мітингувальниками на площі біля Верховної Ради виступають представники опозиційних фракцій. Член "Нашої України" Володимир Яворівський розповів у мікрофон анекдот про президента Леоніда Кучму:

"Приїхав Кучма у рідні чернігівські ліси, попросив охорону залишити його наодинці, пішов погуляти й заблукав. Ходить, ходить, а виходу з лісу немає. Раптом бачить – хлопчик іде. Кучма почав його благати: "Дитино, я президент України, виведи мене з лісу, я тобі орден Героя України дам". Хлопчик сказав Кучмі, що збігає до батьків і запитає, чи можна. Повертається хлопчик і каже Кучмі: "А ви посмертно орден даєте?" Кучма не зрозумів: "Чому посмертно?". Тоді хлопчик пояснив: "Бо батьки сказали: виведеш Кучму з лісу – уб’ємо".

10:00. Луценко вимагав у мегафон переголосування закону по зарплаті

Фракції більшості та опозиції блокували відкриття сесії Верховної Ради у четвер.

Перед появою Володимира Литвина у залі відбулася сутичка між представниками СДПУ(О) і "Нашої України" біля крісла голови.

Коли Володимир Литвин зайняв своє місце, опозиціонери та більшовики оточили трибуну та президію міцним кільцем.

В залі чулися вигуки представників опозиції: "Зганяйте Шуфрича, відкривайте сесію".

В цей час представник СПУ Юрій Луценко у мегафон вимагав переголосування закону про мінімальну зарплату на рівні 205 гривень.

За його словами, у вівторок спікер поставив на голосування не урядовий проект, а проект опозиції, що передбачає мінімальну зарплату на рівні 305 гривень.

Через кілька хвилин спікеру все ж вдалося відкрити засідання, при цьому представники більшості і опозиції розійшлися по місцях.

Литвин відмовився переголосовувати закон про мінімальну зарплату. За його словами, коли він оголошував назву проекту, депутат Луценко вихопив мікрофон, і остання цифра не прозвучала, але на табло було видно, за який проект йде голосування.

9:20. ПЛОЩУ ПЕРЕД ПАРЛАМЕНТОМ ЗАПОВНИЛИ ШАХТАРІ Й ОПОЗИЦІЯ

За годину до відкриття роботи Верховної Ради будинок парламенту оточили мінтингувальники, які представляють партії опозиції та шахтарів Донецької області.

Пікет зайняв усю площу біля Верховної Ради та розтягнувся вздовж вулиці Грушевського. При цьому рух транспорту по одному боці вулиці перекрито.

За оцінкою кореспондента "Української Правди", на 9 годину ранку зібралося близько 5 тисяч пікетників.

При цьому шахтарі та мітингувальники від опозиційних партій змішалися. Представники "Нашої України" та БЮТ підійшли ззаду з транспарантами до гірників. Таким чином, все виглядає так, ніби шахтарі стоять із гаслами "Уряд Януковича - у відставку!", "Ні - зменшенню мінімальної зарплати!".

У парку біля пам'ятника Ватутіну знаходиться ще одна група пікетників, що ще не підійшла до парламенту. Там же встановлені 7 біо-туалетів, які, за словами представників "Нашої України", вони встановили з власної ініціативи для збереження громадського порядку.

На четвер у парламенті заплановане ухвалення бюджету в другому читанні. В цей же день опозиція проведе акції протесту проти зниження мінімальної зарплати, підвищення цін на хліб і комунальні послуги та дій уряду Януковича в цілому. Разом з тим з Донецька до Києва привезли представників вугільної галузі для участі в альтернативному мітингу на підтримку бюджету.

9:35. У парламенті сталася перша сутичка

За кілька годин до початку роботи парламенту представники більшості заблокували порожнє місце спікера та трибуну Верховної Ради.

Як передає кореспондент "Української Правди", у президії та біля трибуни знаходиться близько 30 депутатів більшості, місце спікера охороняють есдеки Шурма та Заєць. У крісло спікера сів представник СДПУ(О), повісивши зверху свій піджак. Місце першого віце-спікера також блокує Нестор Шуфрич. Трибуну охороняють представники "Регіонів України".

Близько 9:30 в залі сталася сутичка між представниками блоку Ющенка та СДПУ(О), коли опозиціонери спробували підійти до президії. Члени "Нашої України" Порошенко та Качур з різних боків стола президії штовхалися з представниками есдеків.

Члени "Нашої України" Євген Червоненко та Юрій Павленко внесли до зали парламенту прапори "Наша Україна" і "Так - Ющенко!", що супроводжувалося оплесками та вигуками з ложи гостей парламенту.

Член "Нашої України" Юрій Павленко повідомив, що у четвер зранку кілька десятків представників парламентської більшості влаштували собі сніданок в президії Верховної Ради.

Зокрема – Шуфрич, Шурма, Абдуллін, Клюєв, Ларін, Писаренко прийшли на свої робочі місця вже о 6.30 для того, аби заблокувати трибуну Верховної Ради та робочі місця керівників парламенту, передає прес-служба "Нашої України".

Однак, за словами Павленка, "вже о 8.00 сили "більшовиків", які не звикли до такого раннього підйому, вичерпалися, і депутати вирішили для підняття бойового духу влаштувати собі сніданок".

"Однак представники Законодавчого Органу не наважилися залишити свій пост і вирішили "накрити поляну" прямо на робочому місці керівників Верховної Ради – спікера та віце-спікерів. Помічники народних депутатів та дівчата-офіціантки пронесли більшовикам сніданок у сесійну залу", – повідомив Павленко.

Він відзначив, що меню представників парламентської більшості досить невибагливе: варені сосиски, бутерброди з вареною ковбасою та кава.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування