Партії-чемпіони фінансуватимуться з бюджету

Середа, 26 листопада 2003, 23:00
Верховна Рада ухвалила проект закону про фінансування політичних партій з бюджету, внесений членом "Нашої України" Ігорем Гринівим.

За проект проголосувало 276 депутатів. Закон набуває чинності з моменту ухвалення.

Перед цим Литвин поставив на голосування проект депутата Матвієнкова про неприйнятність згаданого закону, але його підтримали лише 116 депутатів.

Перед голосуванням Олександр Мороз просив підтримати проект, зазначивши, що "коли він голосувався минулого разу, найбільша фракція була змушена залишити залу" ("Наша Україна" залишила залу Верховної Ради, протестуючи проти обрання Васильєва генпрокурором та незаслухання силовиків із приводу протидії акціям блоку в Донецьку та Сумах).

В той же час Матвієнков заявив, що, даючи кошти на фінансування партій з бюджету, Мороз пропонує оббирати для цього пенсіонерів.

На що лідер СПУ зазначив, що "ні копійки з пенсійного фонду не буде використано".

Після голосування "нашоукраїнець" Асадчев закликав Мороза не впадати в ейфорію, бо "ми не отримаємо і копійки, а все піде "Регіонам".

Депутат Луценко запропонував віддати частину коштів, "передбачених для ДУСі [Державного управління справами] та на палац президента, на розвиток партій та демократії".

Законопроект передбачає фінансування політичних партій за рахунок коштів загального фонду Державного бюджету України (у разі поділу бюджету на загальний та спеціальний фонди).

Фінансується статутна діяльність партій, не пов’язана з участю у виборах до органів державної влади, місцевого самоврядування або їхніх посадових осіб, та відшкодовуються витрати партій (партій, що входили до виборчих блоків партій), пов’язані з фінансуванням їхньої передвиборчої агітації під час виборів народних депутатів України.

Щорічний обсяг фінансування становить 0,01 розміру мінімальної заробітної плати (встановленого на 1 січня року, що передує року виділення коштів), помноженого на кількість громадян, включених до списку виборців на останніх виборах народних депутатів України.

Експертну оцінку цього закону читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News