"Наша Україна" перевірить мінімальну зарплату на відповідність Конституції

Четвер, 27 листопада 2003, 12:00
Парламентська фракція "Нашої України" звернеться до Конституційного Суду з поданням щодо відповідності закону про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (щодо мінімальної заробітної плати) від 25 листопада 2003 року Конституції України.

У поданні наголошується, що, відповідно до статті 43 Основного Закону, "кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну платню, не нижчу від визначеної законом", повідомляє прес-служба блоку.

"Стаття перша закону про встановлення мінімальної заробітної плати на 2003 рік передбачала встановлення з 1 грудня 2003 року мінімальної зарплати у розмірі 237 гривень. Крім того, стаття 22 Конституції наголошує, що "при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод", - йдеться в поданні.

"При цьому закон про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" (щодо мінімальної заробітної плати) встановлює з 1 грудня 2003 року мінімальну зарплату 205 гривень замість 237, які визначалися в попередньому законі. Це звужує права громадян і є грубим порушенням Конституції", - наголошується в ньому.

У поданні "Наша Україна" звертається до Конституційного Суду з вимогою визнати неконституційним внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік", адже згідно з Основним Законом Конституційний Суд має виняткове право скасовувати в повному обсязі законопроекти, прийняті з порушенням процедури або якщо вони суперечать Конституції.

Зараз триває збір підписів народних депутатів під цим поданням. На 27 листопада вже зібрано понад 50 підписів, хоча для подання потрібно 45.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування