Українські миротворці не поїдуть до Ліберії, бо вони - не Кучма

Четвер, 27 листопада 2003, 12:55
Депутати вдруге не підтримали подання президента про направлення українських миротворців до африканської країни Ліберія.

Згаданий законопроект підтримали 215 депутатів.

Раніше, у вівторок, депутати також не підтримали направлення миротворців до Ліберії, але на прохання Міноборони проект було винесено на повторне голосування.

Виступаючи перед ухваленням рішення, депутат Бойко нагадав, що за час перебування миротворців у Сьєрра-Леоне 750 військових та 150 пілотів гелікоптерів захворіли на малярію.

"Пілота не можна після малярії посадити в вертоліт. Це п'яний президент може керувати державою, а не пілот вертольотом", - зазначив депутат.

Лідер КПУ Симоненко у свою чергу заявив, що комуністи вже висловили свою чітку позицію. "Ми проти направлення миротворців в будь-які країни, поки не відкличуть наших хлопців з Іраку", - зазначив він.

Симоненко також звинуватив лідера "Нашої України" у причетності до направлення наших військових до Іраку.

На що Микола Томенко ще раз поінформував, що Ющенко висловив свій погляд щодо цього питання неголосуванням. Він також заявив, що з його досвіду перебування в Афганістані, "вертольоти та БТРи - найкраща мішень". І порадив всім "теоретикам" спочатку побувати там, а потім ставити на голосування це питання.

Спікер Литвин спробував ще раз внести його на розгляд парламенту, але депутати заблокували трибуну. Після чого віце-спікер Мартинюк нагадав Литвину, що цей законопроект вже вважається відхиленим, і попросив не збурювати більше залу, ставлячи це питання.

Як повідомлялося, президент України Леонід Кучма направив у парламент проект закону про затвердження рішення глави держави направити миротворчий контингент для участі України в місії ООН у Ліберії.

До миротворчого контингенту пропонувалося направити український авіаційний підрозділ у складі 14 вертольотів загальною чисельністю до 350 військовослужбовців (у тому числі 190 офіцерів, 60 прапорщиків, 100 військовослужбовців за контрактом) і 20 осіб миротворчого персоналу (штабні офіцери і військові спостерігачі).

Передбачається, що повне розгортання миротворчих сил у Ліберії закінчиться до травня 2004 року. Фінансування участі українського миротворчого контингенту буде здійснюватися за рахунок коштів України з подальшою компенсацією витрат держави з бюджету ООН.

Відповідно до інформації секретаріату ООН, сума таких відшкодувань складе близько $1,5 млн. щомісяця. Миротворчий персонал буде фінансуватися з бюджету ООН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування