Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ВЕРХОВНА РАДА УХВАЛИЛА БЮДЖЕТ, ПІСЛЯ ЧОГО У ЛИТВИНА НЕ ВИТРИМАЛИ НЕРВИ

Четвер, 27 листопада 2003, 16:38
Верховна Рада України прийняла бюджет України на 2004 рік. За проект у 2-му читанні і в цілому проголосували 234 депутати.

Перед цим спікер Володимир Литвин поставив на голосування проект про неприйнятність бюджету, який підтримали 195 депутатів.

В залі було чутно крики опозиції "Ганьба!" і "Злодії!".

Виступаючи перед депутатами, віце-прем'єр Микола Азаров закликав підтримати бюджет, відкинувши закиди щодо його антисоціальності.

Він зазначив, що на відновлення співвідношень в оплаті праці та доплати до рівня мінімальної заробітної плати працівників бюджетної сфери заплановано понад 1 мільярд гривень; компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів - 600 мільйонів гривень, на погашення заборгованості з заробітної плати шахтарям - 300 мільйонів гривень, найуразливішим верствам населення - 300 млн. грн., на допомогу дітям-інвалідам - 170 млн. гривень тощо.

Він також наголосив, що запропоновано поетапно збільшувати мінімальну зарплатню, і подякував депутатам за рішення про запровадження економічно обґрунтованого рівня мінімальної зарплати.

Відповідаючи на запитання Анатолія Матвієнка, чи зменшиться рівень життя населення, враховуючи зростання цін на хліб та комунальні послуги, Азаров упевнено заявив, що реальний рівень доходів збільшиться.

Виступаючи від бюджетного комітету, його голова Петро Порошенко заявив, що у четвер "ми почули, як відрізняються слово і діло уряду".

"Позавчора при зростанні цін, при збільшенні прожиткового мінімуму було знижено мінімальну зарплату на 32 гривні, коли ростуть доходи бюджету - зменшуються соціальні затрати. Уряд забув про програму президента", - зазначив Порошенко.

"Уряд скасував пільги сільському господарству. В доходах бюджету є 600 млн. грн., які збираються здерти з селянина. Шановна Катерина Тимофіївна, я хочу побачити, як Аграрна партія голосуватиме за бюджет, що здере останню шкуру із селянина", - звернувся Порошенко до лідера АПУ Ващук.

Порошенко також наголосив, що "те, що пропонується урядом шахтарям - лише частина того, що свого часу пропонував уряд Ющенко".

Він також відзначив, що "таємно цей бюджет містить резерв у 2 млрд. гривень".

"У той же час, кошти не надходять до людей, бо йдуть до кишень людей, що відмивають ПДВ", - заявив голова бюджетного комітету.

На вимогу більшості Порошенко виголосив рішення комітету, що на своїх зборах схвалив бюджет. Однак зазначив, що це було рішення лише представників більшості.

Інший член "Нашої України" Віктор Пинзеник запропонував постанову про неприйнятність проекту бюджету і просив її підтримати.

За неприйнятність бюджету також висловився соціаліст Олександр Баранівський, зауваживши, що в уряду є заморожені 9 млрд. гривень, які не використовуються. "Це знову заначка", - вважає він.

Баранівський також відзначив, що раніше людина могла на зарплату купити 200 буханок хліба, а зараз - лише 120. Введення ж ПДВ на ліки і для села він назвав "не людським, а звірячим рішенням".

Після прийняття бюджету Литвин не зміг заспокоїти депутатів і закрив засідання Верховної Ради.

Доходи державного бюджету України на 2004 рік у сумі становлять 58.220.041,4 тис. гривень, у тому числі доходи загального фонду Державного бюджету України – у сумі 44.396.124,9 тис. гривень та доходи спеціального фонду Державного бюджету України – у сумі 13.823.916,5 тис. гривень.

Видатки бюджету затверджено у сумі 59.916.042,4 тис. гривень. Граничний розмір дефіциту бюджету складає 2.369.374,1 тис. гривень.

Читайте також:

Акція опозиції: Ющенку подарували каску, а Януковичу - гарбузи

Пинзеник встановить Януковичу зарплату 205 гривень

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування