Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Литвина залишилося 3 тижні для втілення одного з сценаріїв Банкової

Субота, 29 листопада 2003, 14:06
Спікер парламенту Володимир Литвин вважає, що існує ризик не провести конституційну реформу.

На думку Литвина, під час розгляду законопроектів, схвалених Конституційним судом, не удасться уникнути відхилень від тексту. І в такому випадку цей новий погоджений законопроект треба буде знову направляти для висновків у КС.

"І на політичній реформі можна ставити хрест", - сказав Литвин у Кировограді. Він пояснив, що для одержання висновку Конституційного суду на цей уже погоджений законопроект буде потрібний час.

При цьому Литвин підкреслив, що до закінчення нинішньої сесії залишилося три пленарних тижні - два в грудні й один в січні. "Ми знаходимося в цейтноті", - підкреслив Литвин.

У той же час, на думку Литвина, у випадку, якщо не удасться провести політичну реформу, нічого не відбудеться, "але тоді я можу песимістично оцінювати політичне майбутнє української влади", - сказав Литвин.

На його думку, механізм протистояння, який існує, буде зберігатися і надалі - "президент буде намагатися керувати Кабміном, Кабмін буде намагатися впливати на парламент - а ми завжди будемо перебувати в політичній боротьбі".

Говорячи про ухвалення бюджету на поточному тижні, Литвин сказав, що процедура не була відкритою і прозорою. Однак, він вважає позитивним те, що основний фінансовий документ України на наступний рік уже ухвалено.

На думку Литвина, таке ухвалення бюджету свідчить і про те, що ще не всі й у самому уряді "до кінця усвідомили" показники затвердженого бюджету.

Литвин також відзначив, що в п'ятницю ввечері у нього відбулася бесіда по телефону з першим віце-прем'єром Миколою Азаровим, який звернувся з проханням скоріше підготувати і направити на підпис президенту держбюджет-2004.

У той же час спікер підкреслив, що показники бюджету повинні бути чітко вивірені і звірені зі стенограмою засідання Верховної Ради.

Говорячи про рішення щодо підвищення рівня мінімальної зарплати до 205 грн. замість передбачених раніше 237 грн., Литвин висловив думку, що торік депутати ухвалили "популістське рішення" і з голосу прийняли закон, що встановлює розмір мінімальної зарплати з 1 грудня 2003 року в 237 грн. У зв'язку з цим, за його словами, парламент змушений був переглядати цей показник.

Спікер відзначив, що багато хто висловлювався за те, що зменшення мінімальної зарплати може стати причиною хвилювань у суспільстві.

Литвин також сказав, що президент Леонід Кучма звернеться до парламенту з проханням повторно розглянути питання про направлення українського миротворчого контингенту до складу місії ООН у Ліберії.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування