Клюєв хоче термінової приватизації

Вівторок, 9 грудня 2003, 23:00
Новий віце-прем'єр з питань ПЕК Андрій Клюєв вважає, що в Україні слід терміново провести приватизацію генеруючих потужностей.

Про це він заявив, зустрічаючись у середу в статусі голови комітету з ПЕК парламенту із представниками Німецької консультативної групи з питань економічних реформ, яка працює при уряді України.

Клюєв, говорячи про своє бачення щодо розв’язання проблем енергетичного ринку, сказав: "Необхідно йти на якнайшвидшу приватизацію генеруючих потужностей".

Він додав, що серед головних завдань бачить забезпечення прозорості роботи енергоринку, повідомляє прес-служба Клюєва.

На зустрічі з німецькими консультантами Клюєв також відзначив, що другий місяць поспіль в Україні діє принцип пропорційної оплати за відпущену електроенергію всім генеруючим компаніям, і це позитивно позначилось на їхній господарській діяльності.

Серед заходів, які мають покращити ситуацію на енергоринку, він назвав запровадження передоплати за електроенергію: "Почнемо з великих підприємств, а з часом дійдемо і до населення".

Наступними кроками Клюєв назвав розробку та ухвалення в парламенті закону про Національну комісію регулювання електроенергетики, запровадження кримінальної відповідальності за викрадення газу. "Але без інтенсивного залучення приватного капіталу ситуацію покращити важко", - сказав він.

В ході зустрічі представники Німецької консультативної групи висловили думку, що проблеми теплової генерації в Україні значною мірою пов’язані зі слабким розвитком ринку енергетичного вугілля.

Наголосивши на позитивному значенні створення Оптового ринку енергетичного вугілля, німецькі експерти висловили розуміння об’єктивних проблем, що пов’язані з формуванням цього ринку. Насамперед, через слабку платіжну дисципліну платників за електроенергію, а також через програш вугілля як енергоносія перед іншими джерелами електроенергії, наприклад, природним газом.

"Ринок енергетичного вугілля ще не створено, і там існує багато проблем", - наголосив Клюєв, зазначивши зокрема, що однією з основних є "відсутність стимулювання для тих, хто працює добре", а також не враховується якість енергетичного вугілля, відсутня відповідальність за несвоєчасні поставки тощо.

Німецькі експерти висловили задоволення результатами зустрічі та відзначили збіг точок зору щодо більшості проблем. Вони запропонували допомогу Клюєву як віце-прем’єру в конкретних галузях.


Про нового віце-прем'єра читайте тут:

Чому клюнули на Клюєва?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування