Марчук не боїться перемоги Ющенка на виборах?

Середа, 10 грудня 2003, 10:07
Міністр оборони Євген Марчук вважає, що партії пропрезидентської більшості не готові на даному етапі висунути єдиного кандидата, який був би прийнятним зокрема і для Заходу.

"Але відповіді на це питання, думаю, зараз ніхто не дасть, тому що така чудернацька комбінація проявів і політичних партій, які підтримують президента, і несподівані голосування в парламенті саме цих партій свідчать про те, що ті, хто називається більшістю в парламенті, і політичні сили за межами парламенту, які підтримують владу, мають ще пройти шлях консолідації чи шлях усвідомлення своєї відповідальності в президентських виборах", - зазначив Марчук в інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі.

"І тому думаю, що на це питання зараз не можна дати остаточної відповіді, вона з’явиться, думаю, десь у березні", - додав він.

Він також наголосив на іншій стороні питання, згадавши фразу де Голля, який колись говорив: "Опозиція – це також французи, а я – президент всіх французів".

Марчук зазначив, "що не потрібно так уже дуже драматизувати, перш за все – по малюванню різного роду наслідків від результатів виборів".

"Справа в тому, що тут не можна якось однозначно відповідати на це питання, не задаючи інше питання: справа не в прізвищах, а в тому, хто що відстоює і хто що вміє робити", - додав міністр.

Водночас він зауважив, що його відповідь на це питання може кваліфікуватися як участь у політичній боротьбі. "А я в ній не беру зараз участі, тому що дуже конкретна справа – збройні сили, військові в принципі не повинні і близько займатися політичною діяльністю", - наголосив Марчук.

Відповідаючи на питання щодо можливого вступу України до НАТО, міністр оборони зазначив, що "ми повинні довести нашим партнерам по НАТО, що ми не просто хочемо вступити до такої могутньої системи колективної оборони, а і стандарти, які сповідують країни-члени НАТО, є прийнятні для нас - але не в головах, а на практиці".

"А щоб зробити остаточний висновок – щоб вступити до пристойного клубу серйозних партнерів, треба виконувати їх умови", - додав він.

"І найважливіше для нас сьогодні – переконувати тих наших опонентів в Україні, що не НАТО нас агітує, не НАТО нас тягне за вуха до високих стандартів життя, а ми самі хочемо стати такими, як країни НАТО – і за якістю життя, і за правами людини, і за екологією, і, ясна річ, за оборонною системою, щоби вона була мобільною, могутньою і повністю фінансувалася, а це значить – щоби вона була співмірною до економічних можливостей держави", - наголосив Марчук.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування