ЯНУКОВИЧ ОБІГНАВ СИМОНЕНКА

Середа, 10 грудня 2003, 15:53
Лідер "Нашої України" Віктор Ющенко, прем'єр-міністр Віктор Янукович і лідер Компартії Петро Симоненко користуються найбільшою підтримкою населення України як претенденти на посаду майбутнього президента країни.

Про це свідчать результати соцопитування, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень і центром "Соціальний моніторинг" 25-30 листопада у всіх областях України, у Києві і Севастополі. В опитуванні брали участь 2037 респондентів віком від 18 років і більше. Погрішність вибірки складає 1,3-2,1%.

Результати дослідження оприлюднив на прес-конференції в середу в Києві голова правління Українського інституту соціальних досліджень Олександр Яременко.

Згідно з даними соцопитування, серед тих, хто визначився зі "своїм обранцем на майбутніх президентських виборах", 20% називають кандидатуру Ющенка, 13% - Януковича, 12% - Симоненка.

Четверту позицію ділять лідери Соцпартії і БЮТ Олександр Мороз і Юлія Тимошенко, які набрали по 5% голосів опитаних.

Нинішнього президента Леоніда Кучму і лідера СДПУ(О) Віктора Медведчука підтримали б по 4% учасників опитування.

У той же час, за словами Яременка, на кінець поточного року спостерігається тенденція зниження електорального рейтингу Ющенка. Так, у лютому поточного року за нього готові були проголосувати 24% українських громадян.

У Януковича спостерігається тенденція зростання електрорального рейтингу. У лютому за нього готові були проголосувати лише 5% українських громадян. Таким чином, його рейтинг зріс на 8%.

Крім того, за словами Яременка, "події, що відбулися наприкінці жовтня в Донецьку, не вплинули на рейтинг Януковича негативно".

Відповідно до соцопитування, у лютому поточного року за Симоненка готові були проголосувати 11%, за Мороза - 5%, за Тимошенко - 7%. Таким чином, їх електоральний рейтинг майже не змінився.

У той же час, як заявила директор Центру "Соціальний моніторинг" Ольга Балакірєва, на кінець листопаду баланс довіри-недовіри до всіх українських політиків є негативним.

Разом з тим, більше за всих народ довіряє Ющенку і Януковичу. У них баланс довіри-недовіри складає "мінус" 19% і "мінус" 18% відповідно, тоді як у Симоненка ця цифра досягає "мінус" 36%, у Тимошенко - "мінус" 46%, у Медведчука - "мінус" 48% і в Кучми - "мінус" 55%.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування