Чому клюнули на Клюєва?

Середа, 10 грудня 2003, 19:37
Минулої весни до нового парламенту прийшов депутат Андрій Клюєв. Він вирізнявся нетрадиційною для травня засмагою і білим піджаком із ґудзиками, де було намальовано "Б" – знак фірми "Бріоні". Ще про нього говорили, що він довірена особа донецького губернатора Януковича.

Зараз у Клюєва більш стримані костюми, він і взимку виглядає смагляво, а, крім того, у середу він став віце-прем'єр-міністром України.

Після переходу в Київ Клюєв так і не розкрився перед пресою, а у коментарях він уникав політики. Хоча є ледь не найвпливовішим членом "Регіонів України". Клюєва називають реальним лідером групи донецьких у Верховній Раді і головним представником Януковича. А також касиром – який розпоряджався грошима клану для стимулювання необхідних голосувань.

Ще Клюєва характеризують як спокійного, обов'язкового, доволі самостійного і готового до переговорів. Така от втрата для фракції "Регіони України".

Попри публічну закритість, 39-річний Андрій Клюєв давно є впливовою людиною. Він перейшов на роботу до парламенту із посади заступника губернатора. На цю посаду він прийшов ще у 1995, коли Янукович працював лише директором "Донецькавтотранса". Часи Лазаренка Клюєв перечекав "першим заступником голови Донецького міськвиконкому". З 1998 і до 2002 був заступником Януковича – у різні часи з різних питань.

Починав Клюєв як підземний гірноробітник шахти ім.Засядька у 1983.

Зараз Клюєв і його брат Сергій, депутат Донецької облради, є самостійною бізнес-групою в рамках донецького клану. Найбільш відомі вони як власники корпорації "Укрпідшипник".

Підконтрольними братам Клюєвим також називають "Донбаскабель", "Донецьккокс", Артемівський завод з обробки кольорових металів. Кажуть, що вони мають інтерес у діяльності Алчевського меткомбінату Ахметова.

Версії рішення Клюєва перейти до Києва називають різні – початок самостійної кар'єри чи, навпаки, бажання Януковича трохи відсунути свого заступника губернатора, який начебто почав його підсиджувати. Зрештою, через півтора роки вони знову опинилися на сусідніх сходинках ієрархічної драбини.

У квітні 2003 Клюєв став одним із лідерів Партії регіонів – секретарем політради. Його брат Сергій увійшов до складу політради.

З Грушевського, 5 на Грушевського, 12

Депутати, так чи інакше пов'язані у роботі з Клюєвим, відзначають його діловий стиль і готовність до посади віце-прем'єра, який курує ПЕК. Перед цим півтора роки він очолював парламентський комітет з аналогічним профілем роботи. Cоціаліст Рудьковський, колега Клюєва по комітету, називає його "дуже працелюбною людиною, яка на роботі з 8 ранку до 20 вечора".

Водночас кажуть й інше – Клюєв значно поступається Гайдуку. Скандальне звільнення попереднього віце-прем'єра ще залишається не прокоментованим до кінця.

Гайдука називають ледь не найбільшим фахівцем палива-енергетики в державі, який буквально щодня тримав руку на пульсі галузі. Йому прямо в кабінет було встановлено необхідне обладнання. І робочий день він міг закінчувати на кілька годин пізніше Клюєва. Ще Гайдука, попри його донецькість – а він засновник "Індустріального союзу Донбасу" – називають людиною абсолютно неконтрольованою і самовпевненою. Для якої він сам і є останньою інстанцією.

Такі якості Кучмі були непотрібні, і менше зло від Гайдука він знайшов у особі Клюєва. Той більш тісно зв'язаний із Януковичем, він більш прогнозований, амбіційний і, намагаючись уникати прямих конфліктів, схильний послухати інших. Якщо хочете, Гайдук уже відбувся, а Клюєву тільки ще треба це зробити. Що і впливатиме на його поведінку.

Колеги Клюєва кажуть, що під час роботи в комітеті він не займав позиції, яка б відрізнялася від лінії Януковича щодо найбільш резонансних тем: реверсу "Одеса-Броди" чи газового консорціуму.

А СДПУ(О) тут до чого?

Однак головна інтрига – навіщо СДПУ(О), яка має квоту на посаду віце-прем'єра з ПЕК, знадобилося погоджуватися на Клюєва, представника конкуруючої донецької групи?

Можливо, ми є свідками спроби нав'язати Януковичу союз з СДПУ(О). З опозицією донецьких посварили 31 жовтня, тепер варто локалізувати їх на одного партнера. Янукович чим далі, тим більше буде відчувати комфорт роботи з Клюєвим. І на тим більші компроміси буде іти, щоб не руйнувати цей тандем.

Можливо, СДПУ(О) розраховує взяти своє у інших галузях. Можливо, буде розділено Мінпаливенерго, і соціал-демократи будуть претендувати на нові крісла. Тим більше, що міністр ПЕК Сергій Єрмілов уже півроку перебуває в очікуванні відставки.

Можливо, СДПУ(О) отримає комітет парламенту з питань ПЕК, на який може претендувати член фракції - володар "Інфоксу" Лісін. Можливо, домовленості з донецькими включають не тільки ротацію у комітеті ПЕК, а перерозподіл усіх комітетів. Чи хоча б бюджетного. Тим більше, що про можливий перегляд керівників комітетів дехто з СДПУ(О) вже проговорився.

Можливо, з донецьких взяли слово здати підписи і проголосувати за відставку Зінченка. А "Регіони", між іншим, уже погодилися співчувати СДПУ(О) у її вимогах.

Можливо, СДПУ(О) робить жест донецьким на користь Клюєва. І очікує у відповідь готовності "Регіонів" просувати політреформу.

Можливо, розраховуватися з СДПУ(О) донецькій віце-прем'єр буде у конкретних проектах. І есдекам тим більше це вигідно, що робитимуть вони свою справу чужими руками.

Можливі різні, аж до найієзуїтських, сценарії – спалити Клюєва, а з ним і Януковича, у кризі ПЕК.

Як би там не було, тепер донецькі зобов'язані СДПУ(О). Чи ні? Есдеки і так отримали найбільший шмат влади порівняно з іншими фаворитами Кучми – Партією регіонів і "Трудовою Україною". Поза будь-яких квот. А донецькі уже якось історично прилаштувалися до ПЕК...

Один із депутатів нагадав, що і попередній донецький віце-прем'єр Гайдук пройшов на посаду за квотою СДПУ(О). За його словами, рік тому виглядало це приблизно так: лідер фракції СДПУ(О) Кравчук і прем'єр Янукович домовляються про віце-прем'єра. Янукович, погоджуючись із правом СДПУ(О) отримати цю посаду, вніс Гайдука, паралельно запропонувавши Кравчуку... виписати членський квиток об'єднаних есдеків на ім'я Гайдука. І, не відкладаючи, Леоніду Макаровичу вручити документ новому члену партії.

Можливо, щось у цій історії не так, бо в СДПУ(О) Гайдук не вступив. Але ж віце-прем'єром таки став!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...