КС ДОЗВОЛИВ ОБИРАТИ ПРЕЗИДЕНТА ПАРЛАМЕНТОМ У 2004

Четвер, 11 грудня 2003, 12:16
Конституційний суд України визнав таким, що відповідає статтям 157 і 158 Основного закону законопроект про внесення змін до Конституції, який передбачає, зокрема, обрання президента Верховною Радою в 2004 році.

Висновок щодо цього законопроекту КС оприлюднив у четвер.

Законопроект, авторами якого є, серед інших, Степан Гавриш і Раїса Богатирьова, передбачає також продовження повноважень нинішнього парламенту на рік - до 2007 року.

Законопроектом пропонується провести вибори президента парламентом у 2004 році (обрання президента 300-ми голосами народних депутатів) і вибори на пропорційній основі в парламент у 2007 році в загальнодержавному багатомандатному окрузі за партійними списками.

Автори документа також пропонують після обрання парламенту в 2007 році обрати президента у Верховній Раді.

КС відзначив, що в законопроекті запропоновані зміни до ряду статей, ідентичні змінам, уже розглянутим судом у раніше поданому законопроекті (за підписом 292 депутатів).

Конституційний суд зробив ряд зауважень по окремих статтях законопроекту. Зокрема, КС відзначив, що Верховна Рада нинішнього складу після внесення змін у Конституцію продовжує свої власні повноваження на один рік, що створює прецедент і може привести до втрати парламентом ознак виборного органа.

У той же час КС звертає увагу на непогодженість відносно часу набуття повноважень президентом України, Верховною Радою, Кабінетом міністрів і прем'єр-міністром, як це пропонується в законопроекті.

Оскільки окремі повноваження цих органів взаємозалежні (вирішення питань формування персонального складу уряду, створення і ліквідація центральних органів виконавчої влади і т.д.), то набуття ними цих повноважень у різний час, як передбачає законопроект, може призвести до проблем у їхній реалізації.

КС також відзначив, що в законопроекті не відтворене положення про повноваження Верховної Ради зі створення слідчих спеціальних комісій. Дані повноваження є гарантією прав опозиції, підкреслює КС.

Законопроект також передбачає, що до складу Конституційного суду своїх представників призначають порівну президент і парламент, у той час як за діючою Конституцією в складі КС по шість осіб призначають президент, парламент і З'їзд суддів України.

КС вважає, що позбавлення З'їзду суддів права призначати своїх представників у Конституційний суд не буде сприяти зміцненню судочинства в країні.

Як повідомляв раніше сам Гавриш, зміни в законопроекті стосуються тільки перехідних положень попереднього, розробленого за участю адміністрації президента.

Як відомо, законопроект змін до Конституції, підготовлений за участю адміністрації президента і схвалений КС, передбачає обрання президента парламентом і перехід до обрання Ради на пропорційній основі.

У ньому передбачається обрання парламенту в 2006 році (тобто термін повноважень Верховної Ради України, обраної в 2002 році - чотири роки, і через місяць у тому ж році новообраною Радою - обрання президента країни). При цьому передбачено провести всенародні президентські вибори в 2004 році, однак президент буде мати інший перелік повноважень і до того ж складе повноваження після обрання парламентом нового глави держави в 2006 році.

КС раніше дав також позитивний висновок по законопроекту змін до Конституції, розробленому профільною парламентською комісією.


Інтерфакс-Україна


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування