Мажоритарники заблокують Литвина проти пропорційного закону?

Четвер, 11 грудня 2003, 16:21
Народні депутати України, обрані в мажоритарних округах, звернулися до колег-парламентаріїв із заявою проти ухвалення закону про вибори народних депутатів на пропорційній основі з закритими списками.

Мажоритарники заявили, що протягом останнього року "певні політичні сили у Верховній Раді намагаються будь-якою ціною забезпечити прийняття" цього закону.

"Незважаючи на неодноразове відхилення відповідних законопроектів, це питання, всупереч нормам регламенту, в черговий раз вноситься до порядку денного сесії", - говориться в заяві, поширеній інформуправлінням Верховної Ради.

"Ми, депутати, обрані в одномандатних виборчих округах, висловлюємо свій протест з приводу таких дій окремих фракцій. Вони не мають нічого спільного з волевиявленням виборців, а методи, які використовуються для досягнення бажаного рішення, мають всі ознаки політичного шантажу", - заявляють мажоритарники.

"Несприйняття більшістю народних депутатів і широким загалом виборців суто пропорційної системи виборів викликано її недосконалістю, обмеженням визначених Конституцією України виборчих прав громадян", - говориться в заяві.

"Україна сьогодні об’єктивно не готова до пропорційної системи виборів із закритими списками. Політична неструктурованість суспільства, низький рівень довіри до партій, непрозорі підходи у формуванні партійних списків роблять її неприйнятною для країни", - вважають мажоритарники.

На їхню думку, наслідком застосування такої системи в існуючих умовах стане нехтування інтересами виборців, масова торгівля місцями в списках прохідних партій, зменшення представництва регіонів у вищому законодавчому органі, монополізація політичного життя країни.

"Крім того, від жорстко пропорційної системи, яка нав’язується українському суспільству, вже відмовилася більшість країн Європи, де виборцям надається можливість голосувати не лише за партію, але й за конкретних особистостей", - відзначають мажоритарники.

"Подальше нагнітання ситуації навколо цієї теми ми – депутати, обрані в одномандатних виборчих округах - будемо сприймати як наступ на конституційні права наших виборців і нас, їх представників", - говориться в заяві.

"В разі внесення на розгляд сесії Верховної Ради України раніше відхилених законопроектів про вибори ми залишаємо за собою право протидіяти цим намірам, незважаючи на те, від кого вони будуть виходити", - додають мажоритарники.

Читайте також:

Мажоритарники боротимуться проти пропорційних виборів


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування