Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Укртранснафті" запропонували залити каспійську нафту в "Одеса-Броди", але їй більше подобається ТНК

Четвер, 11 грудня 2003, 18:13
Компанія "Тенгізшевройл" пропонує операторові українських нафтопроводів "Укртранснафті" укласти контракт на збереження до 31 травня 2004 року каспійської нафти в нафтопроводі "Одеса-Броди" і терміналі "Південний".

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили в прес-службі "Укртранснафти" у четвер.

По розрахунках "Укртранснафти", її максимальний щомісячний прибуток від такого контракту не перевищить $1,35 млн., тоді як утрати від неможливості експлуатації нефтетерміналу "Південний" через укладення такого контракту складуть як мінімум $1,5 млн. на місяць.

"Використання нафтопроводу "Одеса-Броди" для збереження нафти при незначному економічному ефекті заблокує можливе транспортування обсягів, передбачених проектною потужністю труби, в будь-якому напрямку, що автоматично позбавить Україну додаткових надходжень у бюджет і підриває її статус транзитної держави", - відзначається в прес-релізі "Укртранснафти", розповсюдженому в цей же день.

У документі наводиться думка фахівців, відповідно до якої операція по консервації такого значного обсягу нафти терміном на півроку має сумнівний економічний ефект для замовника з урахуванням стабільного попиту на легку каспійську нафту на півдні Європи і відсутності в даний момент проблеми проходу танкерів через Босфор.

"Укртранснафта" у прес-релізі нагадує, що для заповнення нафтопроводу "Одеса-Броди" необхідно 380-420 тис. тонн технологічної нафти, і компанія вже одержала пропозицію про виділення $90 млн. кредиту на її закупівлю і використання нафтопроводу від російсько-британського концерну ТНК-BP.

Ця пропозиція також містить гарантії завантаження нафтопроводу на рівні 9 млн. тонн протягом 3 років, збереження обсягів транспортування нафти в напрямку Одеси на рівні 10,4 млн. тонн на рік і збільшення обсягів транспортування нафти системою Придніпровських магістральних нафтопроводів у напрямку морського нафтотерміналу (МНТ) "Південний" до 9 млн. тонн на рік.

Як відзначає "Укртранснафта", щомісячні доходи від транспортування нафти сорту Urals нафтопроводом "Одеса-Броди" на "Південний" складуть близько $7,5 млн. протягом 3 років.

В даний час "Південний" використовується для перевалки російської нафти сорту urals в обсязі близько 2 млн. тонн нафти на рік.

В Україні кілька місяців триває полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у Європу для транспортування каспійської нафти або на узбережжя Чорного моря для транспортування російської нафти сорту Urals. Уряд України відклав остаточне рішення з цього питання до 15 січня 2004 року.

Як повідомлялося, перша черга нафтотранспортної системи
"Одеса – Броди" була здана в експлуатацію в травні 2002 року. Її пропускна здатність - 9-14,5 млн. тонн нафти в рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік з резервуарним парком 600 тис. кубометрів.

Нинішній менеджмент "Укртранснафти" на чолі з його керівником Василенком виступає за реверсное використання нафтопроводу "Одеса-Броди", чого домагається російська компанія ТНК.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...