Кучма виправив помилку Мороза та Тимошенко

П'ятниця, 12 грудня 2003, 09:38
Леонід Кучма звернувся до прем’єра Канади Пола Мартіна з приводу його особистого втручання у вирішення ситуації навколо заарештованого в Канаді літака із метою його якнайскорішого звільнення.

Ця справа, за словами Кучми, вже тривалий час "певною мірою ускладнює" українсько-канадські відносини і потребує якнайшвидшого врегулювання, повідомляє в п'ятницю прес-служба президента.

У листі Кучми, зокрема, зазначається: "Як відомо, 26 червня 2003 року в Канаді був заарештований український літак АН-124 державного підприємства "Авіаційний науково-технічний комплекс ім.О.К.Антонова", який транспортував вантаж Міністерства оборони Італійської Республіки та здійснив посадку в аеропорту міста Гуз-Бей.

Арешт був здійснений на підставі рішення Верховного суду Канади, винесеного на основі рішення Стокгольмського арбітражу від 30 травня 2002 року у зв'язку зі справою за позовом компанії "ТМR Еnergy Limited" до Фонду державного майна України. Тепер це рішення Стокгольмського арбітражу оскаржується Фондом державного майна України в шведському суді.

Таким чином, АНТК імені Антонова став заручником ситуації, що склалася у зв'язку з позовом кіпрської компанії "ТМR Еnergy Limited" до Фонду державного майна України, не маючи ніякого відношення до цього спору.

Наприкінці серпня - у вересні ц.р. у Федеральному суді в м. Оттава відбулися слухання у справі щодо арешту літака АН-124 у Канаді, проте рішення суду досі не прийняте.

Літаки типу АН-124 задіяні на ринку міжнародних вантажних перевезень та розглядаються країнами НАТО як основний стратегічний повітряний перевізник на період до 2012 року.

Відповідно, арешт літака завдає Україні значних втрат як економічного, так і політичного характеру.

Тривале перебування без належного обслуговування просто неба в суворих кліматичних умовах спричинило корозію окремих елементів літака та може призвести до повного виведення його з ладу", - говориться в листі президента.

Кучма висловив впевненість, що "мудрість і далекоглядність" прем’єра Канади сприятимуть врегулюванню цієї проблеми для України. "Це буде ще одним красномовним свідченням високого рівня двосторонніх партнерських відносин між нашими країнами", - повідомляє прес-служба президента.

Від "УП". Останніми днями на каналах Медведчука активно розкручувалася тема, що деякі представники опозиції, зокрема Олександр Мороз та Юлія Тимошенко, які останнім часом відвідали Північну Америку, займалися там власним піаром, а не відстоювали національні інтереси.

Зокрема, їм закидалося те, що вони не подбали про визволення заарештованого українського літака АН-124, через що економіка України щодня зазнає збитків.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...